Το Ιράν «απαντά» στις κυρώσεις

Το Ιράν «απαντά» στις κυρώσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Αντιδρώντας στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή εμπορικών περιορισμών κατά της Τεχεράνης, το ιρανικό κοινοβούλιο υπερψήφισε χθες νομοσχέδιο βάσει του οποίου η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να «αναθεωρήσει» τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια. Το κοινοβούλιο, πάντως, απέφυγε να υιοθετήσει τις προτάσεις συντηρητικών βουλευτών για απαγόρευση των επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, ενώ επικεφαλής του ιρανικού διαπραγματευτικού επιτελείου Αλί Λαριτζανί κατέστησε σαφές ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί να προσβλέπει στην ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος. «Συνεχίζουμε την πολιτική του σεβασμού της διεθνούς νομοθεσίας όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα και φυσικά δεν επιθυμούμε να καταφύγουμε στη λήψη ακραίων μέτρων», δήλωσε ο κ. Λαριτζανί.

Η νέα νομοθεσία, πάντως, καλεί την κυβέρνηση να επισπεύσει τις έρευνες γύρω από τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου, Γκολαμαλί Χαντανταντέλ, η νέα νομοθεσία παραχωρεί στην κυβέρνηση το δικαίωμα να επιλέξει αν η διαμάχη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων. «Η νομοθεσία προειδοποιεί, ουσιαστικά, την κυβέρνηση να αποφύγει την εν λευκώ εναπόθεση των εθνικών συμφερόντων από τη Διεθνή Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια», τόνισε ο κ. Γκολαμαλί. Δυτικοί διπλωμάτες, ωστόσο, εξέφραζαν χθες φόβους ότι η αναθεώρηση της συνεργασίας της Τεχεράνης με τη Διεθνή Επιτροπή για την Ατομική Ενέργεια θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια των επιθεωρητών του ΟΗΕ να διαπιστώσουν κατά πόσο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αποσκοπεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και μόνον. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπερψήφισε το περασμένο Σάββατο ψήφισμα για επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν όσον αφορά προϊόντα που σχετίζονται με την πυρηνική τεχνολογία. Η απόφαση απαγορεύει την εισαγωγή η εξαγωγή τεχνολογίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Τεχεράνη έσπευσε ν’ απορρίψει την απόφαση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει την πρόοδο των Ιρανών επιστημόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή