Αποχρωσεις

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεστ γαλλικών

Με επιτυχία πέρασε το «τεστ» γαλλικών, ο νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο Νοτιοκορεάτης Μπαν Κι Μουν, αν και χρειάστηκε γι’ αυτό να καταφύγει σε… ακουστικό ελιγμό. Και μάλιστα εις διπλούν. Το πρώτο, προ μηνός, όταν παρακάθησε σε δείπνο με τον Γάλλο πρόεδρο Σιράκ, το δεύτερο μόλις προχθές όταν έδωσε την πρώτη του συνέντευξη με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Εθνη. Η αγγλική έρχεται πιο εύκολα στη γλώσσα του νέου γραμματέα, γι’ αυτό και φαίνεται να την προτιμά στις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά οι Γάλλοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν παραγκωνισμό της γλώσσας τους. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί κάτι τέτοιο όταν η γαλλική θεωρείται η γλώσσα της διπλωματίας. Ο κ. Μπαν, πάλι, απάντησε άκρως διπλωματικά, όταν Καναδός δημοσιογράφος έθεσε το ερώτημά του στα γαλλικά, σχετικά με τη χρήση της γαλλικής στον ΟΗΕ. «Μπορείτε να επαναλάβετε, δεν άκουσα καλά… αν μπορούσατε πιο αργά», φέρεται να είπε ο κ. Μπαν στον δημοσιογράφο, ο οποίος ρώτησε, αν τα γαλλικά θα παραμείνουν η δεύτερη γλώσσα, μετά τα αγγλικά. Απαντώντας στα αγγλικά, ο νέος γ.γ. είπε ότι ο Οργανισμός έχει έξι επίσημες γλώσσες κι ότι στις επίσημες και ημιεπίσημες εκδηλώσεις θα γίνεται ισοδύναμη χρήση αγγλικής και γαλλικής.

Πρότυπο συμπεριφοράς

Η κατάκτηση του τίτλου της «Μις Αμερικής» είναι έτσι κι αλλιώς μια αρκετά δύσκολη υπόθεση για τα νεαρά κορίτσια, που αποφασίζουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε αισθητικό επίπεδο. Πόσω μάλλον, όταν πρέπει να δοκιμαστούν και από άποψη συμπεριφοράς. Διότι όπως είπε παράγων των αμερικανικών καλλιστείων, η Μις Αμερική δεν είναι μόνο πρότυπο ομορφιάς είναι και πρότυπο συμπεριφοράς. Κι αυτό το δεύτερο επιδέχεται ερωτηματικού, όσον αφορά τη νεαρά 20χρονη κάτοχο του τίτλου Τάρα Κόνερ. Ο τίτλος της τίθεται υπό επανεξέταση και οι αρμόδιοι θα παρακολουθούν στο εξής κάθε της βήμα, επειδή η μικρή παρεξετράπη. Και πώς; Εθεάθη να κυκλοφορεί σε «κλαμπ» και να πίνει, πράγμα ανεπίτρεπτο για τα αμερικανικά δεδομένα, αφού στις ΗΠΑ η κατανάλωση αλκοόλ επιτρέπεται από την ηλικία των 21 ετών και πάνω. Η κριτική επιτροπή δεν δέχεται επ’ αυτού την παραμικρή συζήτηση. Η 20χρονη Τάρα μπορεί και να απολέσει τον πολύτιμο τίτλο της.

Για καλό σκοπό

Με τη λογική του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» κινήθηκε Βορειοκορεάτης, ο οποίος αυτομόλησε στη Νότια Κορέα. Είχε δημιουργήσει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, όπου με «κράχτη» τις γυμνές φωτογραφίες μιας Βορειοκορεάτισσας ηθοποιού, η οποία επίσης είχε διαφύγει στη Σεούλ, προσπαθούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού στα δεινά του βορειοκορεατικού λαού. Ο «δράστης» χρέωνε 25 δολάρια τους επισκέπτες των γυμνών φωτογραφιών της ηθοποιού, υποστηρίζοντας ότι προτίθετο να διαθέσει τα έσοδα για τον χειμαζόμενο λαό της Βόρειας Κορέας. Η ιστοσελίδα του όμως διαγράφηκε, πριν επιτελέσει τον διακηρυγμένο στόχο της, με παρέμβαση άλλων Βορειοκορεατών, οι οποίοι δεν συμμμερίζονταν την άποψή του.

Περιέργεια και δώρα

Η μεγάλη περιέργεια μπορεί πολλές φορές να περιορίζει τη χαρά της έκπληξης. Σημαντική λεπτομέρεια, την οποία ωστόσο αγνοούν όσοι βιάζονται να μάθουν τι κρύβει το κουτί με το χριστουγεννιάτικο δώρο τους, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει πάρει ήδη τη θέση του, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Σε έρευνα που διενήργησε αμερικανική εταιρεία φάνηκε ότι οι γυναίκες σε ποσοστό 21% και οι άνδρες σε 15% δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να ρίξουν μια έστω και κλεφτή ματιά στο δώρο τους. Επιπλέον, οι νεότερες ηλικίες, μεταξύ 18 και 34 ετών, έχουν μικρότερο αυτοέλεγχο, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το ποσοστό περιέργειάς τους κατά δέκα περίπου ποσοστιαίες μονάδες, αντιστοίχως.

Προνομιούχος

Κατά τη λογική της λαϊκής μας ρήσης, «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει», το Κοινοβούλιο της Γκάμπια, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο ψήφισε νομοσχέδιο, που δίνει το δικαίωμα στους πρώην προέδρους να απολαμβάνουν διά βίου δωρεάν διακοπές σε ξένες χώρες, αυτοκίνητο και προσωπικό, μετά την απομάκρυνσή τους από την εξουσία. Το επίμαχο νομοσχέδιο δίνει στους πρώην ηγέτες το δικαίωμα να έχουν τρία αυτοκίνητα με οδηγούς και καύσιμα διακοπές στο εξωτερικό κάθε χρόνο και μηνιαία αποζημίωση χιλίων λιρών. Μικρή λεπτομέρεια: ο σημερινός πρόεδρος της Γιαχία Τζάμε διανύει την τρίτη θητεία του και δήλωσε διατεθειμένος να κυβερνήσει τη χώρα του για τις επόμενες τρεις δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή