Μετά θάνατον καταγγελία Φορντ κατά του Μπους

Μετά θάνατον καταγγελία Φορντ κατά του Μπους

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Τζέραλντ Φορντ, ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη Τετάρτη, είχε διαφωνήσει έντονα με την πολιτική και τη συλλογιστική του Τζορτζ Μπους αναφορικά με την εισβολή και τον πόλεμο στο Ιράκ. Αυτό αποκαλύπτει με άρθρο του στην εφημερίδα The Washington Post, ο Μπομπ Γούντγουορντ, διάσημος Αμερικανός δημοσιογράφος, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Καρλ Μπέρνστιν, αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ, που προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης Νίξον. Σε σειρά συνεντεύξεων τις οποίες είχε παραχωρήσει στο Γούντγουορντ, το 2004 και το 2005, ο Φορντ τόνιζε ότι ο ίδιος θα είχε αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και όχι πόλεμο. Ο πρώην πρόεδρος, ωστόσο, είχε ζητήσει από το Γούντγουορντ να μη χρησιμοποιήσει το υλικό των συνεντεύξεων παρά μόνον μετά τον θάνατό του.

Ο Φορντ ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός και για τον νυν αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, ο οποίος είχε διατελέσει προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, και τον Ντόναλντ Ράμσφελντ που είχε διατελέσει επίσης υπουργός Αμυνας επί προεδρίας Φορντ.

«Ο Ράμσφελντ, ο Τσένι και ο πρόεδρος διέπραξαν μεγάλο σφάλμα, αποφασίζοντας υπέρ του πολέμου στο Ιράκ. Εδωσαν έμφαση στα όπλα μαζικής καταστροφής», υποστήριξε ο Φορντ. «Αντιλαμβάνομαι τη θεωρία του να θέλεις να απελευθερώσεις λαούς», τόνισε, σχολιάζοντας την άποψη του Μπους ότι καθήκον της Αμερικής είναι να απελευθερώνεις λαούς. «Διερωτώμαι όμως αν μπορείς να παραβλέψεις την υπ’ αριθμόν ένα υποχρέωσή σου, η οποία είναι η προάσπιση των εθνικών σου συμφερόντων», πρόσθεσε.

Ο Φορντ συμφωνούσε με τη διαπίστωση του Κόλιν Πάουελ, πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι ο Ντικ Τσένι είχε αναπτύξει ένα είδος «μανίας» σχετικά με την απειλή της τρομοκρατίας στο Ιράκ. Τι θα έκανε ο Τζέραλντ Φορντ αν είχε να αντιμετωπίσει τον Σαντάμ Χουσεΐν; Με βάση τις πληροφορίες που είχε τότε στη διάθεσή του, δεν θα πήγαινε σε πόλεμο με το Ιράκ. Αντιθέτως θα είχε προσπαθήσει να ασκήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες πιέσεις μέσω της επιβολής κυρώσεων.

Τον περασμένο Μάιο, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα New York Daily News, ο Τζέραλντ Φορντ είχε χαρακτηρίσει επίσης λάθος του Μπους την εισβολή στο Ιράκ και διερωτάτο ποιοι είναι αυτοί που συμβουλεύουν τον πρόεδρο. Ο πρώην πρόεδρος είχε εκφραστεί αρνητικά και για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των Αμερικανών πολιτών στις ΗΠΑ.

Οι σημαίες στις ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη του Τζέραλντ Φορντ μέχρι το Σάββατο που θα γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου στην Ουάσιγκτον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή