Βιντεοκασέτα με νέες απειλές από τον Ζαουάχρι

Βιντεοκασέτα με νέες απειλές από τον Ζαουάχρι

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αλ Κάιντα θα συνεχίσει να επιτίθεται στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά μουσουλμάνων, ισχυρίζεται στο τελευταίο τηλεοπτικό μήνυμά του ο υπ’ αριθμόν 2 της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. «Αν δεχόμαστε επίθεση στη χώρα μας δεν θα σταματήσουμε να κάνουμε επιθέσεις στις δικές σας, αν θέλει ο Θεός» είπε ο Ζαουάχρι στη βιντεοκασέτα που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα. «Η φόρμουλα για την ασφάλειά σας είναι η εξής. Δεν θα μπορείτε να ονειρευτείτε την ασφάλεια μέχρι να τη ζήσουμε ως πραγματικότητα στην Παλαιστίνη και σε όλες τις μουσουλμανικές χώρες» είπε. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, η Αλ Κάιντα έχει απειλήσει κατ’ επανάληψη με νέα πλήγματα κατά των ΗΠΑ.

Ο Ζαουάχρι στράφηκε και εναντίον της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε ότι «σύρεται» σε εκλογές. «Αυτοί που προσπαθούν να απελευθερώσουν ισλαμικές χώρες μέσω εκλογών που βασίζονται σε κοσμικά Συντάγματα δεν θα ελευθερώσουν ούτε σπιθαμή παλαιστινιακής γης, αλλά θα καταπνίξουν τον ιερό πόλεμο. Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος πέρα από την τζιχάντ θα μας οδηγήσει μόνο στην ήττα». Ο Ζαουάχρι κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν είναι αρκετά ισλαμική «γιατί δεν ζήτησαν ισλαμικό Σύνταγμα πριν πάνε σε εκλογές, δεν είναι ισλαμικό κίνημα;» ρώτησε το δεξί χέρι του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Αναγνωρίζοντας τον Μαχμούντ Αμπάς, τον άνθρωπο της Αμερικής ως νόμιμο πρόεδρο, είναι μια μορφή αναγνώρισης του Ισραήλ» είπε ο Ζαουάχρι.

Στη συνέχεια φάνηκε να καλεί την Ουάσιγκτον να συνομιλήσει με τους ηγέτες της εξέγερσης στο Ιράν και στο Αφγανιστάν. «Δεν διαπραγματεύεσθε με τις πραγματικές δυνάμεις στον μουσουλμανικό κόσμο και φαίνεται ότι οδεύετε προς έναν οδυνηρό γύρο διαπραγματεύσεων, μετά τον οποίο θα υποχρεωθείτε να μιλήσετε στις πραγματικές δυνάμεις». Ο Ζαουάχρι δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τους σιίτες του Ιράκ, κατηγορώντας τους ότι είναι αντίθετοι με τον ιερό πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ στο Ιράκ, ενώ επικροτούν τον ιερό πόλεμο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Μετριοπαθείς μουσουλμάνοι χαρακτήρισαν επιβλαβή για τη μουσουλμανική υπόθεση τα σχόλια του Ζαουάχρι. «Η ζημιά και η δυσφήμηση που προκαλεί η Αλ Κάιντα στην παλαιστινιακή υπόθεση, στους Αραβες και στους μουσουλμάνους είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά που μας κάνουν οι εχθροί μας» δήλωσε ο Νιμέρ Χαμάντ, σύμβουλος του Παλαιστινίου προέδρου Αμπάς.

Σχετικά με τις απειλές εναντίον της Δύσης, αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι «η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι πρόκειται απλά για μια μεγάλη λίστα ιστορικών προβλημάτων που στρέφονται εναντίον πολλών, χωρίς συγκεκριμένες απειλές. Είναι σίγουρο ότι προγραμματίσθηκε για να συμπίπτει με τις γιορτές, γιατί τότε ο κόσμος ανησυχεί περισσότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή