ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΛΟΨΙΑ

Ο Γκιουλ απορρίπτει διαμελισμό του Ιράκ

ΑΓΚΥΡΑ. Την άποψη ότι ο κίνδυνος διαμελισμού του Ιράκ απομακρύνεται εξέφρασε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Οι πιθανότητες διαμελισμού του Ιράκ είναι πλέον μικρές και αυτό διότι η διεθνής κοινότητα δείχνει να έχει πλήρως αντιληφθεί τις καταστροφικές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης», τόνισε ο κ. Γκιουλ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. «Σε περίπτωση διάλυσης του Ιράκ, ωστόσο, οι συνέπειες θα έχουν αντίκτυπο όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Επιπλέον, οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται ότι θα θεωρηθούν υπαίτιοι για τα επακόλουθα μιας τέτοιας εξέλιξης και ως εκ τούτου καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να σταθεροποιήσουν το Ιράκ», κατέληξε.

ΒΕΒΑΙΟΣ Ο ΜΟΥΛΑ ΟΜΑΡ

«Οι Αμερικανοί θα είναι οι χαμένοι»

ΚΑΝΤΑΧΑΡ. Βέβαιος ότι οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους θα ηττηθούν στο Αφγανιστάν δήλωσε χθες ο καταζητούμενος ηγέτης των Ταλιμπάν, Μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Με αφορμή την τριήμερη μουσουλμανική γιορτή του Εϊντ Αλ Αντχά, ο μονόφθαλμος αρχηγός των Ταλιμπάν εξήρε τη μαχητικότητα των ανταρτών και προειδοποίησε ότι το ισλαμικό κίνημα δεν θα αποδεχτεί ποτέ την ήττα. «Η αυτοθυσία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ιδεολογίας των Ταλιμπάν και ως εκ τούτου οι εχθροί του Αφγανιστάν και του Ισλάμ ας μην περιμένουν από μας να καταθέσουμε τα όπλα», τόνισε. Ο ίδιος, πάντως, κάλεσε τους αντάρτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την εκτέλεση των επιχειρήσεων σε βάρος των Δυτικών, ούτως ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος απωλειών μεταξύ των αμάχων. «Πρέπει να είμαστε ακριβείς στις επιθέσεις μας και να οικοδομούμε καλές σχέσεις με τον λαό του Αφγανιστάν και τους μουσουλμάνους αδελφούς μας», επεσήμανε ο Μουλά Ομάρ.

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Δικαίωμα ιδιοκτησίας σε Κινέζους

ΠΕΚΙΝΟ. Μετά πολυετή καθυστέρηση, η κινεζική Εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες την πρώτη νομοθεσία στα χρονικά του κομμουνιστικού καθεστώτος για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Στο προσχέδιο της νομοθεσίας τονίζεται η ισότιμη προστασία της κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας, ενώ εμπεριέχονται άρθρα για την απαγόρευσης της καταπάτησης ή διαίρεσης της κρατικής περιουσίας από ιδιώτες. Πολλά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, ωστόσο, εκφράζουν ανησυχία ότι η νομοθεσία θα ανοίξει τον δρόμο για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα τη δραματική διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει όλες τις θανατικές καταδίκες αρχής γενόμενης από την 1η Ιανουαρίου.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΒΡΕΤΑΝΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ

Τα οικιακά ωφελούν την υγεία

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σωτήρια αποδεικνύονται για τη γυναικεία υγεία τα οικιακά. Δεν πρόκειται για αντιφεμινιστικό δάκτυλο που θέλει τη γυναίκα να φροντίζει αποκλειστικά τα του οίκου της, αλλά για το συμπέρασμα μεγάλης βρετανικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 200 χιλιάδες γυναίκες από εννιά κράτη της Ευρώπης. Οπως διαπιστώθηκε, η ήπια σωματική άσκηση που απαιτείται για το καθημερινό πλύσιμο, σφουγγάρισμα, μαγείρεμα και ξεσκόνισμα μπορεί να μειώσει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες που δεν βρίσκονται ακόμα στην εμμηνόπαυση και κατά 20% σε γυναίκες στην κλιμακτήριο. Οπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention, η μείωση των καρκινογενέσεων στους μαστούς επιτυγχάνεται λόγω της αλλαγής στον μεταβολισμό και την έκκριση των ορμονών που επιφέρει η σωματική άσκηση.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

Συναυλία Μότσαρτ στην Κορέα

ΣΕΟΥΛ. Συναυλία προς τιμήν του Μότσαρτ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 ετών από τη γέννησή του, διοργάνωσε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, κάνοντας ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις στρατιωτικές εκδηλώσεις. «Καλλιτέχνες από την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα παρουσίασαν με επιτυχία μουσικές συνθέσεις του Μότσαρτ, περιλαμβανομένης της εισαγωγής των Γάμων του Φίγκαρο», όπως ανακοίνωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας. Διότι «όπως ο Μότσαρτ έτσι και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ-ιλ υπήρξε το παιδί-θαύμα της μουσικής, σύμφωνα με την επίσημη βιογραφία του, έχοντας γράψει σε ηλικία δέκα ετών τον «Εναγκαλισμό της Πατρίδας» ενώ στα είκοσί του συνέθεσε επαναστατικές μελωδίες για όπερα».

ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

Θα επιβάλουν στρατιωτικό νόμο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Το ενδεχόμενο επιβολής στρατιωτικού νόμου εξετάζει η κυβέρνηση της Σομαλίας μετά την άφιξη του κυβερνητικού στρατού με την υποστήριξη των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας στη Μογκαντίσου, την οποία εγκατέλειψαν οι δυνάμεις των ισλαμιστών. «Πρέπει να επιβάλουμε στρατιωτικό νόμο για τρεις μήνες, προκειμένου να αφοπλίσουμε όλους τους αντάρτες», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλί Μοχάμεντ Γκέντι. Στο μεταξύ χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο βόρειο τμήμα της Μογκαντίσου κατά των στρατιωτικών δυνάμεων της Αιθιοπίας, οι οποίες βοήθησαν την αδύναμη κυβέρνηση της Σομαλίας να εκδιώξει τους ισλαμιστές και να ελέγξει την πρωτεύουσα Αιθιοπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή