Σε συσπείρωση κατά του Ιράν καλεί ο Μπλερ από τα Εμιράτα

Σε συσπείρωση κατά του Ιράν καλεί ο Μπλερ από τα Εμιράτα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΟΥΜΠΑΪ. Για επιτακτική ανάγκη συσπείρωσης των μετριοπαθών στοιχείων της Μέσης Ανατολής ενάντια στις υποστηριζόμενες από το θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης δυνάμεις του εξτρεμισμού έκανε χθες λόγο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Μιλώντας στο περιθώριο συνάντησης με επιχειρηματίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο κ. Μπλερ υποστήριξε ότι η Δύση και οι σύμμαχοί της οφείλουν να δράσουν με τόλμη προς όφελος των λαών της περιοχής. Η τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ιρανικής κυβέρνησης, η οποία έσπευσε να τονίσει ότι οι εντάσεις και ο εξτρεμισμός αποτελούν απόρροια της πολεμοχαρούς πολιτικής της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου. Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, κατηγόρησε τη Βρετανία ότι ενεργεί βάσει σχεδίου για την πρόκληση διχόνοιας μεταξύ των μουσουλμάνων.

«Πρέπει ν’ απαλλαχθούμε από την τάση να κατηγορούμε τους εαυτούς μας» δήλωσε ο κ. Μπλερ, αναφερόμενος στους επικριτές της δυτικής πολιτικής, που επισημαίνουν ότι η ανάμειξη Αμερικανών και Βρετανών στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής πυροδοτούν τον φανατισμό και τη βία. «Η αδυναμία μας σχετίζεται με τον δισταγμό να παρέμβουμε ακόμα πιο δυναμικά προς ανακούφιση των λαών της περιοχής, που προσβλέπουν σ’ ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο ίδιος. «Οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε το μέγεθος της απειλής που αποτελεί το καθεστώς της Τεχεράνης ή έστω κάποια στοιχεία του», σημείωσε ο κ. Μπλερ. «Το Ιράν επιχειρεί να γυρίσει πίσω το ρολόι του Λιβάνου, του Ιράκ και της Παλαιστινιακής Αρχής», πρόσθεσε. «Εχουμε χρέος ν’ αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο της Τεχεράνης και να ζητήσουμε τη στήριξη των υπόλοιπων κρατών της περιοχής για ν’ αποτρέψουμε την εφαρμογή των σχεδίων του Ιράν», κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες στο Ντουμπάι την πενθήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, οι «Τάιμς του Λονδίνου» αποκάλυψαν χθες ότι στόχος της επίσκεψης Μπλερ στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν ήταν μόνο η δημιουργία σουνιτικού μετώπου κατά του Ιράν, αλλά και η προώθηση των νέων προϊόντων της βρετανικής οπλοβιομηχανίας. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Μπλερ εκπροσώπησε τα συμφέροντα της εταιρείας BAE, η οποία φιλοδοξεί ν’ αναλάβει την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας των Εμιράτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή