ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΘΑΠΑΤΕΡΟ ΘΑ ΔΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟΝ ΡΑΧΟΪ

Συνάντηση με την ΕΤΑ του υπουργού Εσωτερικών

ΜΑΔΡΙΤΗ. Η ισπανική κυβέρνηση πραγματοποίησε την πρώτη της συνάντηση με την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ από τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκε η εκεχειρία και η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών. Σύμφωνα με δύο ισπανικές εφημερίδες, που αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεζ Ρουμπαλκάμπα, συναντήθηκε με Βάσκους αυτονομιστές σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, η κυβέρνηση ευελπιστεί πως θα τηρηθεί η εκεχειρία από πλευράς των Βάσκων αυτονομιστών. Ο κ. Ρουμπαλκάμπα, άλλωστε, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τηρήσει την υπόσχεσή της να ενημερώνει τα μεγάλα πολιτικά κόμματα σχετικά με τις εξελίξεις στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, έχει προγραμματίσει για αύριο έκτακτη συνάντηση με τον ηγέτη του συντηρητικού αντιπολιτευόμενου κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσο σκοπός είναι η ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση με την ΕΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο η ΕΤΑ προειδοποίησε πως θα αποχωρήσει από τις ειρηνευτικές συνομιλίες αν μέχρι το τέλος του φθινοπώρου δεν σημειωθεί πρόοδος στις παράλληλες συνομιλίες μεταξύ του πολιτικού σκέλους Μπατασούνα και των άλλων κομμάτων της Χώρας των Βάσκων.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ

Συνομίλησαν με τον Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζον Κέρι και Κρίστοφερ Ντοντ συναντήθηκαν χθες με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Ασαντ, για να συζητήσουν πώς θα μπορούσε η Δαμασκός να συμβάλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια του κατεστραμμένου από τον πόλεμο Ιράκ. Οι δυο γερουσιαστές αρνήθηκαν να κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο Ασαντ, η οποία σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό διήρκεσε δυόμισι ώρες και κάλυψε «όλο το φάσμα των αμερικανο-συριακών σχέσεων και περιφερειακών θεμάτων». Ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορήσει, στο παρελθόν, τους δυο γερουσιαστές αλλά και άλλους συναδέλφους τους, οι οποίοι έχουν συναντηθεί με τον Ασαντ, ότι στέλνουν συγκεχυμένα μηνύματα και επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις για να εξασφαλίσουν τη βοήθεια της Δαμασκού στο Ιράκ.

Ο ΑΜΠΑΣ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

ΡΑΜΑΛΑ. Παρά τη δολοφονία δύο στελεχών της Φατάχ, οι παλαιστινιακές οργανώσεις τήρησαν χθες τη νέα εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις της Χαμάς και οι άνδρες της προεδρικής φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς έχουν ήδη αποσυρθεί από τους δρόμους των αστικών κέντρων. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επανέλαβε ότι είναι πρόθυμος να επαναδιαπραγματευτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμερτ, εξέφρασε την ελπίδα πως η Παλαιστινιακή Αρχή θ’ αποφύγει τη διολίσθηση στον εμφύλιο πόλεμο και επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Αμπάς. Χθες, πάντως, ισραηλινές πηγές άφηναν να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση Ολμερτ προτίθεται ν’ αποδεσμεύσει κεφάλαια από τους φορολογικούς δασμούς προς την Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να ενισχύσει την προεκλογική εκστρατεία του κ. Αμπάς και της Φατάχ.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η Μόσχα επικρίνει τη Δύση

ΜΟΣΧΑ. Αυστηρή κριτική κατά των δυτικών κυβερνήσεων, επειδή, όπως είπε, προσπαθούν να καταρρίψουν τις ισχύουσες αρχές στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν, άσκησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο κ. Λαβρόφ κατήγγειλε επίσης τις απόπειρες της Δύσης να εμποδίσει την οικονομική συνεργασία Μόσχας – Τεχεράνης, θέτοντάς την υπό διεθνή έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, όροι που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό σχέδιο κυρώσεων, όπως αυτός που επιβάλλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε Ιρανούς αξιωματούχους, προσδίδουν στις διαπραγματεύσεις «το στοιχείο της τιμωρίας».

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΙΣ ΣΥΡΙΑΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Μαρτυρίες φρίκης του Αλμάλκι

ΤΟΡΟΝΤΟ. Φρικιαστικές διηγήσεις από τη διετή παραμονή του σε συριακή φυλακή έκανε ο Καναδός μηχανικός Αμπντουλάχ Αλμάλκι, ο οποίος διεκδικεί αποζημίωση από την καναδική κυβέρνηση, επειδή τη θεωρεί συνεργό στα βασανιστήρια που υπέστη στην ξένη φυλακή. Ο 35χρονος αραβικής καταγωγής Καναδός ανέφερε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Ασοσιέιτεντ Πρες ότι οι φύλακες τον χτύπησαν με ηλεκτρικό καλώδια στα γεννητικά όργανα και τον έδεσαν με αλυσίδες μέχρις ότου το δέρμα του να σκιστεί στους καρπούς. Μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες του ο Αλμάλκι κατηγορεί την καναδική αστυνομία ότι συνωμότησε με τις συριακές αρχές για να αντλήσει πληροφορίες με μεθόδους, οι οποίες είναι εκτός νόμου στον Καναδά.

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΗΣ ΤΣΟΥΚΟΤΚΑ

Παραιτήθηκε ο Αμπράμοβιτς

ΜΟΣΧΑ. Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, παραιτήθηκε, χθες, από το αξίωμα του κυβερνήτη της επαρχίας Τσουκότκα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του. «Ο κ. Αμπράμοβιτς συμμετέχει ακόμη στις συσκέψεις του Κρεμλίνου και περιμένει την απόφαση του Πούτιν», διευκρίνισε ο ίδιος, για να συμπληρώσει: «Η αποστολή του κυβερνήτη στην επαρχία ολοκληρώθηκε. Η Τσουκότκα ξαναχτίστηκε από την αρχή, χάρη στις επενδύσεις του κ. Αμπράμοβιτς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή