Η Μεσόγειος στη δίνη κλιματικών αλλαγών

Η Μεσόγειος στη δίνη κλιματικών αλλαγών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ! Το φαινόμενο του θερμοκηπίου πλήττει ήδη τη χώρα μας. Ακραία καιρικά φαινόμενα, καύσωνες, ξηρασία, λιγότερες αλλά έντονες βροχοπτώσεις, πλημμυρικά φαινόμενα, σπάνιοι άνεμοι δεν δικαιολογούν κανενός είδους εφησυχασμό. Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας και οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες (Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος) δεν μπορούν φυσικά να αποτελούν ασφαλή δείκτη, αποτελούν όμως την κορυφή του παγόβουνου ενός ευρύτερου προβλήματος.

«Οι τρεις τελευταίοι μήνες είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα θερμοί και ξηροί», τονίζει στην «Κ» ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Ο διακεκριμένος επιστήμονας, πρόσφατα εκλεγμένος στην Ακαδημία Αθηνών, τονίζει ότι «κανείς δεν αμφισβητεί πλέον την ύπαρξη τάσης κλιματικών αλλαγών. Παλαιότερα το αμφισβητούσαν, έλεγαν ότι πρόκειται για τμήμα φυσικών μακροχρόνιων αλλαγών. Δυστυχώς δεν είναι, γιατί οι φυσικές αλλαγές δεν γίνονται απότομα μέσα σε 10, 20 ή 30 χρόνια, όπως τώρα. Κρατάνε εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια».

Με βάση σειρά μελετών οι θερμοκρασίες φέτος παγκόσμια ήταν οι υψηλότερες των προηγούμενων 1.500 ή και 15.000 ετών(!), ενώ τα επίπεδα συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι τα μεγαλύτερα εδώ και 500.000 έτη(!). Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από τη μελέτη του αέρα που είχε παγιδευθεί σε φυσαλίδες στους πάγους της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα 300 επιστημόνων από την Ευρώπη για το κλίμα της Μεσογείου τα τελευταία 500 χρόνια έδειξε ότι οι βροχές έχουν μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια κατά τρόπο εντυπωσιακό. Προβλέπεται μάλιστα χειροτέρευση τα επόμενα 50 χρόνια εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Μάλιστα, νέα μελέτη που πρόκειται να δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό και φέρνει στο φως η «Καθημερινή» δείχνει συσχέτιση της μείωσης των βροχοπτώσεων στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα με κλιματικές διαταραχές πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό!

Χρειάζεται ενημέρωση και όχι τρομολαγνεία, σημειώνουν οι επιστήμονες. Κυρίως να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι κάτι μακρινό που αφορά κάποιους άλλους, αλλά κορυφαίο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή