Ρουμανία, Βουλγαρία περνούν τις πύλες της Ε.Ε.

Ρουμανία, Βουλγαρία περνούν τις πύλες της Ε.Ε.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από σκληρές προσπάθειες και παρά τον έντονο σκεπτικισμό που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά την προηγούμενη διεύρυνση του 2004, την πρώτη Ιανουαρίου, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα διαβούν τις χρυσοποίκιλτες πύλες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Βέβαια, ο Κέρβερος των Βρυξελλών θα τις παρακολουθεί στενά τα επόμενα χρόνια.

Από τις πιο φτωχές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, η Ρουμανία και η Βουλγαρία έχουν σήμερα κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου στο ένα τρίτο του κοινοτικού μέσου όρου. Ωστόσο, Βουκουρέστι και Σόφια ελπίζουν ότι η είσοδός τους στην Ε.Ε. θα αποδειχθεί ευεργετική για την τουριστική τους βιομηχανία και ότι τα κοινοτικά πακέτα θα μεταμορφώσουν τις οικονομίες τους προς το καλύτερο και κυρίως το ανταγωνιστικότερο.

Αυστηροί περιορισμοί

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Σεπτέμβριο, θορυβημένη από τον υψηλό δείκτη εγκληματικότητας και την εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στα δύο νέα της μέλη, μπορεί να μην ανέβαλε την είσοδό τους κατά ένα χρόνο όπως συζητούνταν, εισήγαγε όμως «ασφαλιστικές δικλίδες» για την περίπτωση που Βουλγαρία και Ρουμανία δεν αντιμετωπίσουν γρήγορα τα δύο αυτά προβλήματα. Αποτέλεσμα του σκεπτικισμού που επικρατεί εντός της Ε.Ε. και των ιδιαιτεροτήτων των δύο νέων μελών ήταν οι Βρυξέλλες να επιβάλουν τους αυστηρότερους περιορισμούς για νεοεισερχόμενο μέλος. Για παράδειγμα, εάν εντός των τριών πρώτων μηνών του 2007 η Βουλγαρία κι η Ρουμανία δεν έχουν αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εγκληματικότητα και τη διαφθορά απειλούνται με αναστολή των αγροτικών επιδοτήσεων και μη αναγνώριση συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων.

Στη Σόφια, Δυτικός διπλωμάτης δηλώνει ανώνυμα ότι τα πρόσφατα χρόνια σημειώθηκε «γενική πρόοδος», χαρακτηρίζει ωστόσο τη Βουλγαρία «μισομαφιόζικο κράτος». Βέβαια, η διαφθορά είναι παγκόσμιο φαινόμενο, προσθέτει. Στη Ρουμανία, με τριπλάσιο πληθυσμό (22 εκατ.) από τη Βουλγαρία, η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη. Η υπουργός Δικαιοσύνης Μόνικα Μακοβέι προωθεί μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, ενώ υπό την πίεση των Βρυξελλών και παρά την αντίδραση αρκετών κομμάτων οι δικαστικές αρχές έχουν ανακρίνει αρκετούς πρώην και νυν υπουργούς, βουλευτές, δημάρχους μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό Αντριάν Ναστάζε σχετικά με υποθέσεις διαφθοράς. Ομως, οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα της Ρουμανίας «έρχονται σε σύγκρουση με εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα», εκτιμά ο πολιτικός αναλυτής Κριστιάν Παρβουλέσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή