Ανακάλυψαν υπερ-γίγαντα δεινόσαυρο

Ανακάλυψαν υπερ-γίγαντα δεινόσαυρο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα από τα μεγαλύτερα πλάσματα που περπάτησαν ποτέ πάνω στον πλανήτη μας, τα απολιθωμένα οστά του δηλαδή, ανακάλυψαν ερευνητές στην Ισπανία. Αυτός ο προϊστορικός γίγαντας, ένας φυτοφάγος δεινόσαυρος είχε μήκος 38 μέτρα, ζύγιζε περισσότερο από ότι επτά ελέφαντες μαζί και είναι το μεγαλύτερο του είδους που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη! Ο Turiasaurus riodevensis, όπως ονομάστηκε από την περιοχή της Ισπανίας και το χωριό κοντά στο οποίο ανακαλύφθηκαν τα οστά του, έζησε πριν από 145 εκατ. χρόνια και ανήκε στην οικογένεια των σαυροπόδων, όπως εξάλλου και οι πιο γνωστοί δεινόσαυροι. Το ζώο περπατούσε στα τέσσερα πόδια και διέθετε μακρύ λαιμό, μακριά ουρά και πελώριο σώμα. Στο παρελθόν έχουν βρεθεί δεινόσαυροι αναλόγων εντυπωσιακών διαστάσεων στην αμερικανική ήπειρο και την Αφρική, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έτυχε βρεθεί τέτοιο ζώο στην Ευρώπη. Μερικά άλλα από τα πιο γνωστά σαυρόποδα, είναι ο Απατόσαυρος (που μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ως Βροντόσαυρο) και ο Βραχυοσαυρός. Αυτός, όμως, που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία φαίνεται ότι ανήκει σε μη αναγνωρισμένη διακλάδωση της εξελικτικής πορείας των σαυροπόδων.

«Η ανακάλυψη απολιθωμάτων είναι ένα όνειρο για κάθε παλαιοντολογο», λέει ο Λουίς Αλκάλα που με δύο συναδέλφους του υπογράφουν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Science. Οι Ισπανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο νεοανακαλυφθείς δεινόσαυρος περνούσε τη ζωή του μασουλώντας φυτά σε μία περιοχή κοντά στην ακτογραμμή της αρχέγονης προγόνου της Μεσογείου Θάλασσας. Τα πρώτα οστά ανακαλύφθηκαν από τους παλαιοντολόγους Αλμπέρτο Κόμπος και Ραφαέλ Ρόγιο Τόρες σε ένα εγκαταλελειμένο χωράφι κοντα στο χωριό Ριοντέβα στην βορειοανατολική Ισπανία το Μάιο του 2003. Η αλήθεια είναι ότι ο νέος δεινόσαυρος μπορεί να συγκριθεί με τα μεγάλα προϊστορικά θηρία των άλλων ηπείρων, όπως τον σεισμόσαυρο της βόρειας Αμερικής, τον Αργεντινόσαυρο και τον Πουερτάσαυρο της Νότιας Αμερικής.

«Είναι εντυπωσιακά μεγάλο ζώο και δεν μπορεί ούτε καν να συγκριθεί με άλλα του είδους που θεωρούσαμε μεγάλα», υποστηρίζει ο Τόμας Χολτζ, παλαιοντολόγος, ειδικός επί των τεράστιων προϊστορικών ερπετών, στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ στις ΗΠΑ. «Είναι ο πρώτος υπερ-γίγας της Ευρώπης».

Επίσης, άλλα ευρήματα από την ίδια περιοχή όπου βρέθηκε ο τεράστιος ευρωπαϊκός δεινόσαυρος υποδεικνύουν ότι το ζώο συνυπήρχε με είδη δεινοσαύρων, σαρκοβόρα και φυτοφάγα όπως ο Στεγόσαυρος, αλλά και με χελώνες και κάποια ερπετά που θυμίζουν τους σημερινούς κροκόδειλους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο Τιριάσαυρς ήταν πιο πρωτόγονός από εξελικτικής απόψεως από άλλα σαυρόποδα. Η ερευνητική ομάδα, τέλος, ανακάλυψε 70 κομμάτια απολιθωμένων οστών που αναπαριστούν περίπου το ένα τέταρτο του σκελετού του ζώου. Ανάμεσά τους βρίσκονται κομμάτια του κρανίου, του ποδιού, της πλάτης, του κόκαλου της ωμοπλάτης και πλευρά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή