Στους δρόμους οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί

Στους δρόμους οι Γάλλοι εκπαιδευτικοί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε ένα ακόμη μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση του Γάλλου πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν προχώρησαν χθες τα πανίσχυρα συνδικαλιστικά σωματεία της Γαλλίας. Αυτή τη φορά, θέματα εκπαίδευσης, στο πλαίσιο αυτών που ταλανίζουν και την Ελλάδα, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος μιας καθ’ όλα προεκλογικής σύγκρουσης, όπου το κράτος απαιτεί περιορισμό των κονδυλίων, ενώ από την πλευρά τους τα συνδικάτα παλεύουν για τη διατήρηση των κεκτημένων.

Χθες, τα μισά σχολεία σε όλη τη γαλλική επικράτεια δεν λειτούργησαν κι αν πολλά από αυτά παρέμειναν ανοιχτά, δεν υπήρχαν καθηγητές για να διδάξουν. Οι καθηγητές απήργησαν, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια που επεξεργάζονται αύξηση των ωρών διδασκαλίας και έμμεση αλλαγή των σημερινών συνθηκών. Εκατοντάδες καθηγητές συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Παιδείας, επιδεικνύοντας με κάθε τρόπο το θυμό τους για τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία αναμένεται να τεθούν εν ισχύι τον Ιανουάριο.

Νέες διαδηλώσεις

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να προσθέσει μία έως και τρεις ώρες την εβδομάδα σε ορισμένες κατηγορίες, προγραμματίζοντας απ’ ό,τι φαίνεται τη μείωση του διδασκαλικού δυναμικού κατά 2.800 θέσεις εντός του 2007.

Και οι 15 οργανώσεις των καθηγητών κατήγγειλαν το νομοσχέδιο και κάλεσαν τα μέλη τους να συμμετάσχουν στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων δήλωσαν ότι το 50% των εκπαιδευτικών απάντησαν θετικά στην ανάγκη απεργιακών κινητοποιήσεων και μάλιστα η κορυφή της ηγεσίας τους είπε ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κινητοποίηση, ενώ το υπουργείο περιόρισε το ποσοστό γύρω στο 35%. Οι καθηγητές αρνούνται να δεχτούν την προτεινόμενη αναδιάρθρωση που, μεταξύ άλλων, απαιτεί τη διδασκαλία διαφορετικών μαθημάτων ή την εργασία σε διαφορετικά σχολεία. Υπό τις σημερινές συνθήκες, δραστηριότητες όπως η διοργάνωση και επίβλεψη μιας χορωδίας ή η επιτήρηση σε εργαστηριακές αίθουσες προσφέρουν στους καθηγητές το προνόμιο μείωσης του ποσοστού εβδομαδιαίων ωρών, αλλά η κυβέρνηση σχεδιάζει να κόψει αυτά τα δικαιώματα. Τα συνδικάτα διατείνονται ότι η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος θα οδηγήσει περίπου εκατό χιλιάδες καθηγητές να εργάζονται δύο ή και τρεις ώρες επιπλέον την εβδομάδα ή να χάσουν 2.000 ευρώ το χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή