ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Υπό εξαφάνιση η πολική αρκούδα, δέχονται οι ΗΠΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την κατάταξη της πολικής αρκούδας μεταξύ των ειδών που κινδυνεύουν με αφανισμό πρότειναν προχθές οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η επιβίωση του είδους κινδυνεύει εξαιτίας της συρρίκνωσης των πάγων στον αρκτικό κύκλο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον τοποθετείται σαφώς επί του θέματος της κλιματολογικής μεταβολής ως παράγοντα αποδεκατισμού της βιοποικιλίας. Ο πρόεδρος Μπους, ως γνωστόν, αρνείται πεισματικά να στηρίξει τον υποχρεωτικό έλεγχο εκπομπής των αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αμερικανοί αξιωματούχοι, όμως, καίτοι αναγνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συμπαθές θηλαστικό, εμμένουν στο ότι οι γεωτρήσεις και άλλες δραστηριότητες που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην Αλάσκα, δεν συμβάλλουν στον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η πολική αρκούδα.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΟΡΛΕΑΝΗ

Υποψήφιος πρόεδρος ο Εντουαρντς

ΝΕΑ ΟΡΛΕΑΝΗ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αντιπροεδρία στις εκλογές του 2004, ο γερουσιαστής Τζον Εντουαρντς, εγκαινίασε χθες την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία αυτήν τη φορά, καλώντας σε μείωση του αριθμού των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, σε περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων στη γήινη ατμόσφαιρα και στην καταπολέμηση της φτώχειας στις ΗΠΑ. Ο γερουσιαστής Εντουαρντς προέβη στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ενώ βρισκόταν στη μαρτυρική Νέα Ορλεάνη και έγινε έτσι ο τρίτος Δημοκρατικός -μετά τον κυβερνήτη της Αϊόβας Τομ Βίλσακ και τον βουλευτή του Οχάιο Ντένις Κούσινιτς- που καταθέτει επίσημα την υποψηφιότητά του.

ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ

Εξ οικείων βέλη κατά Αχμεντινετζάντ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Κατά του προέδρου Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ και της πολιτικής που ακολουθεί στο θέμα των πυρηνικών μίλησαν χθες ορισμένοι Ιρανοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι. «Η νέα κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για ένα χρόνο και κυρώσεις και ψηφίσματα υιοθετήθηκαν κατά του Ιράν», δήλωσε χθες σε ιρανική εφημερίδα ο αδελφός του πρώην προέδρου Ακμπάρ Ραφσατζανί, Μοχάμαντ Χασεμί. Δύο ακόμη διπλωμάτες, ο Χουσεΐν Μουσαβιάν, διαπραγματευτής για τα πυρηνικά, και ο διπλωμάτης Αλί Χοράμ, προέβλεψαν σκληρότερα μέτρα κατά του Ιράν και ζήτησαν «προσαρμοστικότητα, προσοχή και υπομονή». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 23 Δεκεμβρίου υιοθέτησε ψήφισμα, με το οποίο απαγορεύεται η πώληση στο Ιράν υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία πυρηνικών και την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων.

ΙΣΩΣ ΠΡΟΣΑΧΘΕΙ ΣΕ ΔΙΚΗ

Υποπτος ως ερυθροταξιαρχίτης

ΡΩΜΗ. Ελεύθερος αφέθηκε χθες ύποπτος για συμμετοχή στις νέες Ερυθρές Ταξιαρχίες, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη της δολοφονίας δύο κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο Φάμπιο Ματίνι, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου, κατηγορούμενος ως μέλος των νέων Ερυθρών Ταξιαρχιών, επέστρεψε προχθές το βράδυ στην οικία του στα περίχωρα στης Φλωρεντίας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, οι έρευνες εις βάρος του συνεχίζονται και ενδέχεται να προσαχθεί σε δίκη. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι ο Ματίνι έχει παραδεχθεί ότι ανήκει στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ματίνι έχει ήδη καταδικαστεί ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης το 1995 και αφέθηκε ελεύθερος την επόμενη χρονιά.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ

Αγνοείται ο έβδομος επιβάτης

ΜΠΛΑΚΠΟΥΛ. Ελάχιστες είναι οι ελπίδες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας, να βρεθεί ζωντανός ο έβδομος επιβάτης ελικοπτέρου, το οποίο κατέπεσε το βράδυ της Τετάρτης ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Βρετανίας. Η αστυνομία του Λανκσάιρ επιβεβαίωσε τον θάνατο έξι επιβατών από την πτώση του ελικοπτέρου, η οποία σημειώθηκε στις 9.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε πτήση ρουτίνας από το αεροδρόμιο Μπλάκπουλ, μεταφέροντας εργαζόμενους της εταιρείας Centrica και έπεσε στη θάλασσα 500 μέτρα μακριά από την πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου, στην οποία επρόκειτο να προσγειωθεί.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ FDΑ

Μεταλλαγμένο κρέας χωρίς σήμανση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η κατανάλωση κρέατος μεταλλαγμένων ζώων δεν εγκυμονεί κινδύνους και δεν προϋποθέτει ειδικές ετικέτες στις συσκευασίες, διακήρυξε, χθες, η αμερικανική κυβέρνηση, επικαλούμενη τα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας της υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων, FDA. H FDA πιστεύει ότι «το κρέας και το γάλα κλώνων είναι ασφαλές ακόμη και για καθημερινή κατανάλωση», δήλωσε ο διευθυντής του αρμόδιου τμήματος της υπηρεσίας, Στίβεν Στάντλοφ. Σοβαρές αντιρρήσεις, ωστόσο, εξέφρασαν οι αρμόδιοι στην Ομοσπονδία Καταναλωτών Αμερικής, προειδοποιώντας ότι θα ζητήσουν από τις εταιρείες και τα σούπερ μάρκετ να αρνηθούν να περιλάβουν στα προϊόντα τους τέτοιου είδους διατροφή. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την επισήμανση για τις ετικέτες ο Οργανισμός Επιχειρήσεων Βιοτεχνολογίας, προβάλλοντας ως απολύτως αναγκαία προτεραιότητα την ενημέρωση των καταναλωτών.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΒΙΑ

Δεκαοκτώ νεκροί στο Ρίο

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. Ως επίδειξη της δύναμης των συμμοριών, πριν από την ορκωμοσία νέου κυβερνήτη, ερμηνεύουν παρατηρητές το κύμα βίας που έχει κοστίσει 18 ζωές στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται και επτά επιβάτες δύο πυρπολημένων λεωφορείων και δύο άλλοι άμαχοι. Δύο αστυνομικοί και επτά μέλη συμμοριών συγκαταλέγονται επίσης μεταξύ των νεκρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή