«Αξίζει την επένδυση το Ιράκ»

«Αξίζει την επένδυση το Ιράκ»

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Το Ιράκ «αξίζει την επένδυση» σε ζωές (Αμερικανών) και χρήματα, υποστήριξε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Κοντολίζα Ράις την ίδια εβδομάδα που ο κ. Τζορτζ Μπους παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ηδη από την αρχαιότητα ο πόλεμος αντιμετωπιζόταν ως οικονομική επιχείρηση και φαίνεται ως τέτοια τον αντιμετωπίζει σήμερα και η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. «Δεν νομίζω ότι είναι ζήτημα χρημάτων», είπε η κ. Ράις, απαντώντας σε ερώτηση για το χρηματικό κόστος του πολέμου που ήδη ανέρχεται σε 265 δισ. ευρώ (350 δισ. δολάρια). «Κατά τη διάρκεια της πορείας υπήρξαν πολλά σημάδια που αποδεικνύουν ότι αυτή η χώρα (Ιράκ) αξίζει την επένδυση, διότι μόλις στηθεί σαν χώρα που θα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα, θα δούμε μια τελείως διαφορετική Μέση Ανατολή». Πάντως προς το παρόν, τριάμισι χρόνια μετά την (παράνομη) αμερικανική εισβολή, το Ιράκ έχει βυθιστεί σ’ έναν ακήρυχτο εμφύλιο πόλεμο μεταξύ σιιτών – σουνιτών, η κατοχή δεν εξελίσσεται καλά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους δέχεται πίεση από το Κογκρέσο, το οποίο έχασε εξαιτίας του Ιράκ, προκειμένου να αλλάξει τη στρατηγική του. Μάλιστα για πρώτη φορά ο κ. Μπους παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν κερδίζουν στο Ιράκ αν και πρόσθεσε ότι ούτε χάνουν.

Ζωές και χρήματα

Πολλά έχουν επενδυθεί στο Ιράκ, όχι μόνο από άποψη χρημάτων αλλά και όσον αφορά τις ζωές Αμερικανών», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία προτού αναλάβει την ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατείχε τη θέση της συμβούλου εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους. Ο πρόεδρος δεν θα ζητούσε τη συνέχιση των θυσιών «εάν δεν πίστευε, στην πραγματικότητα το πιστεύω και εγώ, ότι θα επιτύχουμε», διευκρίνισε η κ. Ράις.

Ας εξετάσουμε όμως την «επένδυση» και τις θυσίες που έγιναν γι’ αυτή. Οι αμερικανικές απώλειες στο Ιράκ πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανέρχονται σε τρεις χιλιάδες στρατιώτες και περισσότερους από 20 χιλιάδες βαριά τραυματίες. Ας δούμε όμως τι «επένδυσαν» και οι Ιρακινοί. Από την αρχή της εισβολής ο αμερικανικός στρατός, παρόλο που είχε καταλύσει κάθε αρχή στο Ιράκ και ήταν στρατός κατοχής, δηλαδή ήταν υπεύθυνος για τους Ιρακινούς πολίτες, ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να καταγράφει τις απώλειες Ιρακινών, είτε πολιτών είτε στρατιωτικών. Τα στοιχεία της ιρακινής κυβέρνησης, αν και αναξιόπιστα, κάνουν λόγο για 100 με 150 χιλιάδες Ιρακινούς από την αρχή του πολέμου. Σύμφωνα με την οργάνωση Iraq Body Count, που χρησιμοποιεί ως πηγές τουλάχιστον δύο ΜΜΕ για κάθε θάνατο πολίτη που καταγράφει, από το 2003 έχουν σκοτωθεί 50 χιλιάδες άμαχοι. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet, από το 2003 μέχρι τον Ιούλιο του 2006 σκοτώθηκαν στο Ιράκ 650 χιλιάδες πολίτες ως συνέπεια της συμμαχικής εισβολής, δηλαδή το 2,5% του πληθυσμού της χώρας. Ομοίως ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού, κ. Γιαν Εγκελαντ, υπολογίζει ότι 100 άνθρωποι σκοτώνονται στο Ιράκ κάθε ημέρα κατά μέσο όρο. Επίσης σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Ιανουάριο περισσότεροι από 315 χιλιάδες Ιρακινοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, λόγω της βίας. Κατά τα άλλα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, που ολοκλήρωσε χθες τριήμερη επίσκεψη στο Ιράκ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η ιρακινή κυβέρνηση έχουν συνάψει «ευρεία στρατηγική συμμαχία» σχετικά με το πώς θα επιβάλουν την τάξη και ότι οι στρατιωτικοί επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες.

Οι εντυπώσεις του Γκέιτς

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», παραδέχθηκε χθες ο κ. Γκέιτς, μιλώντας υπό τους ήχους πυροβολισμών από το αμερικανικό αρχηγείο στη Βαγδάτη. «Ομως πιστεύω ότι με βάση όσα είδα και άκουσα από Αμερικανούς διοικητές και από τους Ιρακινούς κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση». Ο κ. Γκέιτς δήλωσε ότι θα ενημερώσει αμέσως τον κ. Μπους για τις εντυπώσεις που αποκόμισε κατά την επίσκεψή του, ωστόσο δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τα σχέδια που κατέστρωσε, ούτε αν η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελεί μέρος του σχεδίου.

Στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο

Αναφερόμενος στην αποστολή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ κ. Ρόμπερτ Γκέιτς αρνήθηκε ότι αυτή έχει σχέση με το Ιράν. «Το μήνυμα που στέλνουμε στους πάντες, όχι μόνο στο Ιράν, είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν διαρκή παρουσία σε αυτό το σημείο του κόσμου. Βρισκόμαστε εδώ πολύ καιρό. Θα βρισκόμαστε εδώ για πολύ ακόμη και όλοι πρέπει να το θυμούνται αυτό, τόσο οι φίλοι μας όσο και αυτοί που ενδεχομένως θεωρούν τον εαυτό τους εχθρό μας». Η αμερικανική κεντρική διοίκηση, υπεύθυνη για τη Μέση Ανατολή, ζήτησε από το Πεντάγωνο την αποστολή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου στον Περσικό Κόλπο ως προειδοποίηση προς τη Συρία και το Ιράν. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο και τα συνοδευτικά του σκάφη θα αναπτυχθούν μέχρι τον Μάρτιο για «αποτρεπτικούς» λόγους και για να αυξήσουν την τακτική «ευξελιξία» των αμερικανικών δυνάμεων. Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές η κίνηση αυτή, εφόσον πραγματοποιηθεί, έχει στόχο να μετριάσει τις προκλητικές, όπως τις ερμηνεύουν οι Αμερικανοί, κινήσεις του Ιράν στο ζήτημα των πυρηνικών και της υποστήριξης των σιιτών του Ιράκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή