Μπους: Δεν κερδίζουμε τον πόλεμο

Μπους: Δεν κερδίζουμε τον πόλεμο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Μία ημέρα αφότου παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ «δεν κερδίζουν τον πόλεμο» στο Ιράκ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπους, επιζητώντας αλλαγή στη σημερινή αμερικανική πολιτική, η οποία αποδοκιμάστηκε στις πρόσφατες εκλογές για το Κογκρέσο, διακήρυξε ότι εξετάζει ενδεχόμενη αποστολή ενισχύσεων στο Ιράκ, χωρίς να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση.

Ωστόσο, είχε προηγηθεί η συνέντευξή του, στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», στην οποία αποκάλυψε ότι έχει διατάξει το νέο υπουργό Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, να ενισχύσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων, αψηφώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις του Πενταγώνου.

Νέες θυσίες το 2007

Ο Μπους αναγνώρισε ότι οι εξτρεμιστές υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της σταθερότητας και πως θα χρειαστούν νέες θυσίες μέσα στο 2007. Επανέλαβε την αντίθεσή του στον διάλογο με τη Συρία και το Ιράν, ενώ τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για να επιβάλει κυρώσεις στην Τεχεράνη, εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος. Παράλληλα εμφανίστηκε περήφανος για τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, επειδή κατόρθωσε να αποκρούσει τις πιέσεις της Χεζμπολάχ και της Συρίας.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα τέλη του έτους, ο Μπους προανήγγειλε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν περισσότερα από τους Ιρακινούς εταίρους τους το 2007, ενώ υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με το υπό δημοκρατικό έλεγχο Κογκρέσο.

Ξεκινώντας την ομιλία του, είπε με εμφανώς θλιμμένο ύφος ότι «το 2006 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα στρατεύματά μας και τον ιρακινό λαό». Τάχθηκε επίσης υπέρ μίας μετριοπαθούς κυβερνητικής συμμαχίας στο Ιράκ, προκειμένου να περιθωριοποιηθούν οι φανατικοί. «Οι εχθροί της ελευθερίας διενήργησαν βίαιη εκστρατεία για να αναμοχλεύσουν την αντιπαλότητα μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Φυσικά αυτό τον χρόνο είχαν επιτυχία», υπογράμμισε ο Μπους. Προέβλεψε πάντως ότι τελικά οι ΗΠΑ θα κερδίσουν τον πόλεμο και επέμεινε ότι η χώρα του δε θα εγκαταλείψει τη χώρα, ούτε την περιοχή. «Δεν μπορούν να μας διώξουν από τη Μέση Ανατολή, δεν μπορούν να γονατίσουν τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πόσο κοστίζουν

«Θα μας πάρει κάποιο χρόνο μέχρις ότου θριαμβεύσει η ιδεολογία της ελευθερίας επί της ιδεολογίας του μίσους. Βρισκόμαστε στην αρχική φάση του ιδεολογικού πολέμου, που θα διαρκέσει κάποιο διάστημα», συμπλήρωσε.

«Αδειάζοντας» τον πρόεδρο εκπρόσωπος του στρατού διευκρίνισε ότι 10.000 επιπλέον στρατιώτες θα στοιχίσουν 1,2 δισεκατομμύρια τον χρόνο σε μισθούς και εκπαίδευση, χωρίς να συνυπολογίζεται ο εξοπλισμός.

Κοιμάται… δύσκολα

Ερμηνεύοντας την τροποποίηση των απόψεών του για την τρέχουσα κατάσταση στο Ιράκ και την προχθεσινή δήλωσή του ότι «οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν τον πόλεμο», ο πρόεδρος διευκρίνισε ότι «δεν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας όσο γρήγορα θα θέλαμε». Ερωτηθείς αν, όπως και ο Λίντον Τζόνσον στη διάρκεια του Βιετνάμ, δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ, απάντησε ότι «είναι δύσκολο, επειδή γνωρίζω ότι οι αποφάσεις μου στοίχισαν τη ζωή σε γυναίκες και άνδρες».

Οι περισσότερες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αφορούσαν στο Ιράκ, αλλά ο πρόεδρος εκλήθη να σχολιάσει και την εγκυμοσύνη της Μέρι Τσέινι, της ομοφυλόφιλης κόρης του Αμερικανού αντιπροέδρου. «Γνωρίζω τη Μέρι προσωπικά, τη συμπαθώ και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μία εξαιρετική, στοργική μητέρα», είπε, χωρίς να αναφερθεί στη σύντροφό της.

Για τη μετανάστευση

Στην εσωτερική πολιτική προέβλεψε ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί κοινό έδαφος με τους Δημοκρατικούς σε θέματα όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η μετανάστευση.

Ναι στις αυξήσεις

Στο ζήτημα του κατώτατου μισθού, υπεραμύνθηκε της αύξησης κατά 2,1 δολάρια μέσα στα προσεχή δύο χρόνια, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι η αύξηση αυτή δεν πρέπει να αποβεί εις βάρος εκατομμυρίων μικρών επιχειρήσεων, που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Επιπλέον, ζήτησε μεγαλύτερες προσπάθειες για απεξάρτηση των ΗΠΑ από ξένο πετρέλαιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή