Αποχρωσεις

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλιακός καθρέφτης

Τα πιο… φωτεινά Χριστούγεννα της ζωής τους θα γιορτάσουν εφέτος οι λιγοστοί κάτοικοι της Βιγκανέλα, 200 ψυχές όλοι κι όλοι, ενός χωριού των ιταλικών Αλπεων, που κείτεται σε μια τόσο απόκρημνη κοιλάδα, ώστε επί ένα ολόκληρο τρίμηνο δεν «έβλεπε» καθόλου ήλιο. Ωστόσο, αυτές οι ανήλιες και παγωμένες μέρες του χειμώνα περνούν οριστικά στο παρελθόν, μετά την τοποθέτηση ενός γιγαντιαίου κατόπτρου στην κορυφή του παρακείμενου βουνού, το οποίο θα αντανακλά τις ηλιακές ακτίνες, στέλνοντας φως και θερμότητα στο… βυθισμένο χωριό. Κι αυτό χάρη στις άοκνες προσπάθειες του δημάρχου της Βιγκανέλα, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες δωρεές για το κονδύλι των 100.000 ευρώ για την αγορά του κατόπτρου, αλλά και όλου του απαραίτητου μηχανισμού στήριξής του, καθώς θα κινείται και θα λειτουργεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για την ώρα, η Βιγκανέλα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί πρότυπο τεχνητής ηλιοφάνειας.

Αν έχεις τέτοιους φίλους…

Οταν ο Τζόνι Χαλιντέι, ο 63χρονος Γάλλος ρόκερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι φεύγει για την Ελβετία, προκειμένου να αποφύγει τη γαλλική εφορία, πιθανότατα δεν μπορούσε να φανταστεί, τις… πολιτικές συνέπειες της δήλωσής του. Ο Χαλιντέι είναι ένθερμος οπαδός του Γάλλου υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φιλοδοξεί να είναι ο υποψήφιος των συντηρητικών για τη γαλλική προεδρία κι έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του, θα φύγει από τη Γαλλία. Οι Σοσιαλιστές αντίπαλοι του Σαρκοζί δεν έχασαν την ευκαιρία να τον λοιδωρήσουν: ο Χαλιντέι αποφάσισε να φύγει για την Ελβετία πριν από τις εκλογές, σχολίασε πικρόχολα ο Σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά Ολάν και σύντροφος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ. «Αν πίστευε πράγματι ότι (ο Σαρκοζί) θα νικήσει και είχε πειστεί για τις υποσχέσεις του, δεν θα χρειαζόταν παρά να περιμένει τέσσερις μήνες», είπε ο Ολάν και ο νοών νοείτω.

Δεν έχουν «φούστες»

Με σοβαρές ελλείψεις σε σκωτσέζικες φούστες, το παραδοσιακό «κιλτ» των Υψιπέδων (Χάιλαντς) βρίσκονται αντιμέτωπα τα νέα μέλη του ενιαίου Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Αυτές οι ελλείψεις, οι οποίες λέγεται ότι είναι τέτοιες, ώστε 15 στρατιώτες να είναι υποχρεωμένοι να μοιραστούν ένα και μοναδικό «κιλτ» σχετίζεται με την αδυναμία των ιθυνόντων ν’ αποφασίσουν σε ποια εταιρεία θα αναθέσουν την κατασκευή τους, καθώς πρόκειται για ένα κονδύλι, το οποίο αγγίζει τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Αν και το συγκεκριμένο ένδυμα έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες στο παρελθόν και οι στρατιώτες το φορούσαν μέχρι και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σήμερα πια χρησιμοποιείται μόνο σε στρατιωτικές εκδηλώσεις και παρελάσεις. Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί στο ελάχιστο το συναισθηματικό δέσιμο του Σκωτσέζου μαζί του, όπως εξηγεί στρατιωτικός αξιωματούχος, ο οποίος επισημαίνει ότι αν δεν καλυφθούν οι υφιστάμενες ελλείψεις, οι στρατιώτες μπορεί να ολοκληρώσουν τη θητεία τους χωρίς να φορέσουν ούτε μια φορά το παραδοσικό κιλτ.

Οι «Νύφες»

Παλιά ιστορία αυτή με τις «νυφιάτικες καραβιές». Μια ιστορία που επαναλαμβάνεται σήμερα μεταξύ Μαλαισίας και Βιετνάμ και οργίζει τις γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες βλέπουν σ’ αυτές μια νέα μορφή σκλαβοπάζαρου. Κάποτε, λοιπόν, οι εργένηδες της Μαλαισίας αναζητούσαν νύφες μέσω αλληλογραφίας στο Βιετνάμ: τα κορίτσια έστελναν τη φωτογραφία τους στους υποψήφιους γαμπρούς κι εκείνοι, αν το αποφάσιζαν ταξίδευαν μέχρι εκεί για να τις πάρουν και να τις παντρευτούν. Σήμερα τα πράγματα έχουν εκσυγχρονιστεί: τα κορίτσια έρχονται πια στη Μαλαισία και «παρελαύνουν» στις κατά τόπους καφετέριες, όπου συχνάζουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να επιλέξουν πια εκ του σύνεγγυς. Ολα αυτά φυσικά γίνονται με τη μεσολάβηση ειδικών πρακτορείων, τα οποία «κοστολογούν» τα κορίτσια αναλόγως με το παρουσιαστικό τους, απευθυνόμενα κυρίως σε εύπορους εργένηδες ή χήρους.

Επικαλείται αμνησία

Βρετανός επιφανής επίσκοπος, ο οποίος προέβη σε απρέπειες, πιθανότατα υπό την επήρεια μέθης, επιμένει να αρνείται ότι ήταν μεθυσμένος και ισχυρίζεται ότι υποφέρει από… αμνησία. Ο εν λόγω ιερωμένος έχει ένα πρησμένο μάτι κι ένα καρούμπαλο στο κεφάλι, έχει χάσει τον χαρτοφύλακά του, τον σταυρό και το κινητό του, αλλά δηλώνει ότι είναι αδύνατον να θυμηθεί, πού και πώς συνέβησαν όλ’ αυτά. Κατά τους ισχυρισμούς του, θυμάται ότι πήγε στο χριστουγεννιάτικο πάρτι της ιρλανδικής πρεσβείας, αλλά δεν θυμάται, ούτε τι έκανε εκεί ούτε πώς γύρισε. Ωστόσο, κάποιοι διατείνονται ότι τον είδαν να σκαρφαλώνει σ’ ένα ξένο αυτοκίνητο και να πετάει παιχνίδια στον δρόμο, πριν σκοντάψει και πέσει μέσα στη νύχτα, μετά από μια σύντομη αντιπαράθεση με τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου.

Το δάγκωμα του σκορπιού

Ενα τζιν πήγε ν’ αγοράσει νεαρή γυναίκα από την Οκινάουα, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε επί πενθήμερο, προκειμένου να αναρρώσει από τα οδυνηρά τσιμπήματα ενός σκορπιού. Το μικρό ερπετό εικάζεται ότι είχε ταξιδέψει από την Κίνα, τη χώρα κατασκευής του παντελονιού και παρέμεινε προσκολλημένο στο ύφασμα, περιμένοντας υπομονετικά το… θύμα του. Οταν η κοπέλα πρόβαρε το τζιν ένιωσε ένα ξαφνικό πόνο στο δεξί της γόνατο, κι όταν έκανε μια αυθόρμητη κίνηση για να πετάξει μακριά τον σκορπιό, εκείνος τη δάγκωσε για δεύτερη φορά. Τυχερή μέσα στην ατυχία της, η νεαρή κοπέλα υποθέτουμε ότι δύσκολα θα ξαναγοράσει προϊόν κινεζικής προέλευσης και πάντως θα προχωρεί σε εξονυχιστικό έλεγχο των ρούχων, πριν τα δοκιμάσει. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή