Μελαγχολικές οι Αγιες Μέρες στη Βηθλεέμ

Μελαγχολικές οι Αγιες Μέρες στη Βηθλεέμ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Πιο μελαγχολικά από ποτέ προμηνύονται τα φετινά Χριστούγεννα για τον παλαιστινιακό πληθυσμό της Δυτικής Οχθης. Οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής σε συνδυασμό με τα διαρκώς αυξανόμενα ισραηλινής έμπνευσης εμπόδια για τον περιορισμό των μετακινήσεων και την εξάπλωση του «τείχους ασφαλείας», στραγγαλίζουν καθημερινά την τοπική οικονομία και σπρώχνουν τον πληθυσμό στην απελπισία.

Εκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ο αριθμός των στρατιωτικών εμποδίων στις μετακινήσεις των Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα δε με τους συντάκτες της έκθεσης τα πεντακόσια σαράντα οκτώ στρατιωτικά εμπόδια -στην πλειοψηφία τους φυλάκια ελέγχου- αποτελούν τον βασικότερο αίτιο της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τα παλαιστινιακά εδάφη.

Το μουντό κλίμα και η αίσθηση του μαρασμού δεν εξαίρεσαν τη μέχρι προ λίγων ετών ακμάζουσα γενέτειρα του Ιησού. Καθώς η κλιμάκωση της Ιντιφάντα και τα αυστηρά αντίμετρα του ισραηλινού στρατού απομάκρυναν τους τουρίστες, η Βηθλέεμ στερήθηκε τους ζωτικούς πόρους για τη διατήρηση του υψηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της και την ανάπτυξή της. Η ανεργία στη Βηθλεέμ αγγίζει πλέον το 65%, ενώ το «τείχος ασφαλείας» των Ισραηλινών έχει ήδη καταπιεί σημαντικό τμήμα των αγροκτημάτων στα περίχωρα της πόλης.

«Φέτος θα είναι τα χειρότερα Χριστούγεννα στη σύγχρονη Ιστορία μας», τονίζει ο φίλα προσκείμενος στη Χαμάς δήμαρχος της Βηθλεέμ, Βίκτορ Μπαταρσέχ στον ανταποποκριτή της βρετανικής εφημερίδας, The Guardian. «Το τείχος και τα φυλάκια ελέγχου έχουν ήδη μετατρέψει την πόλη σε φυλακή και οι κατασχέσεις αγροκτημάτων από τον ισραηλινό στρατό έχουν εκμηδενίσει τις πηγές των εσόδων μας», προσθέτει ο ίδιος.

Εδωσε λεφτά η Χαμάς

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο, ο μουσουλμάνος δήμαρχος της Βηθλεέμ έκρινε ότι και τα φετινά Χριστούγεννα πρέπει να γιορταστούν με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια. Οι ηλεκτρολόγοι της πόλης εργάστηκαν αφιλοκερδώς τον τελευταίο μήνα, προκειμένου τα φωταγωγήσουν τη φημισμένη οδό του Αστρους. Ο χριστιανός Σαχίν και ο μουσουλμάνος Χαλίλ, που έχουν αναλάβει το έργο, σχολιάζουν γελώντας ότι το κίτρινο των φωτιστικών θυμίζει τα χρώματα στο έμβλημα της Φατάχ. Εν απουσία δωρητών και πόρων, πάντως, άπαντες παραδέχονται ότι δίχως τη χορήγηση κονδυλίου από την κυβέρνηση της Χαμάς, ο στολισμός της Βηθλεέμ και οι εορταστικές εκδηλώσεις ανήμερα των Χριστουγέννων δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν παρά την αυταπάρνηση των εργαζομένων στον δήμο.

Στην Πολωνία θέλουν τον Χριστό βασιλιά τους

Σχέδιο απόφασης στο οποίο ανακηρύσσουν τον Ιησού Χριστό «βασιλιά της Πολωνίας» κατέθεσε ομάδα Πολωνών βουλευτών στο Κοινοβούλιο της Βαρσοβίας. Η πρωτοβουλία, που προκάλεσε την αντίδραση πολλών επισκόπων, υπογράφεται από 46 βουλευτές της Λίγκας των Πολωνικών Οικογενειών, του συντηρητικού Κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» και του Αγροτικού Κόμματος. Οι υπογράφοντες επικαλούνται ιστορικά στοιχεία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι και η Παρθένος Μαρία είχε κηρυχθεί «βασίλισσα της Πολωνίας» πριν από 350 χρόνια, την 1η Απριλίου του 1656 από τον τότε βασιλιά. «Ο Χριστός δεν έχει ανάγκη να ανακηρυχθεί από τη Δίαιτα για να είναι ο βασιλιάς στις καρδιές μας», διαμαρτυρήθηκε ο Ταντέους Πιερόνεκ, επίσκοπος και πρύτανης της θεολογικής ακαδημίας της Κρακοβίας. «Οι βουλευτές καλό θα ήταν να ασχοληθούν με τα συνταγματικά τους προνόμια και να αφήσουν τους εκκλησιαστικούς θεσμούς για την εκκλησία», υπογράμμισε ο ίδιος. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση συντηρητικής εφημερίδας, το 33% των Πολωνών τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας. Ανάλογο ποσοστό δήλωσε την αντίθεσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή