Πώς ο Ατλαντικός μάς επηρεάζει άμεσα

Πώς ο Ατλαντικός μάς επηρεάζει άμεσα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει καταιγίδα στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις πρώτες εκλαϊκευτικές παρουσιάσεις της θεωρίας του Χάους. Τώρα μαθαίνουμε ότι μια κλιματική διαταραχή στον Ατλαντικό Ωκεανό έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες βροχές στη Μεσόγειο και στην Ελλάδα. Επιστημονική εργασία που είναι υπό δημοσίευση σε έγκριτο περιοδικό, με την ενεργή συμμετοχή του κ. Ζερεφού, αποδεικνύει ότι η διαταραχή των βροχοπτώσεων στη Μεσόγειο συνδέεται με τη μεταβολή στη διαφορά ατμοσφαιρικών πιέσεων στον Ατλαντικό, η οποία είναι γνωστή ως κύμανση του Ατλαντικού Ωκεανού. Η μεταβολή αυτή επιδρά στα συστήματα που φέρνουν βροχή στην περιοχή μας.

Κύμανση του Ατλαντικού ονομάζεται η διαφορά ατμοσφαιρικής πιέσεως ανάμεσα στα μεσαία και στα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη του Ωκεανού. «Αυτή η διαφορά πιέσεως είναι καθοριστική για το κατά πόσο τα χαμηλά βαρομετρικά, που φέρνουν βροχές, θα μπουν στη Μεσόγειο ή θα εκτραπούν προς βορειότερες περιοχές», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Ζερεφός. Η μελέτη δείχνει ότι η διαταραχή που ήδη καταγράφεται στον Ατλαντικό στρέφει τον «βροχοποιό» καιρό προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στερώντας από την Μεσόγειο πολύτιμα υδάτινα φορτία.

Δυστυχώς, η συνολική εικόνα είναι πολύ ανησυχητική, ειδικά για τη Μεσόγειο. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια κολοσσιαία έρευνα για το κλίμα στη Μεσόγειο, με τη συνεργασία 300 επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, η οποία μελέτησε το κλίμα της περιοχής τα τελευταία 500 χρόνια! Αξιοποιήθηκαν από επίσημα αρχεία και ημερολόγια, μέχρι πετρώματα και αποτελέσματα διάβρωσης. «Οι βροχές έχουν μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια κατά τρόπο εντυπωσιακό. Το χειρότερο είναι ότι σχετικές έρευνες που έχουμε κάνει από κοινού με συναδέλφους από την Ακαδημία Αθηνών και τη ΝΑSΑ, εφαρμόζοντας 9 σύγχρονα μοντέλα, δείχνουν ότι και στα προσεχή 50 χρόνια, αν συνεχίσουμε να αποσταθεροποιούμε το κλίμα με τον ίδιο τρόπο, οι βροχοπτώσεις στη Μεσόγειο θα συνεχίσουν να μειώνονται», τονίζει ο κ. Ζερεφός. Μάλιστα, ενώ μέχρι τώρα η σπανιότητα των βροχοπτώσεων χτυπούσε τη Δυτική Μεσόγειο, κυρίως Ισπανία και Πορτογαλία, τα επόμενα χρόνια αναμένεται η λειψυδρία να επεκταθεί έως το ανατολικότερο άκρο της Μεσογείου»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή