ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΝΤΑΜ

Τουρκοϊρακινή συνεργασία εναντίον των Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο ιρακινός στρατός συνεργαζόταν με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εκστρατείας κατά των Κούρδων του Ιράκ στα τέλη της δεκαετίας του ’80, σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάστηκαν στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ του Ιράκ διέτασσε τους διοικητές του να «συνεργαστούν με την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουμε μαζί τους, ώστε να καταδιωχθούν όλοι οι πρόσφυγες». Δεν αποκαλύφθηκαν άλλες λεπτομέρειες για τη φημολογούμενη συνεργασία μεταξύ ιρακινών και τουρκικών δυνάμεων εναντίον των Κούρδων, ενώ η συζήτηση στο δικαστήριο συνεχίστηκε χωρίς οι δημοσιογράφοι να μπορούν να ακούσουν τα λεγόμενα. «Θα διακόψουμε τον ήχο διότι αυτό αφορά τις τουρκοϊρακινές σχέσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ

Απελάθηκε ο Ντέιβιντ Ιρβινγκ

ΒΙΕΝΝΗ. Απέλαση από την Αυστρία και απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα είναι οι όροι αποφυλάκισης του Βρετανού ιστορικού και κατ’ επάγγελμα αρνητή του Ολοκαυτώματος, Ντέιβιντ Ιρβινγκ, μετά τη μείωση της ποινής του από εφετείο της Βιέννης, το οποίο διέταξε την αποφυλάκισή του. Ο Ιρβινγκ, ο οποίος κρατούνταν σε αυστριακές φυλακές από τον περασμένο Νοέμβριο, έχοντας καταδικασθεί σε τριετή φυλάκιση για τις θεωρίες του, εγκατέλειψε χθες το βράδυ την Αυστρία και κατευθυνόταν προς τη Βρετανία. Παρά τη θετική εξέλιξη στην υπόθεσή του, ο Ιρβινγκ παρέμενε χθες μαχητικός: «Η Αυστρία είναι μια φτωχή και ασήμαντη χώρα. Λένε ότι δεν θέλουν να ξαναγυρίσω. Τους πληροφορώ ότι δεν έχω κανέναν τέτοιο σκοπό. Ποτέ δεν αρνήθηκα το Ολοκαύτωμα, οι κατηγορίες εναντίον μου βασίσθηκαν σε μυθεύματα».

ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Σύλληψη κυβερνητικών στο Κόσοβο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους συνέλαβε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου μετά την ανακάλυψη ενός φορτίου όπλων μέσα σε ένα μικρό φορτηγό. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν ένα μεσαίο αντιαεροπορικό πολυβόλο και περισσότερα από 100 αντιαρματικά όπλα. Μεταξύ των τριών συλληφθέντων συγκαταλέγεται ένας στενός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας και ένα μέλος του κομματικού συνασπισμού Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου (ΑΑC) που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνεργασίας. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε ανακοίνωση όπου χαρακτηρίζει το περιστατικό μεμονωμένο και εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, το φορτίο όπλων ανακαλύφθηκε την Τετάρτη το βράδυ στην περιοχή Ντρένιτσα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο και είναι το μεγαλύτερο που έχει ανακαλυφθεί από το 1998.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ MAIL ON SUΝDΑΥ

Κέρδισε τη δίκη ο Κάρολος

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρίγκιπας Κάρολος κέρδισε στη δικαστική αντιπαράθεσή του με τη βρετανική «ταμπλόιντ» Mail on Sunday, όσον αφορά στη δημοσίευση από την εφημερίδα των προσωπικών ημερολογίων του χωρίς τη συγκατάθεσή του. Οι δικαστές του εφετείου, οι οποίοι έκριναν χθες την υπόθεση, σε δεύτερο βαθμό, αποφάνθηκαν ότι ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, παρότι διάδοχος του θρόνου, δικαιούται να κρατά μυστικά τα ημερολόγιά του. Οι δικαστές απέρριψαν επίσης ότι η δημοσίευση έγινε προς το συμφέρον της κοινής γνώμης και αποφάνθηκαν ότι αποτέλεσε παραβίαση του κώδικα εμπιστοσύνης του πρίγκιπα με το προσωπικό του. Υπενθυμίζεται πως ο Κάρολος κινήθηκε δικαστικώς εναντίον της συγκεκριμένης εφημερίδας όταν δημοσίευσε αποσπάσματα του ημερολογίου του, όπου περιέγραφε το ταξίδι του στο Χονγκ Κονγκ, εν έτει 1997, χαρακτηρίζοντας τους Κινέζους διπλωμάτες «γερασμένα κέρινα ομοιώματα».

ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Σύντομα συνάντηση Αμπάς – Ολμερτ

ΡΑΜΑΛΑ. Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους. Χθες, μάλιστα, ο κ. Αμπάς εξέφρασε την ελπίδα πως η συζήτηση με τον Ισραηλινό ηγέτη θα αποφέρει χειροπιαστά αποτελέσματα και αποκάλυψε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις προετοιμασίες για τη συνάντηση. Από την πλευρά του, ο κ. Ολμερτ έσπευσε χθες να καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να διατάξει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γαζας ως αντίποινα για την παραβίαση της άτυπης εκεχειρίας από Παλαιστίνιους ενόπλους, οι οποίοι επιτέθηκαν εκ νέου με ρουκέτες εναντίον της πόλης Σντερότ.

ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΣΠΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Νεκροί σε μάχες στη Σομαλία

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. «Είμαστε σε πόλεμο με την Αιθιοπία, όχι με την κυβέρνηση (της Σομαλίας)» δήλωσε χθες ο ηγέτης των Σομαλών ισλαμιστών Σεΐχ Χασάν Νταχίρ Αουέις, καθώς οι μάχες συνεχίστηκαν χθες παρά τη συμφωνημένη εκεχειρία. Η Αιθιοπία πολεμά στο πλευρό της προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας, που έχει περιοριστεί από τους ισλαμιστές στην πόλη Μπαϊντόα. Από τις χθεσινές ανταλλαγές πυρών στην πόλη Ντινσόρ, 100 χιλιόμετρα νότια της Μπαϊντόα, υπήρξαν νεκροί, χωρίς να είναι σαφής ο αριθμός τους. Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Αιθιοπία έχει στείλει 15.000 στρατιώτες στο πλευρό της κυβέρνησης, ενώ η Ερυθραία 2.000 στο πλευρό των ισλαμιστών. Η Αιθιοπία αρνείται ότι έχει στείλει μάχιμες μονάδες στη Σομαλία και δηλώνει ότι έχει στείλει μόνο μερικές εκατοντάδες στρατιωτικούς συμβούλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή