Ομαδικά πυρά εναντίον του Μπους

Ομαδικά πυρά εναντίον του Μπους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τα ομαδικά πυρά διανοουμένων και πανεπιστημιακών δέχεται επ’εσχάτων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους, σχετικά με τις πρωτοβουλίες του στο Ιράκ.

Ο τιμηθείς με βραβείο Νόμπελ Οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Rolling Stone», ότι το πραγματικό κόστος του πολέμου στο Ιράκ ανέρχεται στα 2,267 τρισ. δολάρια. Ο δρ Στίγκλιτς καταγγέλλει με αυτό τον τρόπο τις αισιόδοξες εκτιμήσεις ενός εκ των αρχιτεκτόνων του πολέμου στο Ιράκ, του σημερινού προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Πολ Γούλφοβιτς, ο οποίος είχε δηλώσει το 2003 ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι «αυτοχρηματοδοτούμενος», χάρη στα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο Στίγκλιτς υπολογίζοντας τα συνολικά έξοδα του πολέμου (725 δισ. δολ.), τις ιατρικές και συνταξιοδοτικές δαπάνες των βετεράνων (127 δισ.), τις κρυφές δαπάνες του Πενταγώνου (160 δισ.), αλλά και τις οικονομικές απώλειες που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των τραυματιών (450 δισ.) Πάντως ο Λευκός Οίκος δεν διέψευσε τα στοιχεία του δρ Στίγκλιτς.

Συμμαχία εβραίων πανεπιστημιακών

Την ίδια ώρα, νέα συμμαχία σχηματίζεται στην Ουάσιγκτον, αποτελούμενη από προοδευτικούς εβραίους πανεπιστημιακούς και κοινωνικά ευαίσθητους φιλάνθρωπους, με στόχο την απομάκρυνση της αμερικανικής πολιτικής από το ισραηλινό λόμπι.

Με επικεφαλής τους τον Τζορτζ Σόρος και τους αδελφούς Μπρόνφμαν, εβραίοι ακαδημαϊκοί, όπως ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Κλίντον Τζέρεμι Μπεν Αμι και ο Μόρτον Χάλπεριν, φιλοδοξούν να περιορίσουν την επιρροή που ασκεί το ισραηλινό λόμπι και η εμβληματική του οργάνωση AIPAC στη διαμόρφωση της μεσανατολικής πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Τέλος, ο συντηρητικός φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα, συγγραφέας του πονήματος «Το Τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος Ανθρωπος» και πρώην ιδεολογικός μέντορας του νεοσυντηρητισμού, καταφέρθηκε κατά της πολιτικής του προέδρου Μπους στο Ιράκ, η οποία βασισμένη σε εσφαλμένες υποθέσεις και αρχές «ώθησε το Ιράν και τη Νότια Κορέα στην απόκτηση πυρηνικών όπλων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή