Οκτώ πεζοναύτες σε δίκη για τον φόνο 24 αμάχων Ιρακινών

Οκτώ πεζοναύτες σε δίκη για τον φόνο 24 αμάχων Ιρακινών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠ ΠΕΝΤΛΕΤΟΝ. Οκτώ Αμερικανοί πεζοναύτες, εκ των οποίων οι τέσσερις αξιωματικοί, παραπέμφθηκαν χθες σε δίκη με την κατηγορία του φόνου και της παράλειψης καθήκοντος σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας 24 άοπλων πολιτών στην πόλη Χαντίτα του Ιράκ τον Νοέμβριο του 2005.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του αποσπάσματος κατηγορείται όχι μόνον για φόνο αλλά και ως ηθικός αυτουργός, καθώς ενεθάρρυνε άλλους να διαπράξουν τους φόνους και παράλληλα για απόπειρα συγκάλυψης του συμβάντος και παραπλάνηση. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 26χρονος επικεφαλής διέταξε τους πεζοναύτες του αποσπάσματός του να εισβάλουν στο σπίτι των Ιρακινών προκειμένου «πρώτα να πυροβολήσουν και μετά να ρωτήσουν». Οι πεζοναύτες που κατηγορούνται ότι διέπραξαν τους φόνους αντιμετωπίζουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και της ατιμωτικής απόταξης, ενώ ο διοικητής της ταξιαρχίας τους που κατηγορείται ότι επιχείρησε να συγκαλύψει το συμβάν αντιμετωπίζει την ποινή της διετούς φυλάκισης και της απόταξης.

Εχουν προηγηθεί διεξοδικές έρευνες και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που μίλησαν για «σφαγή» και την απέδωσαν σε αντεκδίκηση των Αμερικανών πεζοναυτών για τον θάνατο συναδέλφου τους σε έκρηξη που είχε προηγηθεί σε αυτοκινητοπομπή. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα αμερικανικά στρατεύματα του Ιράκ αναφερόταν πως 15 Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που σημειώθηκε στον δρόμο και στη συνέχεια οκτώ αντάρτες σκοτώθηκαν στη σύγκρουση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν Αμερικανοί πεζοναύτες και Ιρακινοί στρατιώτες. Σχολιάζοντας σχετικά, ο συνταγματάρχης Στιούαρτ Ναβάρε, που ανακοίνωσε την παραπομπή των οκτώ σε δίκη, παραδέχθηκε πως «είναι γνωστό ότι το δελτίο Τύπου δεν ήταν σωστό και ότι κανενός Ιρακινού ο θάνατος δεν οφειλόταν σε έκρηξη στον δρόμο». Επιχείρησε, ωστόσο, να δικαιολογήσει τη συγκάλυψη τονίζοντας ότι «υπάρχει τέτοια αδερφοσύνη στο σώμα των πεζοναυτών, ώστε είναι αδύνατον για οποιονδήποτε πεζοναύτη να υποστηρίξει ότι κάποιοι συνάδελφοί του έκαναν κάτι κακό».

Την ικανοποίησή του έσπευσε να εκφράσει εκπρόσωπος της οργάνωση Human Rights Watch που, ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω ποιος έδωσε την εντολή για τους φόνους, καθώς και «να επικεντρωθούν οι έρευνες στα διαρθρωτικά αίτια που οδηγούν στα εγκλήματα πολέμου». Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία πρόκειται να αναλάβει στρατοδίκης να κρίνει κατά πόσον υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να συγκληθεί στρατοδικείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή