Προσέγγιση Ρωσίας με Ε.Ε. για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν;

Προσέγγιση Ρωσίας με Ε.Ε. για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν;

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. «Τι θα έκανε ο Ιησούς αν βρισκόταν στον σημερινό κόσμο;  Ποιες δυνάμεις θα ενίσχυε και ποιες θα κατέστρεφε;» Με τις ρητορικές αυτές ερωτήσεις ολοκλήρωσε χθες ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, το μήνυμά του προς τον χριστιανικό κόσμο, αφού μαζί με το τυπικό «ευτυχές το νέο έτος» ευχήθηκε στους Χριστιανούς «να επιστρέψει ο Ιησούς μαζί με τον ιμάμη Μαχντί και να εξαλείψει την καταπίεση». Η ευχή αποτελούσε αναφορά στη σιιτική παράδοση που θεωρεί τον Ιησού προφήτη του ιμάμη Μαχντί, η επιστροφή του οποίου είναι το ανάλογο της χριστιανικής «δευτέρας παρουσίας».

Απτόητος, άλλωστε, από την εκλογική ήττα των πολιτικών του συμμάχων, ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε ότι τυχόν κυρώσεις κατά του Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν πρόκειται να σταματήσουν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας του. Προσέθεσε, δε, ότι «ένα έθνος, οι νέοι του οποίου κατόρθωσαν να δημιουργήσουν πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με άδεια χέρια, έχουν τη βεβαιότητα ότι θα σημειώσουν άλλα επιτεύγματα».

Σύγκλιση με Ρωσία

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ περί επικείμενης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ε. Ε. και συμφωνίας επί ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν. Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος που υπέβαλαν στα Ηνωμένα Εθνη οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της Ε. Ε. «έχει συμπεριλάβει σε μεγάλο βαθμό την προσέγγιση της Ρωσίας» και διευκρίνισε ότι η πρόταση «επικεντρώνεται στις σφαίρες πυρηνικής δραστηριότητας που αφορούν την ΙΑΕΑ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας)». Νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε συνομιλήσει με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για τις διαφωνίες που εμποδίζουν τη συμφωνία. Σημειωτέον ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Εθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, είχε δηλώσει ότι επιτυγχάνεται μεν «κάποια πρόοδος», αλλά παραμένουν διαφωνίες σχετικά με την απαγόρευση ταξιδιών και τον κατάλογο με τις εταιρείες και τα άτομα, των οποίων τα κεφάλαια προτείνεται να παγώσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή