10.600 επιστήμονες συνιστούν αμεροληψία

10.600 επιστήμονες συνιστούν αμεροληψία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λαμπρή πλευρά της επιστήμης στις ΗΠΑ μαγνητίζει ερευνητές πρώτης γραμμής από όλο τον κόσμο. Η σκοτεινή πλευρά αχνοφαίνεται όταν 10.600 ερευνητές παραπονιούνται εγγράφως για πολιτικές παρεμβάσεις στην επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, μεταξύ αυτών και 52 κάτοχοι βραβείων Νομπέλ, υπέγραψαν ανοικτή επιστολή, στην οποία αναφέρουν ότι «η διαστρέβλωση της επιστημονικής γνώσης για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες πρέπει να σταματήσει». Η επιστολή, που βρίσκεται στο Ιντερνετ στο www.ucsusa.org/scientific-integrity/interference/scientists-signon-statement.html, περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους η αμερικανική κυβέρνηση υποβαθμίζει την επιστήμη. «Επιστήμονες με μεγάλη γνώση διώκονται από συμβουλευτικές επιτροπές και στη θέση τους διορίζονται άτομα που εργάζονται για λογαριασμό των βιομηχανιών τις οποίες ελέγχουν» αναφέρει. «Οταν τα επιστημονικά συμπεράσματα αντιβαίνουν με την κυβερνητική πολιτική έχει παρατηρηθεί λογοκρισία και πολιτική επιτήρηση επιστημόνων στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) και στα υπουργεία Υγείας, Γεωργίας και Εσωτερικών» προσθέτει.

Η ένωση επιστημόνων Union of Concerned Scientists έχει καταρτίσει λίστα κυβερνητικών παρεμβάσεων που αφορούν δεκάδες τομείς, από την τυφλή άρνηση του φαινομένου του θερμοκηπίου μέχρι τις αποφάσεις που οδήγησαν στον πόλεμο του Ιράκ και τις πολιτικές για τη σεξουαλική υγεία του αμερικανικού πληθυσμού. Ξέρατε, παραδείγματος χάρη, ότι ενώ η αμερικανική κυβέρνηση διατυμπάνιζε ότι το Ιράκ κατασκευάζει πυρηνικά όπλα επειδή προμηθεύτηκε αλουμινένιους σωλήνες, πυρηνικοί επιστήμονες των εργαστηρίων Λος Αλαμος και Λόρενς Λίβερμορ είχαν γνωματεύσει ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει; Το αμερικανικό κοινό δεν το έμαθε ποτέ.

Για ιδεολογικούς λόγους, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους πιστεύει ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι νέοι και οι νέες, για να αποφύγουν κυήσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι να καταστείλουν τις επιθυμίες τους ώς την πρώτη νύχτα του γάμου. Επιτροπή που έκρινε τα πέντε πιο αποτελεσματικά προγράμματα σεξουαλικής υγείας στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι και τα πέντε περιελάμβαναν πλήρη σεξουαλική εκπαίδευση και όχι απλή επιμονή στην αποχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήργησε τo επιστημονικό πρόγραμμα αξιολόγησης.

Η υπηρεσία περιβάλλοντος συνέταξε μελέτη, που διαπίστωνε ότι ο υδράργυρος που εκπέμπουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια με την καύση του άνθρακα εξακολουθεί να βλάπτει σοβαρά το νευρικό σύστημα των παιδιών. Η αμερικανική κυβέρνηση κράτησε τη μελέτη κρυφή, έως ότου ένας από τους μελετητές υποχρεώθηκε να τη στείλει στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Οι επιστήμονες λειτουργούν ούτως ή άλλως στο πλαίσιο που τους ορίζουν οι κρατικοί ή ιδιωτικοί χρηματοδότες τους, πλατιά ή στενά. Οταν όμως, ακόμα και με αυτούς τους όρους, βλέπουν την επιστημονική γνώση να πετάγεται στον κάλαθο λόγω προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων, σηκώνουν τα κεφάλια από τους υπολογιστές και στέλνουν οργισμένα κείμενα όπως το παραπάνω. Είναι βέβαιο πως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον ρόλο που τους αποδίδει ο Εντουάρντ Σαΐντ στο «Διανοούμενοι και εξουσία» («Ο διανοούμενος δεν είναι ούτε ειρηνοποιός ούτε θεμελιωτής της συναίνεσης»). Ακούν όμως, κάθε μέρα, στα ραδιόφωνα ότι δήθεν η Αμερική πολεμάει στη Μέση Ανατολή για τις «δυτικές αξίες». Τις αξίες του Διαφωτισμού, στις οποίες όμως περιλαμβάνεται και ο σεβασμός στην επιστημονική γνώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή