ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Στο «σκαμνί» η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ;

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τη βρετανική δικαιοσύνη θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ, καθώς δύο βρετανικές οργανώσεις κατά της διαφθοράς ανακοίνωσαν χθες ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια κατά της απόφασης της κυβέρνησης να σταματήσει τις έρευνες για το αν υπήρξε δωροδοκία κατά τη σύναψη συμφωνίας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τη βρετανική εταιρεία αμυντικών συστημάτων BAE Systems. Πρόκειται για τις οργανώσεις Corner House και Campaign Against Arms Trade που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους ενώ το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών ετοιμαζόταν να υποβάλει αίτημα να συζητηθεί στο κοινοβούλιο το επίμαχο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το βρετανικό Γραφείο Σοβαρής Απάτης ανακοίνωσε την αναστολή των σχετικών ερευνών, καθώς η βρετανική κυβέρνηση είχε επικαλεσθεί λόγους «εθνικής ασφαλείας». Μετά την έντονη αντίδραση του βρετανικού Τύπου, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για την αναστολή των ερευνών τονίζοντας ότι η σχέση της Βρετανίας με τη Σαουδική Αραβία είναι καίρια για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΚΑΣΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΤΑΤΟΥΡΚ

Αθώα η Τουρκάλα συγγραφέας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Αθωώθηκε χθες από τουρκικό δικαστήριο η συγγραφέας Ιπέκ Καλισλάρ που είχε κατηγορηθεί για προσβολή του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Αιτία της κατηγορίας ήταν πως στη βιογραφία της συζύγου του Ατατούρκ, Λατίφε Ουσάκι, η Καλισλάρ αναφέρει ότι ο Τούρκος ηγέτης γλίτωσε κάποτε από εναντίον του απόπειρα δολοφονίας καλυπτόμενος με παραδοσιακό γυναικείο τσαντόρ. Η εναντίον της αγωγή υπεβλήθη βάσει νόμου για την προστασία της μνήμης του Ατατούρκ. Πρόκειται για την τελευταία σειράς αθωωτικών αποφάσεων που έλαβαν τα τουρκικά δικαστήρια σε καταγγελίες για προσβολή των τουρκικών ηθών ή της τουρκικής ταυτότητας προφανώς στην προσπάθειά τους να προσαρμοσθούν στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

650 λαθρομετανάστες στη Σικελία

ΠΑΛΕΡΜΟ. Πλοίο με 650 μετανάστες έφτασε στις ακτές της Σικελίας, σε μια από τις μαζικότερες αφίξεις μεταναστών στο νησί. Το πλοίο προερχόταν μάλλον από τη Λιβύη, ενώ οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι Αιγύπτιοι, ανάμεσά τους 21 γυναίκες και επτά παιδιά. Η άφιξη των μεταναστών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι για ήπια στάση έναντι του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Νέος πολωνογερμανικός καυγάς

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Νέα τορπίλη για τις δοκιμαζόμενες εσχάτως γερμανοπολωνικές σχέσεις αποτελεί η απειλή της Βαρσοβίας για επαναδιαπραγμάτευση της μεταψυχροπολεμικής συμφωνίας συνεργασίας Γερμανίας – Πολωνίας προκειμένου να σταματήσουν οι διεκδικήσεις περιουσιών από Γερμανούς, οι οποίοι είχαν απελαθεί από τη σημερινή πολωνική επικράτεια μεταπολεμικά. Η ακραία ομάδα «Preussische Treuhand» είχε προκαλέσει την οργή της Βαρσοβίας την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάθεση 22 προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που ζητούν τις περιουσίες, τις οποίες κατείχαν προπολεμικά. «Τέτοιες ενέργειες απαιτούν σαφή αντίδραση. Και θα αντιδράσουμε», υποσχέθηκε η Αννα Φοτίγκα, υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Ανοιγμα Ασαντ στις ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ. Ανοικτός στον διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ. Ο Σύρος ηγέτης, πάντως, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί υποδείξεις και διαταγές από την Ουάσιγκτον, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο. Ο Σύρος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τη φημολογούμενη αγορά ρωσικών όπλων και διέψευσε την ύπαρξη επιστολής προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμερτ, με την οποία φέρεται να δεσμεύεται για τον περιορισμό της επιρροής της Χαμάς στη Δαμασκό ως αντάλλαγμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των κατεχόμενων υψωμάτων του Γκολάν.

ΘΑ ΛΗΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Συνεχίζονται οι εξαμερείς για Κορέα

ΠΕΚΙΝΟ. Χωρίς θεαματικά αποτελέσματα συνεχίστηκαν χθες για δεύτερη ημέρα οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις με αντικείμενο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας είχαν απευθείας διμερή συζήτηση, την οποία ο Αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ χαρακτήρισε «μακρά και ουσιαστική». Παράλληλα, διεξήχθησαν διμερείς συνομιλίες με αντικείμενο τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στην Πιόνγκγιανγκ από το 2006. Οι συνομιλίες αναμένεται να λήξουν την Παρασκευή.

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

Αρση του εμπάργκο ζητεί η Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ. Να επιδείξει το απαραίτητο «πολιτικό κουράγιο» και να άρει το εμπάργκο στο εμπόριο όπλων που της έχει επιβάλει ζήτησε από την Ε.Ε. η κυβέρνηση του Πεκίνου. Το εμπάργκο είχε επιβληθεί το 1989 μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες εκατοντάδες άνθρωποι. «Η Κίνα αποτελεί πλέον στρατηγικό σύμμαχο της Ε.Ε., η οποία παρ’ όλα αυτά διατηρεί ακόμα μια παρωχημένη πολιτική προκατάληψης έναντι της Κίνας», τόνισε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή