Πέντε ιδέες που συγκίνησαν τον κόσμο

Πέντε ιδέες που συγκίνησαν τον κόσμο

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν οι λέξεις φθίνουν, εκείνο που κινεί τον κόσμο είναι οι μεγάλες ιδέες και θεωρίες. O Βρετανός οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς δεν μπορούσε να ανεχθεί «πρακτικούς» άνδρες και γυναίκες που φτιάχνουν οικονομίες και κοινωνίες λερώνοντας τα χέρια τους και κοροϊδεύοντας τους διανοούμενους. Ολοι, όπως έλεγε, είναι σκλάβοι της διανόησης και είχε δίκιο. Χρειαζόμαστε μια διανοητική πυξίδα για να βγάλουμε νόημα από την πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Είναι δύσκολο, ωστόσο, να εντοπίσουμε ανάμεσα στις γαλοπούλες τις ιδέες που φωτίζουν και αλλάζουν τη ζωή μας. Οι θεωρίες δεν πρέπει να είναι απλώς προϊόντα έμπνευσης, πρέπει να χρησιμεύουν και σε κάτι. Υστερα από ένα χρόνο ανάγνωσης, ακρόασης και παρακολούθησης, σας παρουσιάζω λοιπόν πέντε ιδέες που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και πιστεύω ότι συγκίνησαν την ανθρωπότητα στη διάρκεια του 2006.

Youtube και η νέα κοινότητα

Οι προβλέψεις ότι το Διαδίκτυο θα αλλάξει τα πάντα αποδείχθηκαν εσφαλμένες – μέχρι στιγμής. Αυτό υποστηρίζει ο γκουρού του Ιντερνετ Τιμ Ο’ Ράιλι. Το Web1 ήταν η πρώτη φάση, η περίοδος που χρησιμοποιούσαμε το Ιντερνετ ως μια μεγάλη βιβλιοθήκη και ως αποτελεσματικό σύστημα αλληλογραφίας. Σερφάραμε στις ιστοσελίδες του και στέλναμε e-mail ο ένας στον άλλον. Τώρα, όμως, είμαστε στην εποχή του Web2. Μια νέα αρχιτεκτονική αναδύεται πια, που επιτρέπει στους ανθρώπους να επικοινωνούν με επαναστατικούς τρόπους. Ο λόγος για το Youtube, όπου οι χρήστες στέλνουν και ανταλλάσσουν βίντεο που έφτιαξαν μόνοι τους. Οι ιστοσελίδες MySpace, Wikipedia, Skype, Flickr, Facebook και Second Life αποτελούν μέρος της ίδιας τάσης.

Αλλά όλα αυτά προαναγγέλλουν το Web3, την περίοδο που η αρχιτεκτονική του Διαδικτύου θα έχει φθάσει σε πολύ ανώτερα επίπεδα. Οι μηχανές αναζήτησης δεν θα καταγράφουν στοιχεία· θα απαντούν στις ερωτήσεις μας. Το Web3 θα εγκαινιάσει την εποχή που το Ιντερνετ θα αποτελεί μέρος της συνείδησής μας, της συζήτησης και του διαλογισμού. Στον μελλοντικό κόσμο, ένα τσιπ στον εγκέφαλό μας θα μας συνδέει με το Διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, συμβάλλοντας απεριόριστα στη δύναμη της μνήμης.

Η αθανασία είναι προ των πυλών

Εάν το Web3 τεντώνει τα άκρα της πιθανής πραγματικότητας, τότε ο επιχειρηματίας και συγγραφέας, Ρέι Κούρτσβαϊλ, έχει περάσει στη σφαίρα της φαντασίας. Ο νόμος του Μουρ προβλέπει ότι ισχύς του υπολογιστή θα διπλασιάζεται καθημερινά. Σύμφωνα με τον Κούρτσβαϊλ, η δύναμη του τσιπ θα είναι τέτοια που έως τα τέλη του 2020 θα υπάρχει φθηνή υπολογιστική δύναμη για να αναπαραχθεί και η παραμικρή λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Ο Κούρτσβαϊλ μοιάζει τρελός, αλλά το ρεκόρ των επιτυχών του προβλέψεων στη διάρκεια 20 χρόνων είναι πολύ υψηλό. Οι μηχανές και τα ανθρώπινα όντα, υποστηρίζει, οδεύουν σε συγκλίνουσες πορείες. Οι μηχανές θα αποκτούν ολοένα και περισσότερα ανθρώπινα χαρακτηριστικά και παράλληλα οι άνθρωποι θα αποκτούν ικανότητες μηχανών. Ο Κούρτσβαϊλ μάλιστα τολμά να πιστεύει ότι μέσω της βιο-μηχανικής, της τεχνητής νοημοσύνης και της νέας διατροφής, οι άνθρωποι θα νικήσουν τον θάνατο. Τα τσιπ στον εγκέφαλο και στο σώμα μας θα παγώσουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Η ευτυχία είναι που μετράει

Για δύο ή τρεις δεκαετίες οι οικονομολόγοι και οι φιλόσοφοι προσπαθούσαν να διαπιστώσουν εάν η βελτίωση της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την αύξηση του πλούτου συνεπάγεται αυτομάτως καλύτερη ποιότητα ζωής. Το 2006 κάναμε ένα μεγάλο άλμα μπροστά, συνειδητοποιώντας τελικά ότι είχαμε παραγνωρίσει όσα μας κάνουν ευτυχισμένους. Η ευτυχία συνίσταται στο να κερδίζει κανείς την εκτίμηση των άλλων, να συμπεριφέρεται ηθικά και να συνεισφέρει ανιδιοτελώς στη βελτίωση του ανθρώπινου είδους. Καταλάβαμε τελικά ότι αυτά όλα δεν επιτυγχάνονται μέσω της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά μέσω της συμπεριφοράς μας.

Είμαστε ανεξάρτητοι, ανόητε

Για τουλάχιστον μία δεκαετία οι νεοσυντηρητικοί και οι ευρωσκεπτικιστές επέμεναν να καταγγέλλουν και το παραμικρό εμπόδιο στον δρόμο προς την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας. Το 2006, όμως, ήταν η χρονιά κατά την οποία απώλεσαν την αυτοπεποίθησή τους. Εν μέρει, εξαιτίας της τεκταινόμενης αποτυχίας στο Ιράκ, ακόμα και οι Αμερικανοί άρχισαν να αποδέχονται τη χρησιμότητα των συμμάχων. Τα νέα ότι ο πόλεμος του Ιράκ θα στοιχίσει στον Αμερικανό φορολογούμενο περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που δεν πρόκειται να μοιραστεί κανένας άλλος, αφύπνισε αυτομάτως του Αμερικανούς. Μια από τις βασικές θέσεις της επιτροπής Μπέικερ, που συνέστησε ο πρόεδρος Μπους με σκοπό να αλλάξει τη γνώμη του κόσμου για το Ιράκ, ήταν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν και τη Συρία εφόσον επιθυμούν να αποχωρήσουν ομαλά από το ιρακινό έδαφος. Στη Βρετανία ακόμα και οι ευρωσκεπτικιστές, όπως η ηγεσία των Τόρις και οι στενοί συνεργάτες του Γκόρντον Μπράουν άρχισαν να εκφράζονται με ηπιότερο τρόπο για την Ε.Ε. Η παγκοσμιοποίηση καθιστά τις χώρες πιο ανεξάρτητες. Υστερα από μια δεκαετία παρεμβολών, ίσως να γίνει τελικά ένα μεγάλο βήμα.

Δεν θα ‘χει σημασία αν καούμε

Οι ακτιβιστές επιμένουν εδώ και δεκαετίες ότι η εκπομπή σωματιδίων άνθρακα στην ατμόσφαιρα συμβάλλει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο, το γεγονός ότι το 2006 σημειώθηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση σειράς επικών ρεπορτάζ για το θέμα, όπως το βιβλίο και ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ «Μια δυσάρεστη αλήθεια», σημαίνει ότι οι μόνοι που είναι δυνατόν να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η γη δεν υπερθερμαίνεται είναι οι συνωμοσιολόγοι. Ηταν ένα καλά προβεβλημένο επιχείρημα, το οποίο έχει αρχίσει να αλλάζει τα μυαλά των Αμερικανών. Πολλές άλλες δυσοίωνες προβλέψεις έχουν ακουστεί στη διάρκεια το 2006, όπως το ενδεχόμενο μιας εφιαλτικής γενίκευσης της ξενοφοβίας, του φόβου για τον διπλανό μας· όμως η δύναμη των απόψεων που διατυπώθηκαν παραπάνω θα μας δώσει τη σωτήρια ώθηση για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Κι αυτό είναι ένας αρκετά καλός λόγος για εορτασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή