Ευλογία και κατάρα για τους φτωχούς το πετρέλαιο

Ευλογία και κατάρα για τους φτωχούς το πετρέλαιο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΓΚΟΣ. Μαζικός τάφος για 269 ανθρώπους ανοίχτηκε στην καρδιά του Λάγκος, της οικονομικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας, μετά τη φοβερή έκρηξη σε πετρελαιαγωγό που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Οι λεπτομέρειες των συνθηκών της έκρηξης καταδεικνύουν με αποκαλυπτικό τρόπο τα αδιέξοδα που συμβαδίζουν με την κακή διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου.

Σχέδιο σε αναμονή

Τα θύματα – φτωχοί που είχαν τρέξει να μαζέψουν πετρέλαιο με κανάτια και τενεκεδάκια – κηδεύτηκαν μαζικά το βράδυ της Τρίτης σε κοινοτική γη κοντά στον τόπο της έκρηξης. Νωρίτερα, συμμορία λαθρεμπόρων είχε τρυπήσει τον υπόγειο αγωγό, που διασχίζει τη μεγαλούπολη του Λάγκος και είχε αφαιρέσει πετρέλαιο με βυτιοφόρα. Η αστυνομία αντιλήφθηκε τι συνέβαινε αλλά δεν παρενέβη, καθώς την απέτρεψαν τα πλήθη. Ντόπιοι κατηγορούν την αστυνομία ότι γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, καθώς οι λαθρέμποροι είχαν αφαιρέσει το χώμα που σκέπαζε τον αγωγό τρεις εβδομάδες νωρίτερα και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να τρυπήσουν το μέταλλο και να φέρουν τα βυτιοφόρα. Οταν απομακρύνθηκαν, έτρεξε το πλήθος με τα μικροδοχεία και έγινε η καταστροφή.

«Η φτώχεια οδήγησε τους ανθρώπους σ’ αυτό, αλλιώς κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα το έκανε», είπε ο 28χρονος άνεργος Ανταμς Αχμεντ, όρθιος ανάμεσα σε απανθρακωμένα ανθρώπινα μέλη, καμένους πάγκους πλανόδιων πωλητών και κατεστραμμένα αυτοκίνητα. «Κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί δεν έχει ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κόσμου».

Ο πρόεδρος Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο δήλωσε ιδιαίτερα συγκλονισμένος από την άδικη απώλεια ζώων παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους της κλοπής πετρελαίου από αγωγούς.

Είναι το δεύτερο ανάλογο περιστατικό στη Νιγηρία φέτος. Η πρώτη έκρηξη, το Μάιο, είχε κοστίσει άλλες 200 ζωές.

Η Νιγηρία, μια χώρα με μεγάλο πετρελαϊκό πλούτο, είναι βυθισμένη στην πιο βαθιά ανέχεια, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο δεν ωφελούν τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει έλλειψη καυσίμων στα βενζινάδικα της πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Ελλειψη καυσίμων στο Ιράκ

Ελλειψη καυσίμων παρατηρείται και σε μια άλλη χώρα που κολυμπάει στο πετρέλαιο, στο Ιράκ. Και εκεί, το πετρέλαιο έχει φέρει στη χώρα τα μεγαλύτερα δεινά, μαγνητίζοντας την αμερικανοβρετανική εισβολή του 2003 και τροφοδοτώντας τις φυγόκεντρες τάσεις των πλούσιων σε πετρέλαιο επαρχιών.

Στη Νιγηρία, οι διαμάχες για τον έλεγχο του πετρελαιοφόρου δέλτα του Νίγηρα οδηγούν σε συγκρούσεις των ντόπιων φυλών μεταξύ τους και κυρίως με την κυβέρνηση και με τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες. Χθες έφθασε στη Νιγηρία ο πρόεδρος της Ιταλικής ΕΝΙ για σύσκεψη με τον πρόεδρο Ομπάσαντζο σχετικά με την τύχη των τεσσάρων υπαλλήλων της εταιρείας, τριών Ιταλών και ενός Λιβανέζου, που έχουν απαχθεί από τις 7 Δεκεμβρίου. Το «Μέτωπο για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα» διεκδικεί την απελευθέρωση δύο ηγετικών στελεχών του- και η αναστάτωση στις χώρες που παράγουν το πετρέλαιο χτυπάει την πόρτα των χωρών που το καταναλώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή