Μορφή πίεσης σε Μπλερ η «παροχή» των διακοπών;

Μορφή πίεσης σε Μπλερ η «παροχή» των διακοπών;

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ περνάει τις χειμερινές διακοπές του στη Φλόριντα, στην έπαυλη του τραγουδιστή των θρυλικών Μπι Τζιζ, Ρόμπιν Γκιμπ, δίπλα σε διάσημους πολυεκατομμυριούχους, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στη Βρετανία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι γνωστός για τις παρέες με αστέρες του θεάματος, όπως ο Κλιφ Ρίτσαρντς, που τον έχει επανειλημμένως φιλοξενήσει στη βίλα του στα νησιά Μπαρμπέιντος. Ο νυν οικοδεσπότης του, Ρόμπιν Γκιμπ, έχει εμφανιστεί και σε προεκλογική συγκέντρωσή του. Ο Γκιμπ παράλληλα πιέζει τη βρετανική κυβέρνηση να ενισχύσει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας ώστε οι δημιουργοί να επωφελούνται για περισσότερα χρόνια από τα τραγούδια τους, εγείροντας ερωτήματα για το αν η προσφορά διακοπών είναι μορφή άσκησης επιρροής.

Η ατυχία του Μπλερ ήταν ότι προσγειωνόμενος στο Μαϊάμι με τη σύζυγό του και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά τους, το αεροπλάνο της Μπρίτις Αίργουεϊς που τους μετέφερε ξέφυγε ελαφρώς από το διάδρομο προσγείωσης. Κανείς από τους 343 επιβαίνοντες δεν έπαθε τίποτα, αλλά το περιστατικό χρησίμευσε για να ενημερώσει ντόπιους και ξένους δημοσιογράφους για την άφιξη της πρωθυπουργικής οικογένειας.

«Χρειαζόμαστε πολύ σαφείς λεπτομέρειες για το ποιος πληρώνει γι’ αυτές τις διακοπές ή αν είναι δωρεάν», είπε ο συντηρητικός βουλευτής Κρις Γκρέιλιγκ. Ταξιδιωτικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η ενοικίαση βίλας όπως αυτή στην οποία διαμένει τώρα η οικογένεια Μπλερ, κοστίζει περίπου 60.000 ευρώ την εβδομάδα.

Το πρωθυπουργικό γραφείο, διαψεύδοντας ότι ο πρωθυπουργός δέχεται χάρες, ανακοίνωσε ότι έχει γίνει διακανονισμός πληρωμής, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Στο παρελθόν, ο Τόνι Μπλερ έχει κάνει δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα έναντι του κόστους των διακοπών που του προσφέρθηκαν.

Είναι ή όχι φιλική πρόσκληση;

Ομως η οικοδέσποινα, Ντουίνα Γκιμπ, είπε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα χρημάτων. «Είναι απλά μια φιλική πρόσκληση», είπε. Γείτονες των Γκιμπ στον κόλπο Μπίσκεν είναι τραγουδιστές όπως ο Ρίκι Μάρτιν, η Γκλόρια Εστέφαν, η Σακίρα και ο Ενρίκε Ιγκλέσιας, ο ηθοποιός Ματ Ντέιμον, ο οδηγός αγώνων Εντι Ιρβιν και η τενίστρια Αννα Κουρνίκοβα. Η έπαυλη των Γκιμπ έχει μόνο 10 δωμάτια και εννέα μπάνια, σε αντίθεση με την έπαυλη 50 δωματίων του πρίγκιπα Τζιρόλαμο Στρότσι, στην Τοσκάνη, όπου ο Μπλερ επίσης περνάει τις διακοπές του.

«Υπάρχουν χιλιάδες πιο ταπεινές και ταιριαστές εναλλακτικές λύσεις για διακοπές στον ήλιο, που θα μπορούσε να απολαύσει ένας καλοπληρωμένος πολιτικός ηγέτης», σχολίασε η εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή