Κατάθεση Βιλπέν για την Clearstream

Κατάθεση Βιλπέν για την Clearstream

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαι ευτυχής που θα συμβάλω με την κατάθεσή μου σε μια υπόθεση, για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά ψέματα. Εξαιτίας της πολλά υπέφερα τα τελευταία χρόνια», είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Χθες, είχε την ευκαιρία να καταθέσει ως μάρτυρας και όχι ως κατηγορούμενος για την περιβόητη υπόθεση «Clearstream» ενώπιον των δικαστών Ζαν Μαρί Ντ’ Ουί και Ανρί Πονς, και έτσι έγινε ο δεύτερος πρωθυπουργός της Γαλλίας που βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές. Ο πρώτος ήταν ο Λιονέλ Ζοσπέν το 2001 για υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων…

«Το ζεύγος Σιράκ – Βιλπέν δοκιμάζεται στην υπόθεση «Clearstream», διαπίστωνε ο Μοντ, μετά το πέρας της κατάθεσης του πρωθυπουργού, που άρχισε στις 9 το πρωί, διεκόπη για το μεσημεριανό στις 12, και έληξε το απόγευμα. «Εξιλαστήριο θύμα ο Βιλπέν, ή ο πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και ο αντίπαλός του στη διεκδίκηση της προεδρίας Νικολά Σαρκοζί, βρήκαν το σημείο συμβιβασμού;», διερωτώνται άλλοι ενδιαφερόμενοι στην υπόθεση «Clearstream».

Αυτή αρχίζει το 2004 (3 Μαΐου – 14 Ιουνίου), όταν δύο ανώνυμες επιστολές και ένα CD – Rom αποστέλλονται στους δικαστές Ρενό βαν Ριεμπέκ και Ντομινίκ ντε Ταλανσέ, που ερευνούν από το 2001 την αμαρτωλή υπόθεση της πώλησης φρεγατών στην Ταϊβάν το 1991. Στο σκάνδαλο αυτό δωροδοκίας εμπλέκονται κορυφαίοι όλου του πολιτικού φάσματος, που κατηγορούνται ότι είχαν λογαριασμούς στην Clearstream, εταιρεία εκκαθάρισης συναλλαγών με έδρα το Λουξεμβούργο. Στις λίστες του «Κόρακα» αναφέρονται υποτίθεται, μεταξύ άλλων, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Αντρέ Γκομέζ, πρώην διευθυντής της Thomson και μετέπειτα Tahles, ο Φιλίπ Ντελμάς πρώην αντιπρόεδρος της EADS, και ο Σαρκοζί.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2004, ο Ντ. ντε Βιλπέν, τότε υπουργός Εξωτερικών, δέχεται στο γραφείο του τον στρατηγό Φιλίπ Ροντό των μυστικών υπηρεσιών, ειδικό σύμβουλο στο υπουργείο Αμυνας της κ. Αλιό Μαρί, και τον Ζαν Λουί Ζεργκορέν, τον τότε αντιπρόεδρο της EADS, που ήταν το «Κοράκι», δηλαδή ο συντάκτης των ανώνυμων επιστολών. Αυτός εμφανίζει στον υπουργό τις λίστες με εκατοντάδες ονόματα, ενώ ο Ροντό, στον οποίο ο κ. Ντε Βιλπέν αναθέτει την έρευνα, εμφανίζει έγγραφο με άμεση αναφορά στον κ. Σαρκοζί. Ο Βιλπέν παραδέχτηκε πρόσφατα ότι στη συνάντηση αναφέρθηκε το όνομα Σαρκοζί, αρνείται όμως ότι παραποίησε στοιχεία για να εμπλέξει τον αντίπαλό του.

Τον περασμένο Νοέμβριο κατέθεσε η υπουργός Αμυνας Μισέλ Αλιό Μαρί, επίδοξη επίσης υποψήφια για την προεδρία. Μεσολάβησε στις 13 Δεκεμβρίου μια «μοιραία» κατάθεση. Αυτή του άλλου αντιπροέδρου της EADS, του Φιλίπ Καμί, που είπε ότι στις αρχές Μαΐου -όταν ο δημοσιογράφος Στεφάν Ντενί, φίλος του Ροντό, ομολογεί ότι ενημέρωνε τον Ν. Σαρκοζί το 2004 και το 2005- ο Ζεργκορέν, που ήταν το «Κοράκι» και δεν είχε κατηγορηθεί για συκοφαντική δυσφήμιση, του άφησε δύο μηνύματα στον τηλεφωνητή. Εκεί παραδέχεται ότι είχε παραδώσει ορισμένα ονόματα της «λίστας Clearstream» στον Βιλπέν. Μέχρι τώρα όμως αρνιόταν ότι του παρέδωσε οτιδήποτε. Τώρα αρνείται και κάτι άλλο: ότι στις λίστες αναφερόταν ο Σαρκοζί. Πέραν αυτού στον τηλεφωνητή μέμφεται τον εαυτό του, επειδή ζήτησε το 2004 βοήθεια από τον Βιλπέν. «Ετσι πολιτικοποιήθηκε η υπόθεση», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή