Μέρκελ προς Πούτιν: σεβασμό στο δίκαιο

Μέρκελ προς Πούτιν: σεβασμό στο δίκαιο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανθρώπινα δικαιώματα μπαίνουν για πρώτη φορά στην εξίσωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας, όπως φαίνεται από το προσχέδιο εγγράφου που ετοίμασε το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών. Το έγγραφο, που θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. μετά την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γερμανία, φέρει την προσωπική σφραγίδα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ. «Καθώς ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε την ευρωπαϊκή προεδρία, είναι απολύτως απαραίτητο να κάνουμε σαφές στον Πούτιν τι πιστεύουμε για την πολιτική του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου» δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης Ρούπρεχτ Πόλεντς, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής βουλής.

Η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση, υπό τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ είχε συνάψει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τη Ρωσία, με βάση την πεποίθηση ότι η Ευρώπη και η Ρωσία είναι δυνάμεις συμπληρωματικές μεταξύ τους. Στο πλαίσιο της προσέγγισης αυτής συμφωνήθηκε και η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού αερίου κάτω από τη Βαλτική, που θα συνδέει ενεργειακά απευθείας τη Ρωσία με την Ευρώπη. Ο νυν υπουργός Εξωτερικών σοσιαλδημοκράτης Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ ακολουθεί τη γραμμή Σρέντερ και αποφεύγει τις επικρίσεις προς τη Ρωσία. Ομως, η καγκελάριος Μέρκελ προσέθεσε στο αρχικό προσχέδιο του εγγράφου που είχε ετοιμάσει το υπουργείο εξωτερικών τις αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο κράτος δικαίου. Το κύριο θέμα του εγγράφου παραμένει η προσέγγιση Ρωσίας- Ευρώπης.

Την αντίθεσή της προς την προσέγγιση αυτή εκφράζει τόσο η Βρετανία όσο και η Πολωνία και άλλες χώρες της «νέας Ευρώπης». Η Γερμανία, αντίθετα, έχει ανάγκη τη σύμπλευση με τη Ρωσία για να επιτύχει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της στη διάρκεια της προεδρίας της. Ενα άμεσο πρόβλημα που αναμένεται να αντιμετωπίσει η Γερμανία μετά την ανάληψη της προεδρίας, τον Ιανουάριο, είναι η τελική λύση του καθεστώτος του Κοσόβου. Η απόφαση του ΟΗΕ για το τελικό καθεστώς αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις σερβικές εκλογές του ερχόμενου μήνα. Ομως, οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του Κοσόβου οφείλει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ρωσία έχει δικαίωμα βέτο. Η Ρωσία δεν έχει διασαφηνίσει τη στάση της σε ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή