«Πόλεμος» στη χαρά των Χριστουγέννων

«Πόλεμος» στη χαρά των Χριστουγέννων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλά Χριστούγεννα» ή «Καλές Γιορτές»; Ποιο είναι το σωστό; Ο Σάντα Κλάους (Αη Βασίλης) είναι άγιος ή «φρενοβλαβής»; Η θρησκευτική ελευθερία «είναι για όλους ή μόνο για τις μειονότητες;».

Οσοι είχαν πιστέψει ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης μπορούν να κλειστούν σ’ ένα δωμάτιο με λαμπάκια και ξωτικά και να μείνουν εκεί διότι έξω μαίνεται πόλεμος: Η Ουάσιγκτον έχει καταληφθεί, το Λονδίνο επίσης και στο Ιντερνετ προσφέρονται δωρεάν βιντεοταινίες για «τον Θεό που δεν υπήρξε ποτέ»…

Ηδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, το «πολιτικώς ορθό» υπαγορεύει αυστηρούς περιορισμούς στο εορταστικό κλίμα των Ηνωμένων Πολιτειών και οι «άγιες μέρες» που ήλθαν ξανά, έδωσαν μια νέα ευκαιρία στους Αμερικανούς να αναλύσουν ένα θέμα όλο και πιο επίκαιρο: τη συνύπαρξη των πολιτισμών. Διότι τα Χριστούγεννα δεν είναι μουσουλμανική ή εβραϊκή γιορτή κι έτσι η λήψη μέτρων κρίνεται αναγκαία «ώστε να προστατευτούν οι πιστοί άλλων θρησκειών». Στο πλαίσιο των εν λόγω μέτρων, η φάτνη καλό είναι να μην εκτίθεται σε δημόσιους χώρους, τα κάλαντα προτιμώνται σε στυλ ρέγκε και οι χριστιανοί οφείλουν να επιλέγουν την ευχή «Καλές Γιορτές» αντί για «Καλά Χριστούγεννα» όταν εκφράζονται εν μέσω αγνώστων, πιθανόν αλλόθρησκων που θα μπορούσαν να προσβληθούν.

Καλώς ή κακώς, ο «πόλεμος κατά των Χριστουγέννων», όπως τον ονόμασαν για πρώτη φορά το 2004 οι Αμερικανοί σχολιαστές του Fox News Channel, Μπιλ Ο’ Ρέιλι και Σον Χάνιτι, είναι πραγματικότητα και η προοπτική επέκτασής του διακρίνεται απειλητική στον ορίζοντα. Εάν έως τώρα δεν είχαμε εντυπωσιαστεί με τον άτυπο κανόνα αποφυγής του όρου «Χριστούγεννα» στις δημόσιες, πολιτικές ή άλλες εκδηλώσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, θα πρέπει σίγουρα να θορυβηθούμε με τις επιπτώσεις του φαινομένου στο Λονδίνο: Ιδιωτικό σχολείο της βρετανικής πρωτεύουσας απαγόρευσε την ανταλλαγή εορταστικών καρτών μεταξύ των παιδιών και επειδή κάποια αρνήθηκαν να υπακούσουν, τιμωρήθηκαν ως ρατσιστές ύστερα από καταγγελία Πακιστανού συμμαθητή τους! Πρόκειται για ακραία περίπτωση εφαρμογής του «πολιτικώς ορθού», που προδίδει πολλαπλά προβλήματα της εποχής, μεταξύ τους και η μόδα της αυθαίρετης απόρριψης των θρησκευτικών πεποιθήσεων ως προϊόν αμάθειας ή αιτία κατάθλιψης.

Στο Λονδίνο, ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι τόσο η μόδα ή η πολιτική ορθότητα, όσο η γενικότερη ανησυχία για τη συμβίωση με μουσουλμάνους πολίτες την περίοδο του πολέμου στο Ιράκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 74% των ιδιωτικών επιχειρήσεων απέχει φέτος από κάθε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση, τα Βασιλικά Ταχυδρομεία δεν εκδίδουν τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γραμματόσημα και τα φωτάκια στους δρόμους λάμπουν… διά της απουσίας τους. Το φαινόμενο είναι ορατό και στην Ιταλία, όπου ο Πάπας Βενέδικτος XVI αναγκάστηκε να δηλώσει υποστήριξη προς τη χριστουγεννιάτικη φάτνη, καθώς κινδυνεύει σοβαρά να απαγορευτεί από τη δημόσια θέα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ο πόλεμος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και καταγράφονται καθημερινά ποικίλα επεισόδια. Δεκατέσσερα χριστουγεννιάτικα δένδρα που είχαν στηθεί στο αεροδρόμιο του Σιάτλ αποσύρθηκαν ύστερα από διαμαρτυρίες ενός ραβίνου ο οποίος επέμεινε να περιληφθούν στη διακόσμηση στολίδια για την εβραϊκή εορτή Χανουκά. Τα δένδρα επέστρεψαν στη θέση τους μόνο όταν ο ραβίνος διαβεβαίωσε ότι δεν θα κάνει μήνυση… Η AmericaCivil Liberties Union, όμως, μήνυσε κάποιους μαθητές επειδή τραγούδησαν το «Joy to the Wοrld» σε χριστουγεννιάτικη εκδήλωση. Δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι σε ορισμένα σχολεία οι δάσκαλοι συνέστησαν στα παιδιά να αποφύγουν τη λέξη «Χριστούγεννα» στις επιστολές τους προς τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Σε σχολείο της Καλιφόρνια, τέλος, δόθηκε αιφνιδιαστική εντολή -στη διάρκεια επίδειξης καλλιτεχνικού πατινάζ με προσκεκλημένη την Ολυμπιονίκη, Σάσα Κοέν- να σταματήσουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα, από φόβο μήπως προσβληθεί, λόγω της εβραϊκής της καταγωγής.

Το 2006, άλλωστε, ήταν η χρονιά που η θρησκεία κατέλαβε την επικαιρότητα, με τον Μωάμεθ να απασχολεί κυβερνήσεις και διαδηλωτές, είτε εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων στα ευρωπαϊκά έντυπα είτε λόγω της επίμαχης ομιλίας του Πάπα για τη σχέση του Ισλάμ με τη βία. Ο παραλογισμός φαίνεται ότι είναι ο μόνος νικητής. Και το θύμα του, στην περίπτωση των Χριστουγέννων, οι μικρές χαρές της ζωής: φωτάκια, κουδουνάκια, κάλαντα και Χο, Χο, Χο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή