Βοήθεια στο Ιράκ υποσχέθηκε ο Γκέιτς

Βοήθεια στο Ιράκ υποσχέθηκε ο Γκέιτς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Με τον πρωθυπουργό του Ιράκ κ. Νούρι Μαλικί, συναντήθηκε χθες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Γκέιτς κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ιράκ. Αντικείμενο της συνάντησής τους όπως δήλωσε ο κ. Γκέιτς ήταν η πιθανή πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια, ενώ ο κ. Μαλικί κατηγόρησε τους σουνίτες εξτρεμιστές για την κλιμάκωση του εμφυλίου μεταξύ σιιτών-σουνιτών.

Μπους: Κάτι δεν πάει καλά

Μετά την ήττα στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την απώλεια του Κογκρέσου που έπεσε στα χέρια των Δημοκρατικών ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι κάτι δεν πάει καλά στο Ιράκ και δεσμεύτηκε να «αλλάξει πορεία». Τι είναι αυτό που δεν πάει καλά στο Ιράκ; Δείτε τι έγινε σήμερα στη Βαγδάτη, σε μια συνηθισμένη ημέρα. Για την ακρίβεια η χθεσινή ημέρα στη Βαγδάτη ήταν μάλλον ήσυχη. Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν και μερικοί όλμοι που έπεσαν σε μια γειτονιά σκότωσαν δύο γυναίκες που ψώνιζαν. Στην πλέον πολύνεκρη επίθεση ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που φορούσε έξω από το κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Ο βομβιστής κατάφερε να περάσει το πρώτο σημείο ελέγχου έξω από το κτίριο και στη συνέχεια πήγε και στάθηκε στην ουρά μαζί με μερικούς νεοσύλλεκτους. Οταν πλησίασε στο δεύτερο σημείο ελέγχου και οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ψάξουν πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε προσαρμόσει σε μια ειδική ζώνη κάτω από τα ρούχα του. Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτήν την επίθεση και τουλάχιστον άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν. Επιπλέον, η Αστυνομία της Βαγδάτης ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε 76 πτώματα ανθρώπων σε διάφορες χωματερές στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είχαν δεμένα χέρια και πόδια και είχαν εκτελεστεί με πυροβόλο όπλο. Οι περισσότεροι είχαν βασανιστεί αγρίως πριν δολοφονηθούν. Τι είχαν κάνει; Πιθανότατα τίποτε. Είναι θύματα του ακήρυχτου εμφυλίου πολέμου που μαίνεται μεταξύ σιιτών και σουνιτών με επίκεντρο τις μικτές συνοικίες της Βαγδάτης. Κατά μέσο όρο 100 Ιρακινοί σκοτώνονται κάθε ημέρα στη Βαγδάτη απλώς γιατί είναι σουνίτες ή σιίτες. Τώρα προσπαθείστε να φανταστείτε τι συμβαίνει όταν πέφτει η νύχτα πάνω από τον Τίγρη και τον Ευφράτη και τα σιιτικά και σουνιτικά τάγματα θανάτου αρχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους.

Συνεργασία με ΗΠΑ

Κατά τα άλλα στη συνάντηση Γκέιτς-Μαλικί συζητήθηκε γενικότερα το θέμα συνεργασίας ΗΠΑ-Ιράκ «περιλαμβανομένης της πιθανότητας μιας πρόσθετης βοήθειας», όπως είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. «Η ιρακινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βελτιώσει την ασφάλεια στο Ιράκ και κυρίως εδώ στη Βαγδάτη», δήλωσε ο κ. Γκέιτς. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι για την έξαρση της βίας ευθύνονται οι σουνίτες εξτρεμιστές και οι υποστηρικτές του Σαντάμ και όχι οι σιίτες παραστρατιωτικοί, όπως συμπέρανε στις αρχές της εβδομάδας το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Δολάρια για να διώξουν τον Ασαντ

Την ύπαρξη μυστικού αμερικανικού προγράμματος για τη χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2007 αποκαλύπτει το περιοδικό TIME. Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο δύο σελίδων που έχει στην κατοχή του το περιοδικό και όπου περιγράφεται περιληπτικά το σχέδιο, οι ΗΠΑ ήδη «χρηματοδοτούν τακτικές συναντήσεις Σύρων ακτιβιστών προερχόμενων από το εσωτερικό και τη διασπορά». Στο έγγραφο εκφράζεται ανοιχτά η ελπίδα πως «αυτές οι συναντήσεις θα έχουν αποτέλεσμα τη χάραξη σαφούς στρατηγικής και σχεδίου δράσεως για όλους τους ακτιβιστές που τάσσονται κατά του Ασαντ». Το σχέδιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί, σύμφωνα με το TIME, εν μέρει λόγω αμφιβολιών για το πότε θα γίνουν οι εκλογές στη Συρία, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή