Αποχρωσεις

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωτήριος ύπνος

Σε «χειμερία νάρκη» έπεσε Ιάπωνας ορειβάτης, μετά την πτώση του σε ορεινή πλαγιά και κατάφερε έτσι να επιβιώσει επί 24 μέρες(!) χωρίς τροφή και νερό, κι όταν «ξύπνησε» επέστρεψε κανονικά στη δουλειά του. Μπορεί να ακούγεται αλλόκοτο, αλλά αυτό υποστήριξε ο γιατρός, ο οποίος εξέτασε τον 35χρονο άνδρα. Ο τελευταίος είχε πάει για ορειβασία με την παρέα του, όταν κάποια στιγμή απομακρύνθηκε από τους υπόλοιπους, για να κατέβει μόνος μια απόκρημνη πλαγιά. Επεσε όμως και χτύπησε την πλάτη του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μετακινηθεί. Το μόνο φαγώσιμο που είχε μαζί του ήταν λίγη κορεατική σάλτσα, η οποία τέλειωσε γρήγορα. Σύρθηκε τότε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σ’ ένα ηλιόλουστο σημείο, όπου αποκοιμήθηκε για τις επόμενες μέρες, έως ότου εντοπίστηκε από τους διασώστες. Οταν βρέθηκε, η θερμοκρασία του σώματός του είχε πέσει στους 22 βαθμούς Κελσίου και σύμφωνα με τον γιατρό βρισκόταν σ’ ένα πρώτο στάδιο υποθερμίας, παρόμοιο με χειμερία νάρκη, που αποδείχθηκε σωτήριο.

Βιβλιο-γνωριμίες

«Δώστε ραντεβού μ’ ένα βιβλίο» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της νέας μεθόδου γνωριμιών που εγκαινίασε η δημόσια βιβλιοθήκη της Βικτόρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το αναγνωστικό κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν στη βιβλιοθήκη μ’ ένα βιβλίο ανά χείρας· κάποιο, το οποίο είτε λατρεύουν είτε απεχθάνονται και το οποίο θα αποτελέσει το μέσο επικοινωνίας με τον άλλο. Το βιβλίο θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ενδιαφερομένων να γνωριστούν κι αν «τα βρουν» μπορούν κάλλιστα να κανονίσουν οι ίδιοι το επόμενο ραντεβού τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι αμήχανες σιωπές ανάμεσα σε δυο ξένους, οι οποίοι έχουν ελάχιστο χρόνο μπροστά τους για να προωθήσουν τη γνωριμία τους. Παράλληλα, έχουν και μια πρώτη γρήγορη ευκαιρία να μάθουν απ’ την αρχή αν και σε τι συμφωνούν, οπότε η γνωριμία μπορεί να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, αφού μοιράζονται ένα κοινό ενδιαφέρον, που δεν είναι άλλο από την ανάγνωση.

Μωρό στις ακτίνες Χ

Ποιος ξέρει τι και πόσα θα είχε ακούσει για τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια μια ηλικιωμένη ισπανόφωνη γυναίκα, η οποία έβαλε ένα βρέφος μόλις ενός μηνός στο πλαστικό κουτί με τα «υπάρχοντα» των επιβατών για τον απαραίτητο έλεγχο με ακτίνες Χ. Ο υπάλληλος που παρακολουθούσε το μηχάνημα συνειδητοποίησε την τελευταία στιγμή ότι ένα μωρό βρισκόταν στο κουτί, που εκινείτο στον ιμάντα του μηχανήματος. Εσπευσε να το απομακρύνει πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και, παρά τις ενστάσεις της γιαγιάς του, το μωρό μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί ότι ευτυχώς δεν είχε δεχθεί υπερβολική ποσότητα ραδιενέργειας.

Ριψοκίνδυνες διακοπές

Μπορεί η μακρινή Τσετσενία να μη θεωρείται συνήθης τουριστικός προορισμός, αλλά είναι ό,τι πρέπει για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό για τις διακοπές τους, είναι ριψοκίνδυνοι κι αποφασισμένοι να επισκεφθούν μια «άλλη Ελβετία, αν και χωρίς δρόμους». Κάπως έτσι χαρακτήρισε τη χώρα του ο αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, προκειμένου να προσελκύσει τουριστικό ενδιαφέρον. Δώδεκα χρόνια πολέμου, έστω και με διακοπές, έχουν καταστρέψει τα πάντα και ισοπεδώσει την πρωτεύουσα Γκρόζνι, αλλά ούτε αυτό είναι πρόβλημα, αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος χαίρει της πολιτικής στήριξης της Μόσχας, οι τουρίστες μπορούν κάλλιστα να φιλοξενηθούν σε στρατόπεδα. Αν τώρα δεχθούν και κάποια επίθεση ανταρτών, παρότι η Μόσχα επιμένει ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, θα πρέπει να τη θεωρήσουν, ενδεχομένως, μέρος των… διακοπών τους, αν και εφόσον βεβαίως έχουν την καλή τύχη να επιστρέψουν στον τόπο τους, για να διηγηθούν τις περιπέτειές τους.

«Οχι» σε παχείς

Σινο-αμερικανική… συνωμοσία εναντίον των χοντρών διακρίνουμε στη νέα κινεζική νομοθεσία για τις υιοθεσίες, η οποία αποκλείει μεταξύ άλλων τους εύσωμους θετούς γονείς. Τα κινεζάκια λέγεται ότι έχουν μεγάλη ζήτηση στην Αμερική, με αποτέλεσμα οι σχετικές αιτήσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα παιδιά προς υιοθεσία. Αυτός υποτίθεται ότι ήταν κι ένας λόγος για τον οποίο το Πεκίνο αποφάσισε να καταστήσει αυστηρότερη τη νομοθεσία του, ώστε να περιορίσει τον αριθμό των ενδιαφερομένων. Ανάμεσα στα άλλα, λοιπόν, όπως για παράδειγμα ότι το ενδιαφερόμενο ζευγάρι πρέπει να είναι ψυχικά υγιές και ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών, προβλέπει και τον αποκλεισμό των χοντρών. Μήπως επειδή είναι πολλοί στην Αμερική;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή