Αυτοί που πήραν τα Νομπέλ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέντε Αμερικανοί επιστήμονες κατέκτησαν εφέτος τα βραβεία Νομπέλ στις θετικές επιστήμες, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά την πρωτοκαθεδρία των αμερικανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα.

Το Νομπέλ Χημείας κατέκτησε ο Ρότζερ Κόρνμπεργκ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Η ανακάλυψή του ανοίγει τον δρόμο στην εξεύρεση θεραπειών με τη χρήση βλαστοκυττάρων και τελικά στη δημιουργία, στο εργαστήριο, συμβατών ιστών και οργάνων που θα χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά.

Οι καθηγητές Κρεγκ Μέλο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και ο Αντριου Φάιρ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Ιατρικής για την πρωτοποριακή εργασία τους στον τομέα της βιοτεχνολογίας.

Στον τομέα της Φυσικής βραβεύτηκαν οι Τζον Μάθερ της NASA και Τζορτζ Σμουτ του Μπέρκλεϊ, διότι με τις παρατηρήσεις και τις εξαιρετικά ακριβείς μετρήσεις της λεγόμενης κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου επιβεβαίωσαν σε μεγάλο βαθμό τη θεωρία της Μεγάλης Εκρηξης και κυριολεκτικά μετέτρεψαν την κοσμολογία από θεωρητική εικοτολογία σε ακριβή επιστήμη.

Οσο για το Νομπέλ Ειρήνης, δόθηκε στον Μοχάμεντ Γιούνους από το Μπανγκλαντές. Ο 66χρονος ιδρυτής της Τράπεζας Γκράμεεν επιλέχθηκε για την προσπάθειά του να βγάλει από τα γρανάζια της φτώχειας εκατομμύρια ανθρώπους που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και δεν είχαν ποτέ πρόσβαση στις παραδοσιακές τράπεζες. Το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο ανάμεσα στις γυναίκες, τις οποίες ο κοινωνικός περίγυρος απέκλειε ακόμη και από επιχειρηματικές δραστηριότητες ήσσονος σημασίας. Τη δεκαετία του ’70, ο Γιούνους δάνεισε 27 δολάρια(!) από το χαρτζιλίκι του στις γυναίκες του χωριού Τζόμπρα -κοντά στη γενέτειρά του Τσιταγκόνγκ-, οι οποίες κατασκεύαζαν έπιπλα μπαμπού. Με αυτά τα χρήματα εκείνες εξόφλησαν τους εμπόρους και έτσι συνέχισαν την παραγωγή χωρίς βάρη. Η ίδρυση της Τράπεζας Γκράμεεν έγινε η παρηγοριά και η ελπίδα χιλιάδων κατοίκων του Μπανγκλαντές, οι οποίοι δεν καλούνται να αποδείξουν πόσες καταθέσεις έχουν, αλλά πόσο φτωχοί είναι. Από το 1976 έως σήμερα έχει δανείσει το ποσό των 5,1 δισ. δολαρίων σε 5,3 εκατ. δανειολήπτες. Η επαναστατική ιδέα της «μικροπίστωσης» αποδείχθηκε αποτελεσματική και χάρισε στον Γιούνους το Νομπέλ Ειρήνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή