Λονδίνο: πόλεμος κατά Χριστουγέννων

Λονδίνο: πόλεμος κατά Χριστουγέννων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εντονη η έκπληξή μου καθώς το λεωφορείο διασχίζει τους κεντρικούς δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας. Ηρθα για το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο πάρτι πρακτορείου με το οποίο συνεργάζομαι. Κανείς δεν με έχει προειδοποιήσει ότι αντί για το κατάφωτο χριστουγεννιάτικο Λονδίνο με περιμένει μια πόλη σκοτεινή, αστόλιστη, και πως το χριστουγεννιάτικο πάρτι του πρακτορείου αποτελεί την εξαίρεση: 74% των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποφάσισαν να απόσχουν από κάθε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

«Δεν μπορείς να φανταστείς την ιστορία με τις ευχετήριες κάρτες» διηγείται Ελληνίδα υπάλληλος μεγάλης εταιρείας του Σίτι. «Μέχρι πέρυσι, στέλναμε κάρτες που έγραφαν Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Ετος. Φέτος η διεύθυνση μας απαγόρευσε κάθε αναφορά στα Χριστούγεννα, ώστε να μη θιγούν οι μουσουλμάνοι πελάτες μας». Το πένθιμο σκότος των δρόμων, η έλλειψη διακόσμησης αποτέλεσε «ευφυές» αποκύημα του κινήματος της «πολιτικής ορθότητας». Δημοτικές και άλλες δημόσιες αρχές φοβήθηκαν πως οποιαδήποτε αναφορά στον χριστιανικό χαρακτήρα της γιορτής, αλλά και η ίδια η φωταγωγία, θα ενοχλούσε τους μουσουλμάνους μετανάστες, περίπου 2% του πληθυσμού. Η συσκότιση ονομάσθηκε «πόλεμος κατά των Χριστουγέννων» και επικρίθηκε ως απόπειρα συσκότισης των ίδιων των χριστιανικών καταβολών της βρετανικής κουλτούρας.

Ο Ρόμπερτ, δημοσιογράφος και άθεος, δεν έκρυψε την οργή του. «Ακόμη και τα Βασιλικά Ταχυδρομεία αποφάσισαν να μην εκδώσουν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα. Το ιδιωτικό σχολείο όπου φοιτεί η κόρη μου απαγόρευσε την ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων καρτών. Εκείνη και κάποιοι συμμαθητές της αποφάσισαν να αγνοήσουν την απαγόρευση και αντάλλαξαν δώρα και κάρτες. Ενας Πακιστανός συμμαθητής τους κατήγγειλε τα παιδιά ως ρατσιστές και ζήτησε να τιμωρηθούν, όπως και έγινε. Θεωρώ την απόφαση τιμώρησής τους γελοία και προσβλητική. Αραγε η βασίλισσα θα απόσχει από το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο μήνυμα; Το αποτέλεσμα τέτοιων πολιτικών θα είναι να μας στρέψουν στον χριστιανικό φονταμενταλισμό και την ισλαμοφοβία. Μας προκαλούν». Την ίδια προειδοποίηση απευθύνει και η Σάντρα. «Εάν κάποιοι μουσουλμάνοι ενοχλούνται επειδή γιορτάζουμε τα πατροπαράδοτα έθιμά μας, ήταν λάθος μας να τους επιτρέψουμε να εγκατασταθούν εδώ. Ας μεταναστεύσουν στο Ιράν, στο Πακιστάν ή τη Σαουδική Αραβία, όπου κάθε μη ισλαμική έκφραση απαγορεύεται. Ανεκτικότητα σημαίνει πως εμείς πρέπει να ανεχθούμε τις πολιτιστικές μειονότητες, όχι να απαρνηθούμε την ίδια μας την ταυτότητα».

Η απόφαση δεν είναι μόνο ανόητη, είναι και προϊόν άγνοιας, εξηγεί η Αζαντέ, λογίστρια, πιστή μουσουλμάνα «αλλά όχι θρησκόληπτη», όπως λέει. «Ανησυχώ πολύ ότι η εσφαλμένη αυτή απόφαση θα καταλογισθεί σε μας. Ο Ιησούς είναι προφήτης για τους μουσουλμάνους, ενώ τα Χριστούγεννα ευκαιρία χαρμόσυνων εορτασμών για όλους όσοι μένουμε εδώ, είτε πιστεύουμε σε κάποια θρησκεία είτε όχι. Εγώ πάντοτε στολίζω χριστουγεννιάτικο δέντρο για τα παιδιά μου, άσχετο αν αυτή δεν είναι η θρησκεία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή