Ενας θρύλος για τον Μουν

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στέκεται εν μέσω των χιονισμένων λιβαδιών και των πάλλευκων αγροικιών με χέρια σκαμμένα από τα χρόνια του μόχθου με τη γη και μιλάει περήφανα για τη μοίρα του χωριού του, επαναλαμβάνοντας την αρχαία δοξασία του Φενγκ Σούι, σύμφωνα με την οποία ορισμένες τοποθεσίες είναι ευλογημένες από τη γεωγραφία. «Γνωρίζαμε εδώ και τρεις αιώνες ότι το χωριό μας θα έβγαζε ένα μεγάλο άνδρα», προσθέτει συγκινημένος ο Μπαν Κι-Γιονγκ, ξάδελφος του Μπαν Κι-Μουν, του νέου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ από την 1η Ιανουαρίου. Ξαφνικά άρχισαν να διαδίδονται ατέλειωτες ιστορίες σχετικά με τη γέννηση και τα παιδικά χρόνια του κ. Μπαν, πολλές από τις οποίες τον εμφανίζουν ως σοφό κομφουκιανό δάσκαλο.

Οπως και σε πολλές άλλες χώρες που βίωσαν τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη σε διάστημα λίγων δεκαετιών, η Νότια Κορέα προσπαθεί να αποφασίσει πόσο μεγάλο κομμάτι της παραδοσιακής της κουλτούρας θα πρέπει να εγκαταλείψει στο όνομα του εκσυγχρονισμού και των υψηλότερων συνθηκών διαβίωσης. Ταυτόχρονα, ενώ ο διορισμός του κ. Μπαν σηματοδοτεί την ανάδειξη της Νότιας Κορέας ως οικονομικής υπερδύναμης και σθεναρής δημοκρατίας, οι αντιδράσεις στον τόπο καταγωγής του αποκαλύπτουν την ανθεκτικότητα πολλών παλαιών πεποιθήσεων. Το σχολείο, στη γειτονική πόλη Τσουνγκτζού, όπου ο κ. Μπαν και η οικογένειά του μετακόμισαν όταν ήταν τριών, έχει αρχίσει να εντάσσει ιστορίες από τη ζωή του κ. Μπαν στο πρόγραμμά του. Οπως αναφέρει ο διευθυντής, μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας ο κ. Μπαν ως νεαρός διπλωμάτης αρνήθηκε επικερδή θέση εργασίας στην Ουάσιγκτον για μια λιγότερο προσοδοφόρα στην Ινδία, ώστε να μπορεί να αποστέλλει χρήματα στους γονείς του. Ολοι διαδίδουν ότι ήταν ο καλύτερος μαθητής της τάξης του. «Ο κ. Μπαν είναι πρότυπο. Ζητούμε από τους μαθητές μας να βγάλουν ένα δεύτερο Μπαν», τονίζει ο διευθυντής. Ωστόσο, σύμφωνα με γνωστούς και φίλους ο θρύλος δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην πραγματικότητα. Ο κ. Μπαν ήταν μέτριος μαθητής, θυμάται συμμαθητής του.

Σε πάρκο και δρόμο

Μεγάλο θόρυβο έχει προκαλέσει και η πρόταση των αρχών της Τσουνγκτζού να δώσουν το όνομά του σε ένα δρόμο, ένα πάρκο και ένα εστιατόριο. Οι αρχές αποφάσισαν να ξαναχτίσουν το πατρικό του. Στο Σανγκντόνγκ, όπου το ένα τρίτο των κατοίκων φέρουν το όνομα Μπαν, ο νέος γ.γ. εκπληρώνει την αρχαία προφητεία των ιδρυτών του χωριού γύρω στα 1.700. «Μια μέρα η ιστορία του Μπαν Κι-Μουν θα είναι η πιο λαμπερή. Εφερε τιμή και τύχη στο χωριό του», εξομολογείται ο ηλικιωμένος αγρότης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή