ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχία για την επόμενη ημέρα…

Ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε χθες τα ξημερώματα δι’ απαγχονισμού σε ένα κτίριο στη βόρεια Βαγδάτη όπου επί των ημερών της παντοδυναμίας του βασανίζονταν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε σκηνές στις οποίες διακρίνεται ο Σαντάμ να βαδίζει ήρεμος προς την αγχόνη και δύο δήμιοι να του περνούν την κρεμάλα, αλλά όχι και κουκούλα, ικανοποιώντας την τελευταία του επιθυμία.

Σιίτες και Κούρδοι του Ιράκ βγήκαν χθες το πρωί στους δρόμους πανηγυρίζοντας, ενώ λίγες ώρες μετά την εκτέλεση υπήρξαν τα πρώτα σουνιτικά αντίποινα με τη μορφή βόμβας στην ιερή σιιτική πόλη Κούφα που σκότωσε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Τα τελευταία λόγια

Σύμφωνα με τον Μουαφάκ Ρουμπαγιέ, σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Ιράκ που ήταν παρών στην εκτέλεση, ο Σαντάμ «δεν προσπάθησε να αντισταθεί. Προχώρησε προς την αγχόνη ήρεμα χωρίς να πει λέξη… κάποια στιγμή γύρισε το πρόσωπό του προς τα εμένα σαν να ήθελε να πει «μη φοβάσαι». Ηταν ένα πολύ παράξενο συναίσθημα». Λίγα λεπτά πριν από το τέλος ο Σαντάμ αρνήθηκε να φορέσει κουκούλα. Τα τελευταία λόγια του Σαντάμ, όπως τα μετέφερε ένας δικαστής που ήταν παρών, ήταν προς τον ιρακινό λαό: «Ελπίζω να είστε ενωμένοι και σας προειδοποιώ να μην εμπιστεύεστε την ιρανική συμμαχία (ιρακινή κυβέρνηση), γιατί είναι επικίνδυνοι… η Παλαιστίνη είναι αραβική»

Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη, σε μια πρωτοφανή συμφωνία, χαιρέτισαν την εκτέλεση, ενώ Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, Βατικανό, Ινδία στιγμάτισαν το γεγονός της εκτέλεσης.

Ο Λευκός Οίκος σε γραπτή δήλωση αναφέρει ότι «η τιμωρία του Σαντάμ Χουσεΐν από τη δικαιοσύνη δεν θα σταματήσει τη βία στο Ιράκ, αλλά είναι ένα σημαντικό ορόσημο στον δρόμο του Ιράκ ώστε να γίνει μια δημοκρατία που θα είναι ικανή να κυβερνηθεί, να διατηρηθεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να είναι σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης κ. Σιμόν Πέρες έκανε λόγο για «ένα άνθρωπο που προξένησε μεγάλα δεινά στον λαό του και ήταν σημαντική απειλή για το Ισραήλ». «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», δήλωσε ανώνυμα Ισραηλινός αξιωματούχος.

Στην Τεχεράνη αρκετοί βετεράνοι του πολέμου Ιράν-Ιράκ γιόρτασαν την εκτέλεση του Σαντάμ και ο υφυπουργός Εξωτερικών τη χαρακτήρισε «νίκη του ιρακινού λαού».

Αποδοκίμασαν

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο κ. Χαβιέ Σολάνα διά της εκπροσώπου του «καταδίκασε τα εγκλήματα του Σαντάμ αλλά και τη θανατική (του) καταδίκη». Η Γαλλία κάλεσε τον ιρακινό λαό να ενωθεί με στόχο την απόκτηση πλήρους κυριαρχίας και την επίτευξη σταθερότητας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Γκέρνοτ Ερλερ δήλωσε ότι «κατανοεί» τα συναισθήματα των θυμάτων του Σαντάμ, αλλά εξέφρασε την αντίθεση της Γερμανίας για τη θανατική ποινή.

Η Μόσχα, όπως και η Μαλαισία, προειδοποίησε ότι η εκτέλεση του Σαντάμ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση στο Ιράκ, ενώ και η Ινδία, στην οποία πραγματοποιήθηγκαν μεγάλες αντιμαμερικανικές διαδηλώσεις, καταδίκασε την εκτέλεση. Στη Λιβύη κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, ενώ η Χαμάς χαρακτήρισε την εκτέλεση «πολιτική δολοφονία».