Το Ισραήλ ετοιμάζει νέες κατοικίες για εποίκους

Το Ισραήλ ετοιμάζει νέες κατοικίες για εποίκους

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Αθετώντας τις δεσμεύσεις προς την Ουάσιγκτον περί μη επέκτασης των εποικισμών της Δυτικής Οχθης, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την ανέγερση περισσότερων από εκατό κατοικιών σε πρώην στρατόπεδο στην περιοχή Μασκιότ της Κοιλάδας του Ιορδάνη. Χθες, μάλιστα, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, το οποίο ενέκρινε την έναρξη των εργασιών, επιβεβαίωσε ότι είκοσι τρεις οικογένειες εποίκων από τη Λωρίδα της Γάζας θα εγκατασταθούν στη Μασκιότ τους προσεχείς μήνες. Η εξέλιξη πυροδότησε την αντίδραση του συμβούλου του Παλαιστινίου προέδρου επί ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής, Σαέμπ Ερεκάτ, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις των Ισραηλινών κατόπιν της «εποικοδομητικής», όπως χαρακτηρίστηκε από το Τελ Αβίβ, συνάντησης του Σαββάτου μεταξύ των κ. Αμπάς και Ολμερτ.

Παράλληλα, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε υπέρ της επανάληψης των στρατιωτικών επιχειρήσεων για τον περιορισμό των επιθέσεων με αυτοσχέδιες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση Ολμερτ, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις θα επικεντρωθούν στις ομάδες ενόπλων που εκτοξεύουν τις αυτοσχέδιες ρουκέτες και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Παραβίαση εκεχειρίας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ, έσπευσε δε να ξεκαθαρίσει ότι η απόφαση δεν συνιστά παραβίαση της εκεχειρίας του περασμένου μήνα από πλευράς του εβραϊκού κράτους. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Χαμάς προειδοποίησε ότι η εκεχειρία θα καταρρεύσει αν οι Ισραηλινοί επαναλάβουν τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ηγετικών στελεχών των παλαιστινιακών οργανώσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ισλαμική Τζιχάντ κατέστησε σαφές ότι οι επιθέσεις με ρουκέτες τύπου Κασάμ θα συνεχιστούν μέχρι το Ισραήλ να σεβαστεί την εκεχειρία και στη Δυτική Οχθη. Αφορμή για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης αποτέλεσαν οι χθεσινές επιθέσεις, με αυτοσχέδιες ρουκέτες εναντίον της Σντερότ και της Ασκελόν, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο μαθητών.

Στο μεταξύ, ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε χθες την επιθυμία για μυστικές διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή κυβέρνηση. «Υπάρχει η ιδέα για διαπραγμάτευση με τους Ισραηλινούς διαμέσου του ειρηνευτικού κουαρτέτου και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Χόσνι Μουμπάρακ. Ο ίδιος αποκάλυψε, ακόμα, ότι πρότεινε την ιδέα της μυστικής διαπραγμάτευσης στον κ. Ολμερτ, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν προέβαλε αντιρρήσεις.

Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπού Γκέιτ, δήλωσε χθες ότι ο Ισραηλινός δεκανέας Γκιλάτ Σαλίτ, ο οποίος απήχθη από τη Χαμάς τον Ιούνιο, είναι ζωντανός. Τέλος, Παλαιστίνιος αξιωματούχος υποστήριζε ότι η ανταλλαγή του Σαλίτ με κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές είναι ζήτημα ημερών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή