Η σωτηρία της ψυχής, τώρα σε βίντεογκεϊμ

Η σωτηρία της ψυχής, τώρα σε βίντεογκεϊμ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σειρά βιβλίων λέγεται «Left Behind» και αν δεν την έχετε ακούσει ποτέ, πρόκειται για μια συλλογή με χριστιανικά μυθιστορήματα που έχουν αγοράσει μέχρι σήμερα 63.000.000 άνθρωποι, πιστοί και μη, ανάμεσά τους και 13.000.000 αναγνώστες, που δεν έχουν συμπληρώσει καν το 10ο έτος της ηλικίας τους. Και τώρα που όλοι σπεύδουν να βρουν πρωτότυπα δώρα, οι παραγωγοί που αγόρασαν τα δικαιώματα από τους συγγραφείς, φρόντισαν -γιατί άραγε;- να βγάλουν εγκαίρως στο εμπόριο και την εκδοχή του βίντεογκεϊμ.

Χριστιανικό παιχνίδι για τον υπολογιστή; Αυτό ακριβώς. Το «Left Βehind: Eternal Forces» αποτελεί μία εικονική μάχη για τις ψυχές των άπιστων, λένε οι εμπνευστές του και ξεπουλάνε, παρά τα «βέλη» της (αναμενόμενης) κριτικής από όλους εκείνους που εξαγριώνονται για την εκμετάλλευση του δόγματος «εμείς εναντίον εκείνων» σαν σύγχρονη άποψη του κόσμου.

Το δραματικό βίντεογκεϊμ έχει σαν εισαγωγή μια φράση-κλειδί: «Οταν έρχεται η συντέλεια του κόσμου, εκατομμύρια άνθρωποι εξαφανίζονται». Και από ό,τι φαίνεται στη συνέχεια, αυτά τα εκατομμύρια ανθρώπων βρίσκονται στο βασίλειο των ουρανών. Η δουλειά του παίκτη είναι να βάλει τα δυνατά του για να σώσει όλους όσοι έχουν μείνει αιχμάλωτοι πίσω στη γη, που έχει εξουσιαστεί από τον Αντίχριστο.

Το καλύτερο όμως σε αυτό το παιχνίδι, που απευθύνεται κυρίως σε τινέιτζερ, είναι ότι τα σύμβολα του κακού είναι από ακτιβιστές μέχρι ροκ μουσικοί, που δεν είναι όμως χριστιανοί… Είναι βασισμένο στην εξαιρετικά δημοφιλή σειρά αποκαλυπτικών μυθιστορημάτων με γενικό τίτλο «Left Behind» -14 βιβλία που γράφτηκαν από τον Τιμ ΛαΧέι και τον Τζέρι Τζένκινς-, αν και το βίντεογκεϊμ έχει στόχο τη χριστουγεννιάτικη αγορά, καθώς σε πολλά σημεία του πλανήτη διατίθεται ακόμη και μέσα σε εκκλησίες(!).

Και επειδή η αρνητική δημοσιότητα είναι αυτή που φέρνει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στο ταμείο, ομάδες χριστιανών, Εβραίων, ακτιβιστών, εκφράζουν έντονα τις αντιρρήσεις τους σε σχέση με τη φονταμενταλιστική άποψη που μεταφέρει το παιχνίδι στους νέους. Οι παραγωγοί φυσικά διαφωνούν με το επιχείρημα ότι τα παιδιά θα έρθουν σε σύγκρουση με τις χριστανικές τους αρχές, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο.

Το παιχνίδι διαδραματίζεται στη Νέα Υόρκη. «Σε στέλνουν σε μια πνευματική και στρατιωτική αποστολή για να σώσεις τους ανθρώπους, σε μια μάχη όπου κανείς δεν είναι ελεύθερος να διατηρήσει την ουδετερότητά του», λέει ο Ερικ Ελνς, μέλος μιας προχωρημένης χριστιανικής ομάδας στην Αμερική, που έχει μελετήσει το ολοκαίνουργο βίντεογκεϊμ λεπτό προς λεπτό. «Χάνεις πνευματικούς πόντους αν σκοτώσεις κάποιον, αλλά μπορείς να πατήσεις το κουμπί της προσευχής για να ανακτήσεις τους χαμένους πόντους», εξηγεί.

Αρκετές οργανώσεις τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ό,τι μέσα διαθέτουν προκειμένου να αποσυρθεί το παιχνίδι από το εμπόριο. Οι παραγωγοί πάλι θεωρούν πως η νεολαία έχει απομακρυνθεί από τη θρησκεία και μόνον έτσι θα καταφέρουν να της δώσουν μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στα πιο σκοτεινά και βίαια παιχνίδια. Οπως λέει ο πρόεδρος του «Left Behind», Τζέφρι Φρίτσνερ, «το 92% των σημερινών παιδιών παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Είχαμε το όραμα να φτιάξουμε ένα παιχνίδι με ένα θετικό, ηθικό μήνυμα βασισμένο στις αρχές της Βίβλου, τις οποίες θα μπορούν να κουβεντιάσουν με τους γονείς τους, σαν το παιχνίδι που ο μπαμπάς και η μαμά μπορούν να παίξουν με το παιδί τους. Υπάρχουν και περιπτώσεις τινέιτζερ που δεν πίστευαν σε κανέναν θεό και έγιναν χριστιανοί παίζοντας το παιχνίδι. Ή, τουλάχιστον, αυτό μας γράφουν στα e-mails που λαμβάνουμε καθημερινά». Βοήθειά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή