Με «ευλογία» Ισραήλ όπλα από Αίγυπτο για τη Φατάχ

Με «ευλογία» Ισραήλ όπλα από Αίγυπτο για τη Φατάχ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΑΜΑΛΑ. Υπό συνθήκες μυστικότητας και με τη σύμφωνη γνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης, οι αιγυπτιακές αρχές φέρονται να εισήγαγαν στη Λωρίδα της Γάζας οπλισμό για λογαριασμό των φίλα προσκείμενων στη Φατάχ δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Παλαιστίνιοι διπλωμάτες επιβεβαίωναν, χθες, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτς» περί μεταφοράς δύο χιλιάδων τουφεκιών τύπου ΑΚ-47, είκοσι χιλιάδων γεμιστήρων και δύο εκατομμυρίων σφαιρών από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Κερέμ Σαλόμ. Την ίδια στιγμή και ενώ, επισήμως, η Παλαιστινιακή Αρχή έσπευσε να διαψεύσει ως αναληθές το δημοσίευμα, η κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ μετέδωσε χθες ότι οι μαχητές της Φατάχ στη Δυτική Οχθη αναμένουν την άφιξη υπερσύγχρονου οπλισμού από την Ιορδανία. Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Χανίγια, δήλωσε ότι η ανταλλαγή του δεκανέα Σαλίτ με κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές είναι ζήτημα ημερών.

«Σε συντονισμό με τους Ισραηλινούς, η Αίγυπτος μετέφερε μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών στις δυνάμεις του προέδρου Αμπάς», δήλωσε χθες Παλαιστίνιος αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Από την πλευρά τους, επίσης, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η προσπάθεια ενίσχυσης του οπλοστασίου της Φατάχ έχει ενορχηστρωθεί από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα δε με τη «Χααρέτς», ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμερτ, άναψε το «πράσινο φως»  για τη μεταφορά όπλων από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια τη συνάντησής του με τον Μαχμούντ Αμπάς το περασμένο Σάββατο. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το ζήτημα της ενίσχυσης των δυνάμεων ασφαλείας του προέδρου Αμπάς εν όψει ενδεχόμενης νέας σύρραξης με τους μαχητές της Χαμάς αποτελεί εδώ και καιρό το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Αμερικανών, Αιγύπτιων και Ισραηλινών αξιωματούχων. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ, Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ, υποστήριξε ότι τα όπλα θα ενισχύσουν τον Μαχμούντ Αμπάς στον αγώνα του ενάντια στη Χαμάς. «Φυσικά και τάσσομαι υπέρ της ενίσχυσης των μετριοπαθών Παλαιστινίων», δήλωσε χθες ο κ. Μπεν Ελιέζερ. «Φοβάμαι, ωστόσο, ότι κάποια μέρα τα συγκεκριμένα όπλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας», πρόσθεσε ο ίδιος. Από την πλευρά της, πάντως, η Χαμάς έκανε λόγο για μια ακόμα αμερικανική και ισραηλινή απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τέλος, αιφνιδιαστικό άνοιγμα προς τη Συρία πραγματοποίησε χθες ο Εχούντ Ολμερτ, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να ανταποκριθεί ακόμα και στους «ψίθυρους ειρήνης» των Αράβων γειτόνων του. «Αν οι εχθροί μας προσβλέπουν πραγματικά στην ειρήνη, θα βρουν απέναντί τους έναν δίκαιο συνεταίρο», υπογράμμισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή