Πλήθος πιστών στη Μέκκα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Φορώντας λευκές κελεμπίες και ενίοτε γονατίζοντας προκειμένου να προσευχηθούν, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια μουσουλμάνοι από κάθε σημείο του πλανήτη περπάτησαν χθες την απόσταση των δεκατριών χιλιομέτρων από τη Μέκκα μέχρι την περιοχή Μίνα της σαουδαραβικής ερήμου, προκειμένου να συμμετάσχουν στον πενθήμερο εορτασμό του Χατζ (προσκύνημα). Το πλήθος των προσκυνητών κατασκήνωσε το βράδυ στη Μίνα και σήμερα αναμένονταν να ξεκινήσουν την πεζοπορία προς το όρος Αραφάτ, όπου ο προφήτης Μοχάμεντ κήρυξε για τελευταία φορά το 632 μ.Χ. Οι προσκυνητές θα περάσουν τη σημερινή ημέρα προσευχόμενοι γύρω από το όρος Αραφάτ και αύριο θα επιστρέψουν στη Μίνα για την ιεροτελεστία του λιθοβολισμού του διαβόλου, πριν επιστρέψουν στη Μέκκα.

Οι εορτασμοί, πάντως, διεξάγονται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των πολύνεκρων ατυχημάτων των τελευταίων ετών, αλλά και την αυξημένη ένταση μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Περισσότεροι από 30.000 άνδρες των σαουδαραβικών δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να διευκολύνουν τη μετακίνηση των πιστών γύρω από τα ιερά σημεία και ν’ αποτρέψουν ενδεχόμενες ταραχές μεταξύ σιιτών και σουνιτών. «Δεν θα επιτρέψουμε εντάσεις μεταξύ των πιστών κατά τη διάρκεια των εορτασμών», κατέστησε χθες σαφές ο υπουργός Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Ναγιέφ μπιν Αμπντουλαζίζ. Αναφερόμενος, επίσης, στο ζήτημα της ασφάλειας των προσκυνητών, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ επισήμανε ότι η Σαουδική Αραβία δαπάνησε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για την ανακαίνιση του χώρου γύρω από τους τρεις πυλώνες στη Μίνα, όπου παραδοσιακά διεξάγεται η ιεροτελεστία του λιθοβολισμού του διαβόλου. Ο ίδιος τόνισε ότι έχουν δημιουργηθεί νέες είσοδοι και έξοδοι γύρω από τους πυλώνες, ενώ προειδοποίησε πως αρχής γενομένης από φέτος δεν επιτρέπεται στους προσκυνητές να μεταφέρουν αποσκευές στον χώρο της ιεροτελεστίας. Υπενθυμίζεται ότι τριακόσιοι σαράντα πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν πέρυσι μέχρι θανάτου όταν δεκάδες προσκυνητές παραπάτησαν πάνω σε βαλίτσες.

Τα πολύνεκρα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του Χατζ, πάντως, κάθε άλλο παρά αποθαρρύνουν τους μουσουλμάνους προσκυνητές από την ολοκλήρωση του ιερού για τους πιστούς καθήκοντος. «Δεν φοβάμαι και δεν ανησυχώ» υποστήριξε ο ινδικής καταγωγής Βρετανός μουσουλμάνος Ναζίρ Χουσεΐν, ο οποίος επέστρεψε και φέτος μαζί με τους γιους του στη Σαουδική Αραβία παρά το γεγονός ότι έχασε δύο συγγενείς του στο ποδοπάτημα του περασμένου έτους. «Ατυχήματα μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στον κόσμο» πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Μαυριτανός Ιμπραήμ Μουσταφά, αν και σχολίασε θετικά τα μέτρα των σαουδαραβικών αρχών, εντούτοις έσπευσε να τονίσει ότι τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του Αλλάχ. Οσον αφορά τις εντάσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών, ο Βρετανός Ιμράν Ανταμ δήλωσε βέβαιος πως δεν θα επηρεάσουν το προσκύνημα. «Αυτές τις ημέρες δεν ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στο Ιράκ και επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στην προσευχή», επισήμανε. «Οι εορτασμοί του Χατζ επιβάλλουν ενότητα όλων των μουσουλμάνων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή