Αλυτος γρίφος το μαγνητικό πεδίο του Ερμή

Αλυτος γρίφος το μαγνητικό πεδίο του Ερμή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Το μυστήριο του Ερμή πιστεύει ότι έλυσε ένας Γερμανός επιστήμονας, τριάντα χρόνια αφού διαπιστώθηκε ότι ο πλανήτης με το όνομα του αγγελιαφόρου των θεών, ο πλησιέστερος στον Ηλιο, διαθέτει εξαιρετικά ασθενές μαγνητικό πεδίο. Ο Ερμής είναι ένας από τους τέσσερις του εσωτερικού μας ηλιακού συστήματος, και κατά πάσα πιθανότητα καταφέρνει να παράγει το μαγνητικό του πεδίο ακριβώς όπως η Γη, δηλαδή με ένα δυναμό, το οποίο προκαλείται από την περιστροφή του λιωμένου σιδήρου στον πυρήνα του.

Ενα από τα κυριότερα ερωτήματα που πονοκεφάλιαζε τους ερευνητές ήταν γιατί το παραγόμενο μαγνητικό πεδίο από αυτό το δυναμό ήταν τόσο μικρής έντασης. Η έντασή του ισούται μόλις με το 1% αυτής του μαγνητικού πεδίου της Γης. Αν ευσταθεί, λένε οι επιστήμονες, η θεωρία περί δημιουργίας του από αυτό το εσωτερικό δυναμό, το μαγνητικό πεδίο θα έπρεπε να έχει ένταση τριάντα φορές μεγαλύτερη από αυτή που διαθέτει.

Ο Ούλριχ Κρίστενσεν του Ινστιτούτου Ερευνας Ηλιακού Συστήματος Μαξ Πλανκ πιστεύει ότι η λύση του αινίγματος βρίσκεται ακριβώς στη δομή του πυρήνα του πλανήτη. Τα εξωτερικά στρώματά του διαθέτουν ένα είδος μόνωσης από τις τεράστιες θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του περιστρεφόμενου πυρήνα. Αυτή η διαφορά έχει ως αποτέλεσμα ο εσωτερικός πυρήνας να είναι αυτός που δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο.

Υπάρχει, κατά συνέπεια, ένα είδος συστήματος τροχοπέδησης το οποίο είναι μείζονος σημασίας. Η περιστροφή του Ερμή έχει εξαιρετικά μικρή ταχύτητα, γεγονός που επηρεάζει και την ισχύ που διαθέτει το «δυναμό». Ο πλανήτης χρειάζεται 59 ημέρες για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά του. Πραγματοποιεί, δηλαδή, τη βραδύτερη περιστροφή στο ηλιακό μας σύστημα με την εξαίρεση της Αφροδίτης.

Οι δύο προγραμματισμένες αποστολές

Ο Κρίνστενσεν υποστηρίζει ότι δύο προγραμματισμένες αποστολές στον Ερμή, το Nasa Messenger (που εκτοξεύθηκε το 2004 και πρόκειται να προσεγγίσει τον Ερμή το 2008) και το BepiColombo της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (που πρόκειται να εκτοξευθεί το 2013) θα μπορέσουν να επαληθεύσουν ή να καταρρίψουν τη θεωρία του. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Νature που θα κυκλοφορήσει αύριο. Το μοναδικό διαστημόπλοιο που έφτασε ώς τον Ερμή ήταν το Mariner 10 της ΝΑSΑ που προσέγγισε τον πλανήτη το 1974 και 1975 και κατέγραψε το μαγνητικό του πεδίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή