Αμηχανία από τον απαγχονισμό ή όχι του Σαντάμ

Αμηχανία από τον απαγχονισμό ή όχι του Σαντάμ

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο Σαντάμ Χουσεΐν θα εκτελεστεί δι’ απαγχονισμού εντός ενός μηνός, ήταν η απόφαση του ιρακινού εφετείου που απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, την Τρίτη την έφεση του πρώην δικτάτορα του Ιράκ. Ωστόσο η εκτέλεση της ποινής προκαλεί σοβαρό πονοκέφαλο στην ιρακινή κυβέρνηση που ανησυχεί για τις συνέπειες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση και ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν τη θανατική καταδίκη. Παράλληλα σε γράμμα του ο Σαντάμ καλεί τους Ιρακινούς να ενωθούν κατά των κατακτητών, ενώ το Μπάαθ, το εκτός νόμου κόμμα του, προειδοποιεί με επιθέσεις κατά των ΗΠΑ.

Παρ’ όλο που επανειλημμένα ο σιίτης Ιρακινός πρωθυπουργός κ. Νούρι Μαλικί και άλλοι υψηλόβαθμοι Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Σαντάμ θα εκτελεστεί στις αρχές του έτους, χθες η ιρακινή κυβέρνηση προτίμησε να μην προβεί σε κανένα σχόλιο προφανώς θέλοντας να δει τις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η απόφαση του εφετείου. Στους δρόμους της Βαγδάτης ο κόσμος προσπαθούσε χθες να μαντέψει εάν ο πρώην ηγέτης του Ιράκ θα εκτελεστεί σύντομα και μυστικά ή σε μια πλατεία και σε ζωντανή σύνδεση. «Η εργασία μας ολοκληρώθηκε και τώρα βρίσκεται (ο Σαντάμ) στα χέρια της εκτελεστικής εξουσίας. (Η κυβέρνηση) έχει το δικαίωμα να επιλέξει ημερομηνία εντός των επόμενων 30 ημερών», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του εφετείου Αρέφ Σαχίν.

Πάντως ένα πιθανό εμπόδιο για την εκτέλεση του Σαντάμ μάλλον υποχώρησε καθώς εκπρόσωπος Τύπου του Κούρδου προέδρου του Ιράκ κ. Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η υπογραφή του προέδρου για την εκτέλεση του Σαντάμ. Ο κ. Ταλαμπανί είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι τάσσεται κατά της θανατικής ποινής, ακόμη και στην περίπτωση του Σαντάμ, ενώ η υπογραφή του είναι απαραίτητη για να εκτελεστεί η ποινή.

Δεν υπογράφει ο πρόεδρος

Πάντως αρκετές εκτελέσεις έχουν γίνει στο Ιράκ τους περασμένους μήνες ενώ ο κ. Ταλαμπανί βρήκε τρόπο να παρακάμψει τις ηθικές αναστολές του εκχωρώντας το δικαίωμα υπογραφής των θανατικών ποινών σε έναν από τους αντιπροέδρους του. Ισως έτσι αποφύγει και την όξυνση των σχέσεων σουνιτών-Κούρδων στην ευαίσθητη περιοχή του Κιρκούκ.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την απόφαση ορόσημο στην ιστορία του Ιράκ, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατέκριναν τη θανατική καταδίκη, χωρίς ωστόσο να αναφερθούν στην ίδια τη διαδικασία της δίκης. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία έχουν χαρακτηρίσει τη δίκη άδικη και έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επηρέασε το δικαστήριο.

Τέλος χθες ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ κ. Ταρέκ Αζίζ δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι θέλει να καταθέσει επειγόντως στη δίκη του Σαντάμ για τη γενοκτονία κατά των Κούρδων, διότι θέλει να μοιραστεί πολύ σημαντικές πληροφορίες με τον κόσμο. «Αυτές οι πληροφορίες θα προκαλέσουν καταισχύνη στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό», είπε ο δικηγόρος του κ. Αζίζ.

Εγινε επαναστάτης με… αιτία

ΛΕΟΝΑΡΝΤΑΟΥΝ, ΗΠΑ. Η προοπτική της επιστροφής στο Ιράκ οδήγησε έναν 28χρονο έφεδρο στην απόγνωση, με αποτέλεσμα να οχυρωθεί οπλισμένος στο σπίτι του ανήμερα των Χριστουγέννων και τελικά να σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία. Ο Τζέιμς Ντιν σκοτώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης όταν, μετά από πολιορκία 14 ωρών και ενώ η αστυνομία ετοιμαζόταν να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα προκειμένου να τον αναγκάσει να βγει από την κρυψώνα του, βγήκε στο κατώφλι του σπιτιού του σημαδεύοντας τους αστυνομικούς που τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Ο Ντιν είχε ήδη υπηρετήσει 18 μήνες στο Αφγανιστάν και είχε πέσει σε κατάθλιψη όταν πληροφορήθηκε ότι κλήθηκε να υπηρετήσει στο Ιράκ, είπαν συγγενείς του. «Ο πατέρας του μού είπε ότι δεν ήθελε να πάει στον πόλεμο», είπε ένας γείτονας. «Ηδη είχε πάει και δεν ήθελε να επιστρέψει εκεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή