Πρώτη επίσκεψη Πούτιν στη φιλορωσική Ουκρανία

Πρώτη επίσκεψη Πούτιν στη φιλορωσική Ουκρανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Την πρώτη του επίσκεψη στην Ουκρανία μετά την κατάρρευση της «πορτοκαλί επανάστασης» και την επιστροφή των φιλορώσων κυβερνώντων στην εξουσία πραγματοποίησε, χθες, ο πρόεδρος Πούτιν, ύστερα από πολλαπλές επιτυχίες στη μάχη για την εδραίωση της επιρροής του στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

«Είναι μια δύσκολη μέρα για τον Βίκτορ Γιούσενκο», σχολίασε το BBC, εν όψει της συνάντησης του φιλοδυτικού Ουκρανού προέδρου με τον Ρώσο ομόλογό του στο πλαίσιο της οποίας το θέμα της ενέργειας επρόκειτο να αποτελέσει βασικό αντικείμενο. Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα υποστεί μικρότερες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου σε σύγκριση με τους γείτονές της και σε αντάλλαγμα, «το Κρεμλίνο θα ήθελε», σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών, Μιχαήλ Φραντκόφ, «να συγχρονιστεί η ένταξη του Κιέβου στον ΠΟΕ με αυτήν της Μόσχας». Το Κίεβο δέχεται επίσης πιέσεις, προκειμένου να προσχωρήσει στην οικονομική ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν προοπτική που έχει αποκλειστεί από τον κ. Γιούσενκο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αντίστασή του μπορεί να διαρκέσει επ’ αόριστον. Ηδη, το φιλοδυτικό στρατόπεδο υπέστη βαριά ήττα στο θέμα του ΝΑΤΟ, αφού ο φιλορώσος πρωθυπουργός και νικητής των βουλευτικών εκλογών, Βίκτορ Γιανουκόβιτς -παρότι εξασφάλισε τη συγκατοίκηση στην εξουσία με σαφείς διαβεβαιώσεις για τη διατήρηση του δυτικού προσανατολισμού της Ουκρανίας- έβαλε τελικά στο συρτάρι τα σχέδια εισδοχής στη συμμαχία. Οι σχέσεις προέδρου και πρωθυπουργού επιδεινώνονται ολοένα με τον πρώτο να περιορίζεται σε διακοσμητικό ρόλο, στα πλέον σημαντικά ζητήματα. Αντίθετα, οι σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας βελτιώνονται, προοπτική που έμοιαζε παντελώς απίθανη το 2004 όταν ο κ. Γιανουκόβιτς ανετράπη με την «πορτοκαλί επανάσταση». Ενδεικτική του κλίματος ήταν η διαβεβαίωση του προέδρου ότι στις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Ταράσιουκ, ένας από τους πλέον ένθερμους οπαδούς της φιλορωσικής πολιτικής. Ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είχε ζητήσει από τη Βουλή να αποπέμψει τον κ. Ταράσιουκ, κάτι που έγινε, αλλά η κοινοβουλευτική απόφαση ανετράπη στη συνέχεια από τις δικαστικές αρχές και ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να επαναδιορίσει τον υπουργό…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή