Οι Βρετανοί βάζουν τέλος σε έρευνες για τους εξοπλισμούς

Οι Βρετανοί βάζουν τέλος σε έρευνες για τους εξοπλισμούς

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταμάτησαν οι ανακριτικές έρευνες στις καταγγελίες για διαφθορά κατά της εταιρείας εξοπλισμών BAE Systems και των στελεχών της, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός ισχυρίσθηκε πως θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βρετανίας αν συνεχιζόταν. Την παρέμβαση ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας, λόρδος Γκόλντσμιθ, που πήρε την απόφαση να δώσει τέλος στις έρευνες γύρω από τις κατηγορίες για δωροδοκία Σαουδαράβων αξιωματούχων από τη βρετανική εταιρεία.

Τις τελευταίες εβδομάδες τόσο η ΒΑΕ όσο και η πρεσβεία της Σαουηδικής Αραβίας ασκούσαν συστηματικές πιέσεις για να διακοπούν οι έρευνες. Η εταιρεία επέμενε ότι θα έχανε άλλα σημαντικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία αν συνεχίζονταν οι έρευνες. Αυτά συνέβησαν όταν φαινόταν πως η αρμόδια αρχή σημείωσε σημαντική πρόοδο και οι ανακριτικές αρχές πλησίαζαν στο να αποκτήσουν πρόσβαση σε καθοριστικούς λογαριασμούς ελβετικής τράπεζας.

Σύμφωνα, όμως, με τον λόρδο Γκόλντσμιθ, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Αμυνας, τον υπουργό Εξωτερικών και τις μυστικές υπηρεσίες «το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον υπερκάλυπτε το αίτημα για τήρηση του νόμου». Η σχετική ανακοίνωση δεν διευκρίνιζε το είδος του κινδύνου που απειλούσε το δημόσιο συμφέρον. Η ΒΑΕ ισχυρίσθηκε ότι κινδύνευε να χάσει τη συμφωνία της Al-Yamamah (περιστερά) που προέβλεπε την αγορά 72 αεροσκαφών Typhoon έναντι εννέα δισ. ευρώ που θα κατέβαλαν οι Σαουδάραβες. Οι Σαουδάραβες άφησαν να εννοηθεί ότι θα προτιμούσαν συμφωνία με τους Γάλλους αν συνεχίζονταν οι έρευνες. Προ ημερών έστειλαν μάλιστα τελεσίγραφο που θα εξέπνεε σε 10 ημέρες. Η εκστρατεία που διεξήγαγε ο λόρδος Μπελ εξώθησε βουλευτές όλων των κομμάτων να ζητούν τη διακοπή των ερευνών επικαλούμενοι τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας στις περιφέρειές τους. Η κυβέρνηση, πάντως, δήλωσε ότι στην απόφασή της δεν έλαβε υπόψη της συμφέροντα εμπορικής φύσης.

Ορισμένοι πολιτικοί καταδίκασαν την απόφαση ως ωμή πολιτική παρέμβαση σε κοινή εγκληματική πράξη. Ο Νόρμαν Λαμπ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των Σαουδαράβων. Τις τελευταίες δύο ημέρες και μόλις διέρρευσε στο Σίτι του Λονδίνου η φημολογία ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία για να καθησυχαστούν οι Σαουδάραβες ξεκίνησε μια άνοδος της τιμής των μετοχών της ΒΑΕ καθώς και των μεγαλύτερων προμηθευτών όπως η Rolls-Royce.

Η υπόθεση απασχόλησε για πρώτη φορά τα ΜΜΕ το 1985, όταν ο Μαρκ Θάτσερ, γιος της τότε πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ, μεσολάβησε (με το αζημίωτο) για την υπογραφή της πρώτης συμφωνίας «αλ-Γιαμαμά». Η συμφωνία είχε προκαλέσει την άμεση αντίδραση των Εργατικών, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση για αδιαφάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή