Διαστημική συνεργασία μεταξύ Google και NASA

Διαστημική συνεργασία μεταξύ Google και NASA

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερευνητικό κέντρο Εϊμς της NASA και η διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης Google ανακοίνωσαν αργά χθες ότι υπέγραψαν επίσημη συμφωνία συνεργασίας για την πραγματοποίηση ευρέως φάσματος προγραμμάτων που θα επιτρέψουν στον πολίτη να έρθει πιο κοντά στην εξερεύνηση του Διαστήματος.

Και εικονικές πτήσεις

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται οι εικονικές πτήσεις κοντά στον Αρη και τη Σελήνη. «Η συνεργασία αυτή πρόκειται να φέρει πιο κοντά τα διαστημικά ταξίδια σε ένα ευρύτερο κοινό», εξήγησε κατά την ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο φορέων ο Πιτ Ουόρντεν, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου Εϊμς. Επίσης, ο κ. Ουόρντεν τόνισε ότι καθώς η αμερικανική υπηρεσία εξερεύνησης του Διαστήματος στρέφεται πλέον προς την πραγματοποίηση νέων επανδρωμένων αποστολών, η συμφωνία διανομής της τεχνογνωσίας και μέσω Ιντερνετ θα βοηθήσει τον κόσμο να μοιρασθεί τον ενθουσιασμό κάθε βήματος που κάνει ένας αστροναύτης ενόσω περπατά πάνω στη Σελήνη και γιατί όχι και στον Αρη.

Η συνεργασία, επίσης, των δύο φορέων αναμένεται να βοηθήσει το κοινό να παρακολουθήσει από κοντά και σε πραγματικό χρόνο τις πτήσεις των διαστημικών λεωφορείων ή ακόμα και τις εργασίες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η υπογραφή της συνεργασίας απλώς επισημοποιεί τα σχέδια που ανακοινώθηκαν ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005. Ωστόσο, η ΝΑSΑ και η Google αναφέρονται στις μελλοντικές τους συνεργασίες χωρίς να δίνουν σαφή χρονοδιαγράμματα ούτε να αναφέρονται στο περιεχόμενό τους.

Ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται είναι η πιθανότητα χρήσης των δεδομένων που έχει συλλέξει η NASA από την Google έτσι ώστε να δημιουργηθούν προγράμματα εξερεύνησης ανάλογα με το Google Earth, που επιτρέπει στους χρήστες του να βλέπουν τρισδιάστατη εικόνα του πλανήτη μας, ενώ μπορούν να εστιάσουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Επί του παρόντος, η Google προσφέρει πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε εικόνες από τη Σελήνη και τον Αρη και αυτές είναι μόνο δύο διαστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΝΑSΑ σήμερα προσφέρει πολύ φωτογραφικό υλικό από τις διάφορες αποστολές της μέσω της ιστοσελίδας της. Προφανώς η συμφωνία με την Google θα διευρύνει περισσότερο τη χρήση αυτού του υλικού.

Κανείς από τους δύο φορείς δεν θέλησε να αναφερθεί στους όρους της συνεργασίας τους, ενώ δεν έχει διαλευκανθεί ακόμα κατά πόσο οι νέες υπηρεσίες της ιντερνετικής μηχανής αναζήτησης θα παρέχονται δωρεάν ή έναντι μικρού τιμήματος.

Κατά την αρχική αναγγελία της συνεργασίας η Google είχε δημοσιοποιήσει την πρόθεσή της να αναγείρει γραφείο κοντά στο Ερευνητικό Κέντρο Εϊμς. Επί του παρόντος, δεν καταστεί σαφές κατά πόσο τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο.

Επιτυχημένη επισκευή

Μετά τις πολλαπλές αποτυχημένες απόπειρες, χθες αποκαταστάθηκε η βλάβη που παρουσιάστηκε σε ηλιακό πίνακα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Ο Αμερικανός αστροναύτης Ρόμπερτ Κέρμπιμ, αφού κατέρριψε ένα ακόμα ρεκόρ πραγματοποιώντας τον τέταρτο κατά σειρά διαστημικό περίπατο μαζί με τον Σουηδό Κρίστερ Φούγκλσανγκ, κατάφερε να διπλώσει τον ηλιακό πίνακα ολοκληρώνοντας έτσι την εργασία. Ο πίνακας, που έχει μήκος 35 μέτρων, έπρεπε να διπλωθεί έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταφορά του σε άλλο σημείο του ΔΔΣ. Το ζευγάρι επέστρεψε στον ΔΔΣ εξίμισι ώρες μετά την έξοδό τους από αυτόν.

Το διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι αναμένεται να επιστρέψει στη Γη, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι την Παρασκευή με μία ημέρα καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή