Τρία φορολογικά… «ευαγγέλια» των Γάλλων σοσιαλιστών

Τρία φορολογικά… «ευαγγέλια» των Γάλλων σοσιαλιστών

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρία είναι τα Ευαγγέλια του Σοσιαλιστικού Κόμματος: το πρόγραμμα του κόμματος, που συζητήθηκε και έγινε αποδεκτό· το πρόγραμμα του γ. γ., που εκείνος παρουσίασε, αλλά δεν συζητείται πουθενά· η προεδρική πλατφόρμα της επίσημης υποψηφίας, που έχει ανακοινωθεί, αλλά δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά. Με τρία Ευαγγέλια έχουμε πρόβλημα».

Ετσι σχολίασε το περιβάλλον του Λοράν Φαμπιούς την «αιφνίδια» περί τα φορολογικά παρέμβαση του Φρανσουά Ολάντ, γ.γ. του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συντρόφου της προεδρικής υποψήφιας Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η «παρέμβαση» εκδηλώθηκε την Τρίτη με συνέντευξη του γ.γ. του κόμματος στον «Monde». Και ο μεν Figaro, αν και συντηρητικός, αναγνωρίζει ότι η πρόταση Ολάντ υπέρ της κατάργησης φοροαπαλλαγών που επιβλήθηκαν στα μεγάλα εισοδήματα μετά το 2002 είναι σαφέστερη από την πρόταση της κεντροδεξιάς. Παραδόξως, αυτή δεν ανησύχησε όσο οι σοσιαλιστές.

Πρώτη όλων η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η μητέρα των τεσσάρων παιδιών του γ. γ. Η προεδρική υποψήφια ματαίωσε δύο προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου. Δεν μίλησε, στο περιβάλλον της όμως λένε ότι οι προτάσεις Ολάντ συμβαδίζουν με το «πνεύμα» του προεδρικού προγράμματος, «μολονότι δεν είχαν συζητηθεί ενδελεχώς». Οι «Στροσκανικοί», δηλαδή οι του περιβάλλοντος του πρώην υπουργού Οικονομικών Ντομινίκ Στρος – Καν, αναρωτήθηκαν δημοσίως ποιος τελικώς ηγείται των σοσιαλιστών. «Πώς γίνεται η φορολογική μας πολιτική να καθορίζεται ερήμην της προεδρικής υποψήφιας;», ρωτούσαν δηλητηριωδώς και οι του Φαμπιούς. Οι «άλλοι» σοσιαλιστές ανησυχούν με τα «μοναχικά» φορολογικά οράματα του κ. Ολάντ, που εποφθαλμιά το υπουργείο Οικονομικών. Ο νυν υπουργός Οικονομικών Τιερί Μπρετόν ανακοίνωσε ότι σκέφτεται να επιβάλει φόρο παρακράτησης στους εργαζόμενους, απαλλάσσοντάς τους από την ετήσια εφάπαξ καταβολή φόρου το 2008.

Οι κεντροδεξιοί ίσως προβληματίζονται με τις δικές τους διαμάχες και με τον Ζαν Μαρί Λεπέν, που χθες ενισχύθηκε με την επιστροφή του «αποστάτη» Μπρινό Μεγκρέ στο Εθνικό Μέτωπο. Ομως στα σοσιαλιστικά «περιβάλλοντα» ακονίζουν μαχαίρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή