Δύο Κυρίες σε… απόσταση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Τις χωρίζει ένας ωκεανός, αλλά τις ενώνει μία φιλοδοξία· η Χίλαρι Κλίντον και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θέλουν να καταλάβουν το ανώτατο αξίωμα, αλλά είναι πιθανό να μην τείνει χείρα βοηθείας η μία στην άλλη, αφού φήμες θέλουν τη σχέση τους να έχει διαταραχθεί μετά την περιοδεία της δεύτερης στη Μέση Ανατολή. Τα πρώτα κουτσομπολιά κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα όταν η εφημερίδα «Παριζιέν» αποκάλυψε ότι η Ρουαγιάλ ματαίωσε την επίσκεψή της στις ΗΠΑ, επειδή αρνήθηκε να τη συναντήσει η Χίλαρι.

Η Γαλλίδα σοσιαλίστρια, που είναι υποψήφια για την προεδρία το 2007, δεν έχει κρύψει ότι θα ήθελε να συναντήσει την Αμερικανίδα γερουσιαστή, για να ενισχύσει τα διεθνή της διαπιστευτήρια. Μετά τις γκάφες της στη Μέση Ανατολή, ωστόσο, η Χίλαρι δεν θα ήθελε να ταυτιστεί μαζί της σε μια περίοδο που μελετά με μεγάλη προσοχή κάθε κίνησή της ενόψει της υποψηφιότητάς της για τον Λευκό Οίκο το 2008.

«Η Χίλαρι, της οποίας η υποψηφιότητα κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι, προσέχει πολύ και δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της το παραμικρό ολίσθημα», έγραψε η «Παριζιέν», επικαλούμενη σύμβουλο της πρώην Πρώτης Κυρίας. «Δεν θέλει να συνδεθεί με τις πρόσφατες αντιαμερικανικές δηλώσεις της Ρουαγιάλ, δεν θα ήταν καλό για την εικόνα της», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Γαλλίδας υποψήφιας για την προεδρία, ανέφερε ότι το ταξίδι αναβλήθηκε για λόγους προγραμματισμού, αρνούμενος να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της Κλίντον ανέφερε, εξάλλου, «ότι ουδέποτε είχε προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των δύο γυναικών».

Η Ρουαγιάλ απέσπασε σοβαρές επικρίσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους αφότου φαίνεται ότι συμφώνησε με Λιβανέζο πολιτικό της Χεζμπολάχ, που καταδίκασε την αμερικανική εξωτερική πολιτική. «Οι Κλίντον είναι εξαιρετικά δημοφιλείς στη Γαλλία», εξήγησε ο Χολ Γκάρντνερ από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού. «Θα βοηθούσε τη Ρουαγιάλ να φωτογραφηθεί στο πλευρό της Χίλαρι. Δεν ισχύει όμως το ανάποδο. Οι επαφές της Σεγκολέν με τη Χεζμπολάχ δεν θα γίνονταν αποδεκτές από τους υποστηρικτές της Χίλαρι στις τάξεις των Δημοκρατικών», συμπλήρωσε.

Στην πρόσφατη περιοδεία της στη Μέση Ανατολή, η Ρουαγιάλ περίμενε μία ημέρα προτού καταδικάσει τις δηλώσεις του πολιτικού της Χεζμπολάχ Αλί Αμάρ, ο οποίος χαρακτήρισε την ισραηλινή κατοχή της χώρας κατά το παρελθόν «ναζισμό». Η Ρουαγιάλ ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε τα λόγια του. Υποχρεώθηκε στη διευκρίνιση αφότου εμφανίστηκε να συμφωνεί με την εκτίμηση του Αμάρ ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι αχαλίνωτα παρανοϊκή.

Η ανάδειξη της Ρουαγιάλ και του πιθανού αντιπάλου της, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πάντως είναι σαφώς φιλικότερα διακείμενος στις ΗΠΑ, έχει εγείρει ερωτήματα για τις μελλοντικές σχέσεις της Γαλλίας με τις ΗΠΑ. Η Ρουαγιάλ έχει πει ότι ο διάλογος με την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να διευκολυνθεί αν εκλεγεί μία λιγότερο συντηρητική κυβέρνηση στις ΗΠΑ στη θέση της σημερινής του Τζορτζ Μπους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή