Ελεύθερος υπό όρους ο Ιρβινγκ

Ελεύθερος υπό όρους ο Ιρβινγκ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Να αφεθεί ελεύθερος με ανασταλτικούς όρους απεφάνθη αυστριακό δικαστήριο για τον Βρετανό αυτοδίδακτο ιστορικό Ντέιβιντ Ιρβινγκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε τριετή φυλάκιση επειδή αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ανασταλτικοί όροι δεν γνωστοποιήθηκαν αμέσως παρότι οι δικηγόροι του Ιρβινγκ δήλωσαν ότι ο Βρετανός ιστορικός είναι ελεύθερος να φύγει και θα φύγει.

Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις

Ο 68χρονος Ιρβινγκ κρατείτο σε αυστριακή φυλακή εδώ και 13 μήνες, μετά τη σύλληψή του τον Νοέμβριο του 2005. Για την απόφαση που έλαβε, το δικαστήριο επικαλείται ότι έχει παρέλθει πολύ μεγάλο διάστημα από την τέλεση του αδικήματος καθώς και το ότι ο Ιρβινγκ δεν υποστηρίζει πλέον ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των οποίων και του Εφραίμ Ζουρόφ, επικεφαλής του ιδρύματος Βιζεντάλ που ασχολείται με τον εντοπισμό και την προσαγωγή των ναζί στη Δικαιοσύνη, ο οποίος δήλωσε ότι ενθαρρύνει τους απανταχού αρνητές του Ολοκαυτώματος. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο Βρετανός ιστορικός θα μπορέσει να φύγει από την Αυστρία σύντομα καθώς οι εισαγγελικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος του εξαιτίας συνέντευξης που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο από τη φυλακή και στην οποία προέβη σε αμφιλεγόμενα σχόλια.

Ο Βρετανός ιστορικός καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βιέννης στις 20 του περασμένου Φεβρουαρίου για θέσεις τις οποίες υποστήριξε το 1989. Ο Ιρβινγκ είχε αρνηθεί τότε ότι οι ναζί είχαν εξολοθρεύσει τους Εβραίους. Είχε χαρακτηρίσει «παραμύθια» τους θαλάμους αερίων και είχε δηλώσει ότι ο Χίτλερ, αντιθέτως, είχε προστατεύσει τους Εβραίους της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της δίκης του στην Αυστρία τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ιρβινγκ παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια διαλέξεων που είχε δώσει, το 1989, είχε αρνηθεί, με βάση τις γνώσεις που είχε τότε, ότι οι ναζί είχαν πράγματι σκοτώσει εκατομμύρια Εβραίους. Αφότου όμως το 1991 άρχισε να μελετά τα έγγραφα του Αντολφ Αϊχμαν, του ηγέτη των ναζί, ο Ιρβινγκ υποστήριξε ότι άλλαξε γνώμη και ότι δεν θα επαναλάμβανε σήμερα ό,τι έλεγε τότε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή