Οι φοιτητές κατά του Αχμεντινετζάντ

Οι φοιτητές κατά του Αχμεντινετζάντ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στηριζόμενος σε πατερίτσες ο Μπαμπάκ Ζαμανιάν παρακολουθούσε από απόσταση, καθώς οι φοιτητές υποχρέωναν τον πρόεδρο Αχμεντινετζάντ να διακόψει την ομιλία του. Ενθυμούμενος το προ ολίγων ημερών συμβάν στο Πανεπιστήμιο του Αμίρ Καμπίρ, ο πολιτικοποιημένος νεαρός επισημαίνει ότι το ιρανικό φοιτητικό κίνημα έχει επαδραστηριοποιηθεί. Ο Ζαμανιάν, ο οποίος χτυπήθηκε βάναυσα στα πόδια από υποστηρικτές του σκληροπυρηνικού προέδρου σε μια λιγότερο προβεβλημένη διαδήλωση την προηγούμενη εβδομάδα, υπενθυμίζει τον ρόλο του φοιτητικού κινήματος τού εν λόγω πανεπιστήμιου στην κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας το 1979 και προειδοποιεί ότι η εκ νέου δραστηριοποίηση αποτελεί οιωνό ταραχών.

Τα αίτια της εισβολής των φοιτητών στην αίθουσα ομιλίας του Ιρανού προέδρου και της μετέπειτα επίθεσης εναντίον της αυτοκινητοπομπής του, αντανακλούν σε σημαντικό βαθμό τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον περιορισμό των ελευθεριών του πολίτη και την αποτυχημένη οικονομική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων οι φοιτητές καλούν τον Αχμεντινετζάντ να πάψει να ασχολείται με το Ολοκαύτωμα και να λάβει μέτρα για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ιρανών.

Παράλληλα, όμως, η οργή των φοιτητών πηγάζει και από τις απόπειρες του Αχμεντινετζάντ να «ξεριζώσει» τις ελευθερίες που παραχώρησε στα πανεπιστημιακά ιδρύματα ο μεταρρυθμιστής προκάτοχος του, Μοχάμεντ Χαταμί. Το περασμένο καλοκαίρι ο νέος πρύτανης του Αμίρ Καμπίρ διέταξε την κατεδάφιση των γραφείων της Ισλαμικής Ενωσης, η οποία τα τελευταία χρόνια στηρίζει ενεργά το μεταρρυθμιστικό κίνημα. Στη συνέχεια και κατόπιν απόφασης του καθεστώτος, ο ίδιος απέλυσε περισσότερους από εκατό φιλελεύθερους καθηγητές και απέβαλε εβδομήντα φοιτητές λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Η επικράτηση των μετριοπαθών συντηρητικών και των μεταρρυθμιστών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνουν την αγανάκτηση των πολιτών για την πολιτική του Ιρανού προέδρου. Στην Τεχεράνη, μάλιστα, οι υποψήφιοι του μετριοπαθούς δημάρχου Μοχάμεντ Μπαγκχέρ Καλιμπάφ κατέλαβαν επτά θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο έναντι τριών των συμμάχων του κ. Αχμεντινετζάντ. Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών θα υποχρεώσει το ιρανικό καθεστώς να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τη Δύση και να στραφεί στα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή