ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ CLΕΑRSΤRΕΑΜ

Μαραθώνια κατάθεση του Γάλλου πρωθυπουργού

ΠΑΡΙΣΙ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν επέστρεψε σπίτι του χθες το πρωί μετά από μαραθώνια κατάθεση δεκαεπτά ωρών ενώπιον των δικαστών Ζαν Μαρί ντ’ Ουί και Ανρί Πονς για την υπόθεση Clearstream, που συγκλονίζει τη γαλλική κοινωνία από τον περασμένο Απρίλιο και φαίνεται να έχει καταστρέψει την πολιτική καριέρα του κ. Ντε Βιλπέν. Αποχωρώντας από τα δικαστήρια, ο κ. Ντε Βιλπέν δήλωσε ότι κατά την κατάθεσή του κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να απαντήσει «στις ερωτήσεις των δικαστών με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια» μπορούσε, επειδή θέλει να έρθει στο φως η αλήθεια. Σημειωτέον ότι μέχρι στιγμής ο κ. Ντε Βιλπέν έχει καταθέσει μόνον υπό την ιδιότητα του μάρτυρα στην υπόθεση, καθώς οι δικαστές δεν του έχουν απευθύνει κατηγορίες. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο φερόμενος ως άνθρωπος-κλειδί στο εν λόγω σκάνδαλο, Ζαν Λουί Ζεργκορέν, έχει καταθέσει ότι έχει στον τηλεφωνητή του δύο μηνύματα που εμπλέκουν τον Γάλλο πρωθυπουργό σε απόπειρα συκοφαντίας κατά του εσωκομματικού του αντιπάλου και υπουργού Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί.

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ

Απαιτούν οικουμενική κυβέρνηση

ΡΑΜΑΛΑ. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της Γάζας απαιτώντας την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ ενόπλων της Χαμάς και της Φατάχ. Χθες, πάντως, η δολοφονία δύο στελεχών της Φατάχ και η απαγωγή σωματοφύλακα του υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Ζαχάρ, έθεσαν για πολλοστή φορά σε κίνδυνο την εκεχειρία. Στο μεταξύ, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας προειδοποίησε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή θα επιφέρει ολέθριες συνέπειες για όλα τα κράτη της περιοχής. «Το 2007 είναι μια καθοριστική χρονιά για το Παλαιστινιακό, καθώς αν δεν ξεκινήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία ούτως ώστε να σημειωθεί πρόοδος εντός έξι ή επτά μηνών, η κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη», τόνισε ο βασιλιάς Αμπντάλα από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

ΗΠΑ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ

Ακυρώνουν τις κοινές ασκήσεις

ΜΑΝΙΛΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες ότι θα ακυρώσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις Φιλιππίνες, τον επόμενο χρόνο, καθώς κλιμακώνεται η διαμάχη των δυο πλευρών αναφορικά με την κράτηση του Αμερικανού στρατιώτη, ο οποίος καταδικάστηκε για βιασμό. Η υπόθεση του λοχαγού Ντάνιελ Σμιθ έχει εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση της Μανίλας, η οποία συμφωνεί με την Ουάσιγκτον πως ο στρατιώτης πρέπει να μείνει υπό αμερικανική επιτήρηση έως ότου εκδικαστεί η έφεσή του. Ωστόσο, το τοπικό δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση, διαφωνεί με την κυβέρνηση και έχει στείλει τον Αμερικανό στρατιώτη στη φυλακή. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα άφησε χθες να εννοηθεί ότι τίθενται υπό αίρεσιν τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις Φιλιππίνες, ενόσω δεν αναγνωρίζεται από τα τοπικά δικαστήρια το δικαίωμα του 21χρονου Σμιθ να παραμείνει σε αμερικανική βάση.

ΜΕΤΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Σπίτι του ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ. Στο σπίτι του στη Ρώμη επέστρεψε χθες ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, 70χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τέσσερις μέρες μετά την υποβολή του σε εγχείρηση για την τοποθέτηση βηματοδότη στην καρδιοχειρουργική κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του γραφείου του, ο κ. Μπερλουσκόνι μεταφέρθηκε στην οικία του στα περίχωρα του Μιλάνου.

ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΛΙ

Προσφυγή του Μπασίρ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. Η ινδονησιακή κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας για την αθώωση του αμφιλεγόμενου κληρικού Αμπου Μπακάρ Μπασίρ. Ο 68χρονος Μπασίρ είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως για ανάμειξη στις εκρήξεις του 2002 στο Μπαλί, από τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 202 άνθρωποι, μεταξύ τους και 88 Αυστραλοί. Ο Μπασίρ είναι πνευματικός ηγέτης της ινδονησιακής οργάνωσης «Τζεμάα Ισλαμίγια», που θεωρείται υπεύθυνη για τις βόμβες στο Μπαλί και για επιθέσεις στο ξενοδοχείο Μάριοτ της Τζακάρτας και στην αυστραλιανή πρεσβεία. Ο Μπασίρ εξέτισε την ποινή των 30 μηνών φυλάκισης που του είχε επιβληθεί και στη συνέχεια προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο.

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ

Μάχη εξουσίας στο Τουρκμενιστάν

ΑΣΓΚΑΜΠΑΤ. Ο ξαφνικός θάνατος του προέδρου του Τουρκμενιστάν, Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ, έκανε τους αναλυτές να μιλούν για διαπάλη εξουσίας στην ηγετική ομάδα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Η κρατική τηλεόραση μετάδιδε χθες πένθιμη μουσική, ενώ οι στολισμοί για το νέο έτος αποκαθηλώθηκαν για να δώσουν τη θέση τους σε σημαίες πλαισιωμένες με μαύρα πέπλα. Ο θάνατος του αυταρχικού ηγέτη Νιγιαζόφ ανοίγει τον δρόμο, σύμφωνα με παρατηρητές της περιοχής, σε παιχνίδι επιρροής και εξουσίας μεταξύ Κίνας, Ρωσίας και ΗΠΑ, που εποφθαλμιούν τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας.

ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ Η ΙΑΠΩΝΙΑ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Εκκληση για υπευθυνότητα

ΤΟΚΙΟ. Εκκληση στη Ρωσία να επιδείξει «υπευθυνότητα» στο θέμα της διανομής της ενέργειας απηύθυνε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα παραλάβει κανονικά την αναμενόμενη ποσότητα φυσικού αερίου, μετά την ανάληψη από τη Μόσχα του σχεδίου εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων της Σαχαλίνης. Στο σχέδιο μετείχαν βρετανικές και ιαπωνικές εταιρείες, που αποσύρθηκαν στο πλαίσιο της σκληρής ενεργειακής πολιτικής του προέδρου Πούτιν, που διαφυλάσσει τη μερίδα του λέοντος για τις κρατικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή