Πέθανε χθες ο Τζέραλντ Φορντ

Πέθανε χθες ο Τζέραλντ Φορντ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανέλαβε την προεδρία σε μια περίοδο διχασμού και αναταραχής. Για χάρη ενός έθνους που έπρεπε να θεραπευτεί, για χάρη ενός αξιώματος που χρειαζόταν σταθερό χέρι. Ο Τζέραλντ Φορντ εμφανίστηκε όταν είχαμε απόλυτη ανάγκη. Ανέλαβε την προεδρία χωρίς ποτέ να την διεκδικήσει», είπε από το ράντσο του στο Τέξας ο πρόεδρος Μπους, σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό με αφορμή το θάνατο του 38ου και μοναδικού μη εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ. Ο πατέρας Μπους ο πρεσβύτερος ήταν διπλωμάτης και διευθυντής της CIA επί προεδρίας Φορντ. «Ηταν φίλος αγαπημένος και μέντορας», είπε και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, προσωπάρχης του προέδρου Φορντ, όπως και ο προσφάτως απελθών υπουργός Αμυνας Ντ. Ράμσφελντ.

«Πίστεψα όλα όσα μου είπαν, η εμπιστοσύνη καθόρισε τη συμπεριφορά μου όταν ήμουν αντιπρόεδρος. Ο Μίτσελ με κοίταξε κατάματα και μου είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο Λευκός Οίκος είχαν ανάμειξη στην παραβίαση στα γραφεία των Δημοκρατικών στις 17 Ιουνίου του 1972, ή στη συγκάλυψη της συνωμοσίας», είχε πει κάποτε αναφερόμενος στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, ο Τζ. Φορντ, που πέθανε χθες στο ράντσο του σε ηλικία 94 χρόνων. Είτε πίστεψε είτε όχι τον πρόεδρο Νίξον και τον Τζον Μίτσελ, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης και αρχηγό της προεκλογικής εκστρατείας του Ρίτσαρντ Νίξον το 1972, ο Τζέραλντ Φορντ, που κάποιοι σήμερα θυμούνται σαν τον πρόεδρο «με το χάρισμα του κοινού νου», αποδέχθηκε την αντιπροεδρία των ΗΠΑ στις 10 Οκτωβρίου του 1973. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Σπίρο Αγκνιου, αφού αρνήθηκε την κατηγορία της φοροδιαφυγής σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Βαλτιμόρης, παραιτήθηκε από το αξίωμα.

«Είμαι Φορντ όχι Λίνκολν», είπε σε δύσκολη στιγμή, παίζοντας λεκτικά με τις μάρκες αυτοκινήτων και τους προέδρους. Είχε χιούμορ κατά πώς λένε οι συνάδελφοί του στο Κογκρέσο, όπου εξελέγη 13 φορές. «Αγαπημένοι μου συμπολίτες ο εθνικός εφιάλτης έληξε. Το Σύνταγμά μας λειτουργεί. Η μεγάλη μας Δημοκρατία είναι διακυβέρνηση των νόμων και όχι των ανθρώπων. Δεν με έχετε εκλέξει. Γι’ αυτό σας ζητώ να με διαπιστεύσετε στις προσευχές σας και να με βοηθήσετε να γιατρέψω τις πληγές του Γουότεργκεϊτ», είπε όταν ανέλαβε πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά την τηλεοπτική αναγγελία του Ρίτσαρντ Νίξον, στις 9 Αυγούστου του 1974, ότι θα παραιτηθεί για να μην παραπεμφθεί για τις υποκλοπές εις βάρος των Δημοκρατικών. Ενα μήνα αργότερα, ο πρόεδρος Φορντ απήλλαξε τον απελθόντα πρόεδρο από τις κατηγορίες. «Οχι, δεν είχαμε κάνει συμφωνία», διαβεβαίωσε τους πάντες τότε και όταν διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 1976, βάζοντας τρικλοποδιές στον Ρόναλντ Ρέιγκαν. Εχασε τις εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος χθες τον εξεθείαζε, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της αμερικανικής πολιτικής τάξης. Επειδή ήταν ο «θεραπευτής που επούλωσε τα τραύματα του διχασμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή